Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Csak pozitívan! Egy műsor a Pozitív gondolkodókról Adásba kerül: 2013. április 29.

blog post image

Már-már különleges csodabogaraknak számítanak állandó mosolyukkal, derűjükkel. Ők sem mentesek az élet megpróbáltatásaitól, de elsajátították azt a pozitív hozzáállást, mely segít élni, túlélni, kiegyensúlyozottnak maradni - nehéz körülmények között is. Hogyan csinálják? Bevonzható-e pozitív gondolkodásunkkal pénz, karrier, szerelem? Vendégeink, Mosolyka, Hegyi Barbara, Bay Éva és meglepetés férfi vendégünk szerint gondolatainknak, külső képünknek teremtő erejük van.

Igazából pozitív

A pozitív gondolkodásról rengeteg irodalom látott napvilágot. Úgy is gondolhatjuk, azt jelenti, hogy pozitív megerősítéseket ismételgetünk, és ha kellemetlen helyzetbe kerülünk vagy ha valaki megbánt bennünket, akkor is mosolygunk és kedvesen válaszolunk a sértegető félnek. Mindig derűt és nyugalmat sugárzunk, ezáltal derű és nyugalom fog körülvenni bennünket. Hiszünk abban, hogy minden a lehető legjobban alakul.

A pozitív gondolkodás  azonban nem ezt jelenti. Sem azt, hogy mindent szépnek gondolunk és a problémákat a szőnyeg alá seperjük. Sokkal inkább jelenti, hogy tudatában vagyunk annak, hogy minden úgy jó, ahogy van. Ez a pozitív gondolkodás igazi fokmérője. Azt jelenti, hogy felismertük a látszat mögött húzódó valóságot. 

A szavak ereje

Ha hiszünk a megerősítések ismételgetésében, vigyáznunk kell arra, milyen szavakat alkalmazunk. Vegyünk egy példát, amikor azt programozzuk, hogy „szeretem önmagam”. Hiába hangzik pozitívan ez a megerősítés, semmi hatása nem lesz, ha a „szeretet” szóhoz tudattalan negatív élmények kapcsolódnak. Például, ha egy gyermek szülei állandóan veszekednek miközben a gyereknek azt mondják, én „szeretem” az édesanyádat illetve édesapádat, a gyerekben tudattalanul negatív cselekmények és érzések kapcsolódnak a szeretet szóhoz. Ennek hatására, amikor a gyermek felnőtt korában rendszeresen ismételgeti a „szeretem magam” megerősítést, a testében feszültség keletkezhet. A negatív energiák eredményeképpen nem gyógyulni fog és nem fogja magát jobban szeretni, sőt, egyre többször kerülhet konfliktusba önmagával. 
A tudatalattija „tudja” hogy valójában nem szereti saját magát, és nem szereti a szeretet szót sem, mert negatív gyerekkori élmények kapcsolódnak hozzá, ezért ez a szó ellentmondást és szorongást válthat ki belőle.

Régebben, ha valaki gyermeket várt, azt mondták: áldott állapotban van. Ma azt mondjuk: terhes. Az áldott állapot megnevezés világosan jelezi, hogy a gyermekvállalást áldásnak tekintették. Napjainkban pedig a várandós állapot „gondot” jelent. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy egyre kevesebb a születések száma.

Amikor tehát pozitívan szeretnénk gondolkodni, emlékezzünk arra is, hogy szavainkkal mit fejezünk ki. 

Hegyi Barbara tudatosan gyűjti az örömteli pillanatokat. A színésznő szerint az életben semmi nem automatikus, tenni kell azért, ha jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben. Ez az igazi kihívás!

Éljük meg – mellékhatások nélkül

Amit pozitív gondolkodásnak hiszünk, az sokszor lehet elfojtás is. Azt hisszük, ha nem mutatjuk ki a haragot, a megbántottságot, a szomorúságot, akkor pozitívak vagyunk. 
Ez csak a látszat. Valójában sokszor elfojtjuk az érzelmeinket, és megmagyarázzuk magunknak, hogy nem is bántottak meg, mert minket már nem lehet megbántani, annyira „pozitívak” vagy. Mikor mélyebben magunkba nézünk, látni fogjuk, hogy ezek az érzések tombolnak bennünk, és csak arra várnak, hogy valahol kiutat találjanak a testünkből. Meg is találják, valamilyen pszichoszomatikus betegség formájában. Csodálkozunk, miért fáj a fejünk, miért ég a gyomrunk, miért magas a vérnyomásunk. Mindez lehet pozitív gondolkodásunk által elfojtott érzelmeink „mellékhatása”.

Tehát a negatív gondolkodásnak is lehetnek pozitív hatásai. Elsősorban az, hogy a romboló érzelmek nem maradnak a testünkben. Ezért egyszerűen vezessük le a felgyülemlett feszültséget úgy, hogy megéljük az érzelmeinket, nem utasítjuk el őket. Ha kell, menjünk ki az erdőbe és üvöltsünk egy nagyot, vagy ha kell, vegyünk egy bokszzsákot, és püföljük naponta. Meglátjuk, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat!

