Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nemzetközi hegy nap december 11. Adásba kerül: 2015. december 11.

Mi motiválhat egy nőt a csúcsok meghódítására? Más hajtja-e a magasba, mint a férfit? December 11. vált a Nemzetközi hegy napjává. Környezeti szemszögből a hegyeknek óriási szerepük van az életünkben. Mit jelent egy hegymászó számára a csúcs? Milyen többletjelentést hordoz magán? Azok, akik a csúcsokat hódítják meg, mit élhetnek át? Jon Krakauer író, hegymászó is azt mondja, hogy "a hegymászás nem a vele együtt járó veszélyek ellenére, hanem épp azok miatt varázslatos tevékenység." Mesél ma nekünk élményeiről Sterczer Hilda, Lesták Erzsébet, Nedeczky Júlia és férfi meglepetésvendégünk.

Sterczer Hilda, hegymászó, Erőss Zsolt özvegye 24 évesen kezdett el túrázni, és 26 évesen, amikor az Alpesi-csúcsot megmászta találkozott Zsolttal. Alapvetően is imád lépcsőzni, kizárt, hogy liftezzen bárhová is. Hilda szerint nehéz azt eldönteni, hogy mi valójában a siker: az, hogy elérjük a csúcsot, vagy az, hogy visszaérjünk!? Kevesen tudják, de a szervezet akklimatizációja miatt apránként jutnak fel a csúcsra a mászók, mert bizonyos időközönként vissza kell menni az alaptáborba, majd újra vissza a hegyre. Alapvetően három mászás kivitelezhető egy év alatt.  

Nedeczky Júlia, pszichológus, zenész, hegymászó 19 éves volt, amikor találkozott Koncz Ákos hegymászóval. A vele folytatott beszélgetés arra buzdította, hogy ő is elinduljon. Ha útnak indulunk nagyon fontos és szinte nélkülözhetetlen eszközök kellenek. Ilyen például a megfelelő ruházat, amiben nem fagyunk meg, olyan speciális kiegészítők, mint a hágóvas, a jégcsákány, a kötél, biztosító eszközök, szemüveg, maszk stb. 

Lesták Erzsébet, 2013-ban az év hegymászónőjének választották. 17-18 évesen kezdett el helyi túrára járni. Majd fokozatosan nagyobb és nagyobb hegyeket mászott meg. Egyszerűen belső késztetést érzett, vonzotta őt a magasság. Amikor útnak indul nagyon fontos, hogy kiszámolja, hogy mi az a súlymennyiség, az a határérték, amit nem haladhat meg a hátizsákja. Egy-egy hegymászás során alapvetően 6-8 kilót biztos veszt a testsúlyából. 

Klein Dávid, hegymászó szerint a hegymászás alapvetően filozofikus magatartást igényel. A Mount Everesten 150m hiányzott a csúcsig, első hallásra kevésnek tűnhet, de igazából ez nagyon sokat jelent fenn a hegyen, körülbelül 3 óra mászást. 8000 méter felett már teljesen más régió kezdődik, lelassul minden. Hit nélkül lehet mászni, de Dávid véleménye szerint nem érdemes. Nem más ez a kedvtelés, mint egy életforma.

(Hegy)mászás, mint terápia?

Robert Schwenda is azt mondja, hogy a mászás egy életfilozófia. Kutatások is bizonyítják, hogy fontos szerepet tölthet be a személyiség fejlesztésében. Növelheti az önbizalmat, mivel nehéz helyzeteket kell megoldani, kisebb-nagyobb kihívásokkal kell megküzdeni. A gyermekek esetében önmagában a mászást nagyon jó dolognak tartják. Gyógypedagógiában is előszeretettel alkalmazzák, mert hozzájárulhat a főérzetek, az egyensúlyérzet is a szociális képességek kialakulásához. Továbbá figyelemfejlesztő hatása van és az önbecsülést is erősíti. 

A legnagyobb - Mount Everest

1847-et írunk, ekkor 240 kilométeres távolságról tudták megfigyelni a hegyet, amiről 1849-re megállapították, hogy valószínűleg ez a világ legmagasabb csúcsa, de hivatalosan 1852-ben mondta ki Rádhanáth Szikdar, matematikus. Eredeti neve: 15-ös csúcs 1856-ban George Everestről nevezték el a hegyet. 1921-1922-ben már mászták a hegyet, de a csúcstámadás még váratott magára egészen 1953. május 29-ig, amikor is Edmunk Hillary és Tenzing Norvay meghódította a Mount Everestet. Mára divattá vált ennek a hegynek a megmászása, eddig összesen körülbelül 4000 ember ért fel, a sikeres csúcstámadások zöme pedig 2000 után történt meg. A legfiatalabb hódító csupán 13 éves volt. A tömeges érdeklődés és a sikeres csúcstámadások miatt, már csak az oxigénpalack nélkül felért hegymászókat tartják nyilván.  

 

Egy hozzászólás

Botos Erika
2015. december 12. 11:32:00
Tisztelt Szerkesztőség!

Botos Erika vagyok, a Miss Curvy Hungary Országos Molett Szépségverseny Szakmai Vezetője. Versenyünk célja, hogy a teltebb Hölgyek jobban elfogadják magukat, és ezáltal elfogadtassák hazánkban is teltséget és azt, hogy nem kell feltétlen cérna vékony modelleket látni a kifutókon. Fentiek kapcsán, ha lehetséges, nagyon szívesen nyilatkoznánk Önöknek, hiszen ez egy nagyon fontos, és aktuális téma.

A versenyről bővebben a https://www.facebook.com/misscurvyhungary/ oldalon, vagy a www.misscurvyhungary.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Interjú a Szegedi Egyetemi Rádióban:
https://www.mixcloud.com/…/miss-curvy-hungary-interj%C3%BA…/

Eddigi megjelenéseink a Sajtóban:

http://velvet.hu/gumicukor/2015/11/20/ujabb_magyar_plus_size_szepsegverseny_a_lathataron_galeria/

http://dundiangyal.cafeblog.hu/cimke/botos-erika/

http://lelkizona.blog.hu/2015/12/02/a_szepseg_ezer_arca

http://baratno.com/hirek/szepsegverseny-formas-nok-reszere/

Kérem, hogy ha a fentiek érdekesek lehetnek, szíveskedjenek megírni, hogy milyen lehetőségeink lennének a megjelenésre.


Köszönettel,

Botos Erika
Szakmai Vezető
Miss Curvy Hungary
06 30 385 9803

Én is hozzászólok!