Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A feminizmus visszaüt? Adásba kerül: 2015. szeptember 30.

Hol tartunk a női egyenjogúságért folytatott harcban? Merre tendál ez a világfelállás? Mire vágynak valójában a nők? A cél az, hogy a férfiak és a nők egyenlők legyenek, azonban ha megfordulna a világ, az lehet, hogy mégsem tetszene nekünk. Mindenhez érteni akarunk, mi nők, de folyton azt a férfit keressük, aki erősebb nálunk, akire tudása végett felnézhetünk. Hol van az arany középút? Ezeket a kérdéseket boncolgatjuk Pásztor Annával, Győri Andreával és Kiss Helénnel. Meglepetés férfi vendégünk szerint a nő ereje a varázsában rejlik.

Pásztor Anna, színész, táncművész, előadóművész, énekes szerint a feminizmus egy nagyon jó kezdeményezés, az egy másik kérdés, hogy milyen mellékhatásai és túlkapásai vannak. A művészvilágban nagy egyenlőség van a két nem között, mivel sokkal szabadabb felfogású emberek. Anna szerint a mozgalom még nem érte el teljesen a célkitűzését, ennél lehetnénk egyenrangúbbak is. A női öntudatra ébredésnek van egy olyan tobzódása, amikor egy nő egyszer csak rájön, hogy mennyi mindent tud, nincs is a férfira szüksége. Ennek a kommunikálása megfélemlíti a férfiakat, nem szabad a férfi értékét így lenyomni.

Győri Andrea, újságíró, televíziós szerkesztő fiatalon azt gondolta ez a kifejezés olyan hölgyeket takar, akik megkeseredettek, csalódottak. Később derült ki számára, hogy a feminizmus azt jelenti, hogy szabad akaratomból dönthetek, hogy én nőként mennyire szeretnék érvényesülni. Sajnos az emberekben van egy jókora megfelelési kényszer a saját nemi szerepének és az elvárásoknak is.

A feminizmus önmagában nem azt jelenti, hogy utálod a férfiakat, nem is azt, hogy utálod azokat a nőket, akiknek szép a lábuk, azt sem jelenti, hogy könnyűvérű vagy, netalán vaskalapos. Egyedül azt jelenti, hogy hiszel az egyenlőségben

/Kate Nash/

Kiss Heléna, joghallgató, Nők a Feminizmus Ellen alapítója szerint a feminizmus az alapvető társadalmi vívmányait már kiharcolta. Azért alapította meg az ellen mozgalmat, mert úgy érezte, hogy a vadhajtások ellen muszáj fellépni. Kulcsmondatuk a következőképpen fogalmazható meg: a férfiaknak és a nőknek küzdeniük kell egyéni és közös célokért is. Szerinte ugyanis, aki feminista, az harcol a férfi ellen.

Lukács Sándor, Jászai Mari-díjas, Príma Primissima-díjas színész, költő, érdemes és kiváló művész szerint a feminizmus olyan közösségekben vagy családokban merül fel, ahol megbomlik a harmónia a két nem között. Ő kimondottan örül, ha egy nő nagy karriert fut be. Sándor a nő és férfi közötti barátságban is hisz. Azt mondja, a nők ereje a varázsukban, a lényükben rejlik.

Hogy is van ez? 

A feminizmus egészen a szélsőségekig elmehet, de alapvetően abban az esetben emlegetjük ezt a fogalmat, amikor férfi és nő közötti különbségről, hátrányos megkülönböztetésről beszélünk. Magyarországon - összehasonlítva Németországgal, Franciaországgal és Oroszországgal - elmondható, hogy a magyar nők végzik a legtöbb házimunkát. A nők 3,3-szor nagyobb részt vállalnak az otthoni feladatokból, mint a család többi tagja, abban az esetben is, ha mellette dolgoznak. Azonban ez a magyar nők legtöbbjének elfogadható, ebből kifolyólag a házimunkából adódó konfliktus is kevesebb. Azonban találunk olyan példákat, ahol a két nem közötti egyenlőség sérül. Az értelmiségi körökben ma a feminizmus nem feltétlenül azt jelenti, hogy folyamatosan harcot kell folytatnia a nőknek a jogaikért, csupán egyfajta figyelemfelhívás, hogy azért mert valaki nő, ne kerüljön hátrányos megkülönböztetés céltáblájára. Ezeknek a feminista nőknek alapvetően semmi problémájuk nincs a férfiakkal, hanem a családon belüli erőszakért, bántalmazott nők esetében emelik fel a hangjukat, vagy akkor, ha a férfiak a kötelezettségeikről alkotnak komoly véleményt. Nem az a fontos, hogy minden nőből politikus, szakember váljon, csupán a lehetőség legyen meg, hogy bárki az lehessen! Mi több, családanyának sem kell lennie mindenkinek, de aki főállású édesanya azt becsüljük meg, mert a család többi tagja neki köszönhetően teljes erejéből a hivatásának tud élni!

