Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Sport a lelke mindennek? Adásba kerül: 2015. szeptember 04.

Sport a lelke mindennek? Hogyan hat a sport a munkára, a teljesítményre és a kreativitásra? A sport rendet teremt és magabiztosságot ad mindenki életébe. Nemcsak a sportolók számára fontos téma ez, hanem mindenkinek, aki harmóniában és rendszerben szeretné élni a mindennapjait. Elárulja titkát Rákász Gergely, Pál Botond és Tóth Márton. Meglepetés hölgyvendégünk megpróbáltatások sorát győzte le álma megvalósulásáért.

Mennyire igaz az, hogy sport a lelke mindennek? Mennyi mindenben segíti az életünket, ha rendszeresen végzünk valamilyen mozgást? Milyen pozitív hatásai vannak az egészségünkre és a közérzetünkre nézve? Többen pontosan tudjuk, mennyire jó lenne, ha lenne elegendő erőnk arra, hogy sportoljunk, de első lépésként meg kell találnunk az időt rá és azt a mozgásformát, amelyben örömünket leljük. Hogyan hozzuk össze a munkát a sporttal? Vendégeink példaértékű életet élnek a sporttal karöltve, amelynek nagyon sok mindent köszönhetnek. Meséljenek erről ők!

Tóth Márton, válogatott vízilabdázó bevallása szerint bátyjával rossz gyerekek voltak, emiatt a feszültséget és az erőt le kellett valahol vezetni. Vízi embernek tarja magát, az uszoda teljesen magával ragadta. Ugyan fiatal korában sok mindenről lemondott – nyaralás, szórakozás – de valójában nem szereti ezt a szót, mert valamiért mondott le, de úgy érzi ez mind megérte. Nem volt ez más, mint egy áldozat a cél érdekében. Marci szerint a folytonos megújulás azért fontos, hogy sikeresek tudjunk lenni. Az ő életében a karrier és a sport összeforr. 

Pál Botond az Operaház statisztájaként egyszer elment énektanárhoz, és az első óra után megkapta a Mozart szerepet. Mindkét szülő kajakozott, apukája most is edzőként dolgozik, ő vitte le Botondot először a vízre. A kajak élete egyik legnagyobb alappillére. Az éneklésben a sport nagyon sokat segített, olyanban, mint például a levegővétel. Szerinte nem lehet eredményt anélkül elérni, hogy az ember ne mondjon le valamiről. Úgy gondolja, nagyon fontos minden téren a fanatizmus - ha nem megy, akkor is neki kell állni.

Rákász Gergely, orgonaművész elmondása szerint volt egy pillanat az életében, amikor lehetett volna belőle sportoló is. Szeretne sziklát mászni, de nem teheti, mert neki a keze az eszköze. Volt egy válsága, amikor temérdek koncert után kendóra váltott. A kiégést senki nem tanította meg számára, hogyan is kell kezelni. Úgy érezte, amit eddig csinált abba kell hagynia, de szerencsére 6 hónapot töltött csupán hangszer nélkül. Gergely szerint, ha az embernek valamiben van sikere, sokkal könnyebben vág bele másba, mert van előtte egy sikermodell.

Kendi Ágnes Hana, kick-boksz, thai-boksz és ökölvívó versenyző családjában mindenki vizes sportot űzött, így először ő is ennél kötött ki. Később a sport miatt a főtantárgyakból leromlott a jegye, így a tornáról le kellett mondania. Azonban mindig is vonzotta a küzdősport, s ezt az álmát meg is valósította. Anyukája mindig próbálta „csajosítani”, de Hana iskolába menet átöltözött, felvette bátyja lógós pólóját. Úgy érzi nagyon sok minden nem lett volna az életében, ha nem sportol. 

Nem is gondoltuk volna..

Az Amerikai Egyesült Államokban idősebb emberekkel végzett kutatásból kiderült, hogy ha a szív és a keringési rendszerünk jól működik, akkor a szellemi frissességünk is tovább megmarad. Azaz a szellem karbantartása a test karbantartásával kezdődik. Egy másik kutatás szerint pedig a karate egy olyan mozgásforma, amely idősebb korban is karban tartja szellemi frissességünket és csökkenti a depresszióra való hajlamot. Egy brit sportorvos azt a megállapítást tette, hogy a mozgáshiány károsabb hatással lehet a szervezetünkre, mint az, ha van rajtunk egy kis súlyfelesleg. Azaz nem csak a fogyás érdekében kellene mozognunk. Továbbá sok kutatási eredmény is igazolta: a stressz leküzdésére és kezelésére a legjobb megoldás a sport. Egy svédországi felmérés szerint a gyerekek teljesítménye 30%-ban attól függ, hogy mennyire része az életüknek a sport.

 

Hogyan vegyük rá a kicsiket..

Nagyon fontos, hogy a gyermekünk azt érezze a mozgás egyfajta örömforrás. Ebben az esetben is a szülői minta a meghatározó. Az iskolában, a tornaórákon is nagyon fontos, hogy pozitív visszajelzéseket kapjanak, ne csak az elvárásoknak akarjanak megfelelni. Sikerélmény kell ahhoz, hogy belső indíttatásból érezzen késztetést arra, hogy megkeresse a számára legmegfelelőbb mozgásformát. Természetesen ehhez lehetőségeket is biztosítanunk kell. Ne felejtsük el azt, amit mi szánunk a gyermeknek, nem biztos, hogy számára is ez lesz a legmegfelelőbb. A döntést rájuk kell bíznunk, de ehhez a választás jogát is meg kell adnunk. Engednünk kell, hogy több mindenbe belekóstoljanak. Támogassuk őket ebben, akár úgy, hogy mi is beszállunk a játékba.  

Egy hozzászólás

Minitehén
2015. szeptember 4. 17:54:30
Ismét meg kell szokni, hogy jön a Ridikül. Ami néha igen, néha meg nem annyira. Fő, hogy volt, van és lesz is.
A régebbi adásokat is néztem, ahol szintén sokszor esett szó sportról. Úgy érzem, hiába tudom, hogy többet kéne mozognom, ez az adás sem ugrasztott ki a fotelomból. Talán ha egyszer másként közelítenék meg a kérdést. Azok szempontjából nézve, akik valami okból nem tudnak még vagy már erős sportokat művelni, még ha szívesen tennék is, tették is valamikor. Azokra a hétköznapi emberekre gondolok, akiknek - konkrétan szólok - egész egyszerűen nem telik rá. Se pénz, se idő, se inspiráció. Pedig kéne, nagyon kéne többet, sokat mozogni.
Persze javasolni sem tudok utakat, hasznos tanácsokat, mikre a fotelba ragadt, de nem mozgássérült vagy nagybeteg, még csak nem is mázsás ember fogja magát és kimegy tőle futni. Vagy fölpattan a nemlétező, csak áhított kerékpárjára. Az ember csak elnézegeti az ilyen műsort, tetszik neki, hogy másokat "jó utakra vittek" (szülei elsősorban), de ha nem járatos a dolgokban, azt gondolja, csak így lehet sportolni, ráadásul nem csak sportolni, hanem közben más dolgokat is csinálni.
Mi lesz a közemberkékkel?
Hogyan kéne?

Én is hozzászólok!