Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Zöld szívvel élni Adásba kerül: 2015. szeptember 29.

Örökzöld téma a környezettudatos élet. Könnyű "zöldnek" lenni? Ez csak divat vagy tényleg megvalósítható a mindennapi életünkben? Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés az elmúlt években kezdett elterjedni. Vajon hányan élnek tudatosan zölden? A "zöld lét" tanulható, tanítható? Miként neveljük gyermekeinket? Mit tegyünk, hogy szebb legyen a Földünk? Mindent kicsiben kell elkezdeni! Tapasztalatait mondja el Gulyás Sári, Gubás Gabi és Hujber-Nagy Aletta. Meglepetés férfi vendégünk nagyon ügyel arra, hogy környezetét tisztán tartsa.

Gubás Gabi, színésznő párjával megpróbál tudatosan élni. Gabi a víz felelős, párja a villanyfelelős – úgy gondolja, nagyon jó, hogy a gyerekek is ebben nőnek fel. A ruhákat és a játékokat mindig leválogatja és továbbadja, mert megtanulta, hogy ha mindent gyűjtögetünk, nem adunk teret az újnak. Inkább ezeket a tárgyakat adományozzuk oda. Ők is a Mikulásgyár rendszeres látogatói. Továbbá vezetni sem vezet, miközben van jogosítványa. Inkább gyalog és tömegközlekedéssel járja a várost.

Gulyás Sári, tervező gyermekkora óta környezettudatosan él. Ha az utcán látott szemetelni valakit, akkor a nála erősebb fiúkat megkérte, hogy menjenek oda és szóljanak annak a járókelőnek, hogy ne dobálja szét a szemetet. Olyan helyen lakik most, ahol megvan a lehetőség arra, hogy szelektíven tudja gyűjteni a szemetet. Azonban nincs mindenhol ez így, pedig, ha az embereket erre szeretnénk nevelni, akkor könnyűvé kellene tenni a folyamatot. Sári cipőket tervez, koncepciójának fő célja az volt, hogy minél kevesebb anyagból készüljön, így csupán talpból, egy felső részből és fűzőből állnak, mi több még reflektívek is.

Hujber-Nagy Aletta, építész, belsőépítész, designer takarékos családban nőtt fel, nem volt szokás náluk a pazarlás. Sokszor volt olyan, hogy testvéreivel maguknak gyártották a játékaikat. 15 éve gyűjti szelektíven a szemetet, azóta amióta olyan lakásba költözött, ahol több kuka is elfér. Gyermekei úgy engedik el a feleslegessé vált tárgyaikat elajándékozás vagy kidobás előtt, ha készítenek róla egy fényképet emlékbe. Aletta nem hisz abban, hogy erőszakosan kellene az embereket téríteni. Jobban szereti, ha szakmai blogjára írt cikkei hatására változtatnak az emberek a környezethez való hozzáállásukon.

Tahi Tóth László, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes- és kiváló művész arra emlékszik, hogy úri luxus volt hozzájutni régen egy nylonzacskóhoz, most a piacon folyton a kezébe nyomják és tele van ilyen zacskókkal. Szülei gyermekkorában megtanították spórolni, hiszen heten voltak testvérek. Úgy gondolja, most rengeteg mindent megveszünk és nem tudjuk ezeket a dolgokat raktározni. Ami a közlekedést illeti, nagyon sokszor jár busszal.

„Nem vész el, csak átalakul!”