Hat hozzászólás

a
2015. szeptember 30. 14:00:59
A feminizmus a nők ÉS a férfiak egyenlőségéért küzd.
Az ellenmozgalom ezért is vicces, hiszen nem is értelmezi helyesen a feminizmust.
Az hogy femin a kezdete egy férfinak köszönhető, amikor ugyanis ez az egész elkezdődött a nőknek még alapvető jogaik se voltak és tűrniük kellett mindent, verést, lenézést, szőrnyű bérezést.
Kellett egy kis plusz bele.
És igen, a férfiakért is küzd, hogy nekik se kelljen semmilyen hátrányos megkülönböztetéssel szembenézniük, például ott vannak a férfias sztereotípiák, amikkel ha szembemész -legyél híresség vagy az új srác a suliban- keményen megköveznek.
A probléma az hogy ezzel alapvetően kevesen vannak tisztában, a többségnek pedig könnyebb elítélni valamit a szélsőséges minták alapján...vajon láthattunk már ilyet valahol?
bóbebaba
2015. szeptember 30. 21:42:22
Kiss Heléna hogy került ebbe a kivàló műsorba nem tudom. Képtelen volt megfogalmazni,hogy mi az. amit ö képvisel. Aki feminista az nem a férfiak ellen harcol kedves Heléna,hanem a nők esetleges hàtrànyos megkúlönböztetése ellen. Ha Heléna antifeminista, akkor én csakis feminista lehetek a műsorvezetővel és a màsik két kivàló vendéggel együtt.
Minitehén
2015. szeptember 30. 21:52:21
A feminizmus óriási csapdája, amikor a nők azt gondolják, a férfiaknál akár okosabbak is lehetnek. Tehát nem velük, hanem ellenük akarnak harcolni a saját felemelkedésükért. Később persze már maguknak sem vallják be, ki volt a hibás abban, hogy egyedül maradtak a nagy fene felemelkedésükért vívott harcban. A férfiak menekülnek az őket lejjebb degradáló nők elől. A feminizmus nagy alakja a férfi életében először az anya, aki a félreértelmezett nagy szeretete terrorjában tartja kicsi fiát egészen addig, amíg az valóban megmarad kicsinek, bizonytalanná, néha impotenssé is válhat a párválasztásban csakúgy, mint akár a hivatásában. Az ilyen férfit már egy nő sem tudja elkapni, akármilyen gyenge is lett - bár ritka kivételek, anyáskodó feleségek azért vannak, csak meg kell találniuk párjukul azt a hímnemű egyedet, akit végre a sors keze leszakított édesanyukája kötényétől - viszont már úgy megszokta, hogy helyette gondolkodnak, hogy csak anyáskodó nőt tűrnek el maguk mellett.
Azokat a férfiakat, akiket anyu időben feltarisznyázott és útjára engedett, tökéletesen bízva abban, hogy bárki máshoz hasonlóan meg tud állni a saját lábán és ha hagyják, boldogul is - nos ezeket viszont egy nő már nem tudja feminista uralma alá hajtani, megmarad annak, akinek teremtetett. Az ilyen férfi kell a nőknek akkor is, ha igen-igen hangoztatják, hogy ugyanúgy meg tudják ők is oldani a férfias feladatokat, ahogyan az ellenkező nem. Jól teszi az a nő, aki nem akar több lenni a férfinál, sőt néha még alul is marad - minden értelemben. Cserében ugyanis ő is nő lehet, nem pedig vetélytársa a párjának, aki szintén megélheti saját férfiasságát, minden tekintetben.
M Csilla
2015. október 1. 11:23:03
Annának minden szava kincs volt!
Teljesen azonosulni tudok az életszemléletével:)
Gratulálok tisztánlátásához és integrált személyiségéhez.
Köszönöm
Annamária
2015. október 1. 13:45:38
Úgy látom, mindenképp hasznos volt ez a téma, de legfőképp Kiss Helénának. Így mostmár neki is kezd lassan összeállni a kép, hogy mi ellen szeretne küzdeni. :)
tejútlefetyelő
2016. augusztus 15. 15:14:16
"A feminizmus óriási csapdája, amikor a nők azt gondolják, a férfiaknál akár okosabbak is lehetnek."

Na, ez egy szép hímsoviniszta megnyilvánulás volt. Miért ne gondolhatnák adott esetben "akár"? Tehát a lehetőséget is vegyük el, hogy adott esetben "akár" okosabbak lehetnek??? Mert a férfi az az Atyaúristen, a feljebbvaló, Isten tökéletes teremtménye? Ki mondta, hogy a férfiak okosabbak, mint a nők? :D

Ízlelgessük ugyanezt a mondatot fordítva: óriási nagy gond, amikor a férfiak azt gondolják, a nőknél akár okosabbak is lehetnek... (ugye, erre már felkapná a fejét minden férfi? És akkor küzdenének is ilyen megnyilvánulások ellen, azaz elindulna a hímizmus. De nem, csak hogy elindulna, de a nők gyűlölni is kezdenék azt a férfit, aki küzdeni merészel a saját egyenlő jogáért, a hímistákat. Mert "mit hisztizik ez itt?" "Le akar minket dózerolni..." Még munkát is akarnak? Mit nem? Így már tetszik érezni? Az empátia nem a férfiak sajátossága, azért próbáltam meg fordítva lejátszani, hátha...

Nos, ugyanolyan degradáló a nőknek a másik változat.)

Van baj, nem kevés... A normális értékrenddel bíró férfi (értsd: megfelelő IQ és EQ), sosem értelmezi félre és főleg nem prüszköl a feminizmus szótól. Aki igen, az látens (vagy vállaltan) nőgyűlölő, nőket lenéző férfi. Persze lehet feleség, család...stb., de mégis különbnek gondolja magát, és ezek szoktak adott esetben "akár" lelépni a család mellől is. Mondván: neki több jár. És azért retteg a feminizmus által öntudatára ébredt nőtől, mert neki ugyanúgy vannak a kapcsolatban gondolatai, igényei, kölcsönösségi elvárásai; de van munkája is, keresete; és fél, hogyha nem tetszik valami, elégedetlen a kapcsolattal, "akár" ő lép le.
Ilyen egyszerű ez, nem kell túlbonyolítani.

Egy vita kapcsán kerültem ide, és olvastam el a cikket. A vita (és a fenti hsz) után nyugodtan kijelenthetem, sokkal nagyobb a baj a magyar társadalomban női egyenjogúság terén, mint azt gondoljuk.

Én is hozzászólok!