Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Rendben vagyunk Adásba kerül: 2015. szeptember 02.

Különleges adás, különleges vendégekkel. A szerzetesi élet mindennapjairól oly keveset tudunk. Olyan nőkről és férfiakról van szó, akik életében Isten van a középpontban. A körülöttük élő embereknek nyújtanak segítő kezet. Mindenki felé nyitott szívvel fordulnak. Milyen is valójában a szerzetesi élet? De meséljenek erről ők maguk: Hajós Ágnes, Knáb Judit és Lothringer Éva. Meglepetés férfi vendégünk az idevezető út élményeit osztja meg velünk.

Oly keveset tudunk arról, hogy milyen a szerzetesi élet, milyenek a szerzetesek hétköznapjai? Rengeteg sztereotípia övezi a rendeket. Mai műsor célja, ezen előítéletek megdöntése. Hazánkban körülbelül 1600 szerzetes él. Szerepük a történelmünk során mindig nagyon fontos volt. Az Istennek szentelt élet több formája is megtalálható Magyarországon. 

Hajós Ágnes, Ferences Szegénygondozó Nővér középiskolásként elkezdte kutatni, hogy mit is jelent számára az Isten. Ágnes hívő családban nevelkedett, választásán szülei nem lepődtek meg. Amikor megkapta a ruháját a környezete viszonyulása is megváltozott hozzá. A ruha, - amelynek a neve habitus - egyfajta szimbólum: közösséghez és a Krisztushoz való tartozást szimbolizálja. Három fogadalomtételük van: a tisztaság, az engedelmesség és a szegénység. Saját gyermekük nem lehet, de a feladatuk az, hogy kicsit anyjuk legyenek azoknak, akik rájuk vannak bízva.

Knáb Judit, Congregatio Jesu szerzetesrend tartományfőnöknője. A rend megnevezése más néven „Jézus közössége”, de legtöbben Angolkisasszonyokként ismerik őket. Családja egy pozitív példa volt az életében, először ő is úgy gondolta ilyen életet fog élni, de volt egy pont, amikor úgy érezte, hogy más lesz az ő útja. Két év alatt kristályozódott ki teljesen, milyen életet is szeretne élni. Mozaik darabokból állt össze, hogy mi is valójában az ő küldetése. 

Lothringer Éva, Szociális Testvér emlékszik arra, amikor egyszer egy habitusban járó szerzetesnővérrel sétált, és minden szembejövő embernek volt mondanivalója számára.  Éva elmondása szerint a fogadalmak nem célok, hanem eszközök. Nem kötnek házasságot, ahogy ő fogalmaz azért, mert egy irányba vannak. Kedvenc sorozata a Született Feleségek – mondja mosolyogva.

Labancz Zsolt, a Piarista Rend Magyar tartományfőnöke. A tartomány egy területi egységet jelent, amely ebben az esetben egybeesik Magyarország határaival. Hatvanketten vannak Piarista szerzetesek. Intézményfenntartók is egyben, kilenc köznevelési intézmény van Magyarországon. Ezeknek Zsolt a jogi képviselője. Ugyan nem lehet gyermeke, mégis teljesnek érzi az életét.

Szerzetessé válni

A szerzetessé válásnak több szakasza van, amelyen minden jelöltnek végig kell mennie. Első lépés az érdeklődés, amikor a jövendőbeli szerzetesjelölt bekopogtat a monostor ajtaján. Ez a kölcsönös megismerkedés szakasza. Utána következik a jelöltség, itt felmérik az egyén kitartását, azt, hogy valóban ezt az utat szeretné-e választani. A novicíátus, a szerzetesi képzés második, egy éves szakasza. Ilyenkor a fiatal szerzetes megkapja az egyenruháját. Ezután következik az egyszerű fogadalomtétel. Ilyenkor bekapcsolódhat a munkába, megkezdheti egyetemi tanulmányait, szakmai és gyakorlati tapasztalatokat szerezhet. Az ünnepélyes örökfogadalom már az egész életre való elköteleződést szimbolizálja.