A szelektív hulladékgyűjtés sokunknak még mindig nem vált természetessé, amelynek alapvetően számtalan oka lehet. De ha eszünkbe is jut, sokszor úgy érezzük, egymagunk kevesek vagyunk ehhez. S itt ennél a pontnál tudatosítani kellene azt, hogy úgy, ahogy nagyon sok más dolgot, ezt is kicsiben kell elkezdenünk.
Hazai adatok: hazánkban a szelektíven visszagyűjtött hulladék 62 000 tonna, e mellett pedig begyűjtésre kerül további 420 000 tonna csomagolási hulladék. 5000 gyűjtősziget van, amely körülbelül 4,5-5 millió embernek teszi lehetővé azt, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet. Mindezek mellett kialakulóban van a házhoz menő szemétgyűjtés is.
Na de mégis, hogy is van ez az újrahasznosítás? A kidobott szemeteinkből az újrafeldolgozásnak köszönhetően újra termékek készülnek. Az újrahasznosítás pedig a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik. Szomorú adat, de az összes hulladéknak csupán a 17%-a kerül csak általunk szétválogatásra. Majd ezekből a másodlagos anyagokból termékek keletkeznek, így meg tudjuk spórolni az elsődleges nyersanyagok felhasználását. Az újrahasznosítás következtében létrejövő termékeket két kategóriába szokták sorolni. Van az értéknövelő újrahasznosítás, amikor például a válogatott papírból kartonbútor készül. Illetve van az értékcsökkenő újrahasznosítás, amikor egy PET palackból nylonzacskó lesz.
Több kezdeményezés is született már, októberben például hulladékokból készült termékek kiállítása kerül megrendezésre, ahol a zöld szívvel élők is nyerhetnek inspirációt és további ötleteket. 

Három hozzászólás

Kiss Andrea
2015. szeptember 29. 14:09:43
Tisztelt Cím!

Kiss Andrea vagyok, az UVSE Vízilabda egyesület PR vezetője. Egy olyan témában venném fel Önökkel a kapcsolatot, miszerint Október elsején tartják a mellrák megelőzését célzó világnapot és egész október erről szól. Gangl Edina a Magyar Női Vízilabda válogatott kapusa, egyesületünk kapusa volt a tavalyi évben ennek arca. Talán október hónapban lehetne ez a téma az egyik műsorban és szívesen vennénk, ha esetleg Edina ebben szerepet vállalhatna.

Infó: http://www.origo.hu/sport/vizilabda/20141002-gangl-edina-fotozason-vett-reszt-az-emlorak-elleni-harc-tamogatasaert.html
Várva szíves válaszukat,

Üdvözlettel,

Kiss Andrea
Erzsébet
2015. szeptember 30. 14:56:17
Kedves Gabriella!

Mondta a műsorban, hogy a szelektív konténerek körül annyi a szemét, hogy oda sem lehet férni. Én nem tudom, milyen időnként ürítik ki őket, de azt már láttam, hogy a guberálók felfordítják ezeket a konténereket, és alulról veszik ki belőlük a szemetet, illetve nézik át, mit lehet hasznosítani belőlük, aztán persze épp hogy csak visszafordítják, és a szemét természetesen ott marad körülötte. Néha nem ártana, ha az ominózus helyeken gyakrabban sétálna rendőr, és tisztes távolból figyelve látná, mi történik, és bírságolna is. Persze ha a rendőr látható, akkor nem mennek közel, és büntetni sem lehet.
Minitehén
2015. szeptember 30. 21:15:50
Ismét egy nagyon jó téma. (Megfigyeltem egyébként, hogy hozzászólások nemigen érkeznek éppen a komoly dolgok megbeszéléséhez - az embereknek nincs véleményük a fontos dolgokban?) fura. Az is lehet, hogy mást, mint a műsorban résztvevők, maguk sem tudnának tenni, mondani meg pláne nem.
A bemutatott összerakható cipő érdekes, de nagyobb tételű értékesítése szerintem kivihetetlen, igazából csak reklámnak volt jó. Az árára is kíváncsi lennék, mert persze a műsorban nem lehetett beszélni róla. Én szívesen vennék (megfizethetősége esetén), csak valami elérhetőséget tessenek megadni, ahol megrendelhetem.
Az én lakásomban lassan semmi használatlan dolog nincs. Az újrahasznosítás híve vagyok, minden területen. A kön