Női szerzetesrendek

Negyvenhat női szerzetesrendet ismerünk. Az 1950-es határozatban megvonták a rendek működési engedélyét. A rendszerváltás után kezdtek újra működni, ezért hazánkban jóval kevesebb az apácák száma. Az előbb említett utolsó, örökfogadalom szakaszáig nagyon sokan megtorpannak. Hosszú út vezet idáig, amelynek célja kideríteni, hogy valóban ezt az utat akarja-e választani, elhivatott-e, alkalmas-e a jelölt a szerzetességre?! Ebből kifolyólag az utánpótlás komoly gondot okoz. 

Négy hozzászólás

Kovács Istvánné
2015. szeptember 2. 18:13:03
Majdnem elkapcsoltam a műsorról, de olyan szuggesztív szeretettel beszéltek a Nővérek, hogy a TV elé ragasztottak. A végén még meg is ríkattak. Nem szabályzásokkal és kényszerítéssel kellene a fiatalok "vallásos" neveléséről gondoskodni, hanem ilyen műsorokkal, ilyen példát mutató emberekkel. Gratulálok a készítőknek és a résztvevőknek.
Köszönettel: Kovács Istvánné Bp.
Judina
2015. szeptember 2. 23:23:14
Mélyen tisztelt,kedves Jakupcsek Gabriella!

Régóta szerettem volna írni Önnek,hogy kifejezzem elismerésemet a Ridikül c. női magazinhoz, pontosabban Önnek,mint műsorvezetőnek a munkájához gratuáljak.
Ma este "csak" az ismétlést tudtam megnézni, ezért írok most,mert nem várok holnapig vele.
Most tele vagyok jó érzésekkel és boldogsággal, hogy a szerzetesekről szóló műsort láthattam. Becsülöm Önt ezért,hogy mert nyitni, bár az eddigiek során is szinte a társadalom minden rétegét képviseli valaki a magazinban.
Keresztényként,két örökbefogadott gyermeket felnevelő egyedülálló anyaként szívemből köszöntöm.
Most küldök Önnek (Neked Gabika) 68.-ban vagyok, ezért mertelek letegezni,-egy lélekölelést és,ha nem találtál eddig 2-es és4-es ecsetet s 2 B-s ceruzát leánykádnak,küldök innen Szolnokról a szőke Tisza partjáról,szeretettel : Judina
Szentgyörgyi Rita
2015. szeptember 3. 10:12:03
Kedves Gabriella!

Szeretném hálámat és szeretetemet kifejezni Önnek a tegnapi "Rendben vagyunk" adásért. Rendszeres nézője vagyok a műsornak talán a kezdetek óta, de a tegnapi adás témája kimagasló volt és szereplői nagy hatást gyakoroltak rám. Az esti ismétlést is megnéztem. A vendégekből áradó nyugalom, meghittség, szerénység és nem utolsó sorban szeretet nagyon különleges volt ebben az egyre eldurvuló világban. A kedves vendégek azt hiszem mind háttérszereplői az életünknek, majdhogy nem láthatatlan a munkájukban -ellentétben a papokkal - nem éreztem a belefáradságot.
Vallásosnak tartom magam, de pont az előbbi mondatom miatt már hosszú ideje nem járok misére, de a templomban és otthon magamban imádkozom . Szívesen töltenék időt ezek között az emberek között, hogy töltekezhessek a szeretetükből, elhivatottságukból. Gyengécske lénynek érzem magam, hozzájuk képest, hiába a környezetem felé irányuló segítőkészségem, ugrásom minden rezdülésük ellenére.

Maradok szerető tisztelettel, várva az esetleges folytatást a fennmaradó kérdések miatt!

Üdvözlettel: Szentgyörgyi Rita
Benkő Mária
2015. szeptember 5. 09:58:37
Tisztelt Jakupcsek Gabriella!

Köszönöm, hogy a "Ridikül" c. műsorával értékeket ment, tükröt tart elénk és az önmagunkkal szembeni igényességet ülteti belénk!

Köszönettel: Benkő Mária

Én is hozzászólok!