Bay Éva, a Magyar Televízió egykori bemondónője és műsorvezetője szentendrei otthonában lakáséttermet hozott létre. Maga készíti a menüit és a pincérszerep is az övé. Korábban családtag volt minden otthonban, most háziasszony és vendéglátó a saját otthonában.

Az igazi áttörés

Talán a legfontosabb szempont a tudatalattink. Más folyamat zajlik a felszínen és más a mélyben. Ezért történik, hogy a súlyos betegek egy része meggyógyul, a többiek hiába tesznek meg mindent, akkor is elmennek. A döntés a tudatalattinkon múlik, ami legtöbbször felülírja a tudat döntéseit. Komoly és folyamatos munkát igényel, és szakember segítsége is szükséges lehet hozzá, hogy megismerkedjünk tudatalattink tartalmával: az elfojtott, elfeledett dolgokkal, melyekkel az adott időpontban nem biztos, hogy szembe tudtunk nézni.

A pozitív gondolkodás összetett dolog. A pozitív megerősítések csak egy részét képezik a valódi és belső pozitív – tudattalan - gondolkodásnak. Akár negatívak is lehetünk megnyilvánulásainkban, ha belül biztosak vagyunk abban, hogy a problémát megoldjuk, elképzelésünket siker fogja koronázni. Személyiségünk belső – tudattalan - attitűdjének pozitívvá válása okozhatja az igazi áttörést. 

Mosolyka szerint az élet nem azzal mérhető, milyen sokáig lélegzünk, hanem a pillanatokkal, amiktől elakad a lélegzetünk. Hozleiter Fanny izomsorvadással született. Ám betegség ide vagy oda, ő mégis örök mosolyáról és vállalkozó kedvéről híres. Rossz a napunk? Ugyan! Mosolyka szerint mi döntünk! Bögréket fest „Te döntesz!” felirattal, és bögréire már annyi megrendelés van, hogy alig győzi csinálni. Előadásokat tart a kerekes székesek életéről és blogot ír. Emellett dolgozik és keresi az újabb lehetőségeket.

Hogy minek örüljünk?

Müller Péter szerint annak, hogy élünk! Hogy jólesik a friss víz, a kenyér, az eső és a meleg nap. Annak, hogy erősek vagyunk, és mindig újra tudjuk kezdeni, akár a semmiből.

Ha magunkkal nem vagyunk harmóniában, másokkal sem lehetünk, mert kívül csak az jöhet létre, ami bent van. Ehelyett ha jól akarjuk érezni magunkat, ide-oda kóborlunk, fecsegünk, szórakozunk, hogy belső nyugtalanságunktól megszabaduljunk, pedig fontos lenne időnként önmagunkkal lenni, és másokban az ilyen csendes órákat tiszteletben tartani. Ha azt képzeljük, hogy betegek vagyunk, betegek is leszünk, ha igazán hiszünk a gyógyulásban, meggyógyulunk. Ha hiszünk magunkban, a hit anyaggá formálja a láthatatlant és élhető jövőt teremtünk magunk számára!

 

Hat hozzászólás

ildiko
2013. április 29. 19:04:20
Gratulalok!Remek musor volt. Muller Peter konyvei nekem is segitettek. Megerositettek,visszaigazoltak erzeseket,gondolatokat.Es igenis,lehet mosollyal mosolyt csalni az utcan idegenek arcara is.Udvozlet Lugosrol
Irénke
2013. április 29. 19:06:47
Imádtam ezt a mûsort is . Köszönöm !
Vicus
2013. április 29. 19:09:07
Valóban igaz, hogy az embernek meg kell élni nagyon sok rossz dolgot ahhoz, hogy kényszert érezzen azokat legyõzni és jobbá, szebbé tenni az életét. Ebbõl kiindulva másokét is nem csak a sajátját. Az is öröm, ha másoknak örömet okozhatunk.
Rita
2013. április 29. 20:45:02
Kedves Jakupcsek Gabi! Nagyon szeretem ezt a mûsorát is,mint mindegyiket,amit idáig a neve fémjelez. Minden mûsorban találok valamit, ami számomra fontos mondanivalót ad. A ami is ilyen volt. Köszönöm
Dömi
2013. április 30. 10:06:51
Kedves Jakupcsek Gabriella!
Ez egy olyan mûsor, ami odaszegezi az embert a Tv elé és csak ül és ámul, hogy jé, ilyet is lehet? Köszönöm, hogy elgondolkoztató, humoros, mégis komoly témákat feszegetõ adást láthatunk. További sok sikert.
Mónika-varázsol
2013. április 30. 15:43:15
A mûsorban igazán Mosolyka találta el apozitív gondolkodás lényegét. Azaz BÁRMI történik velünk, abban meglátjuk a jót, arra figyelünk, hogy ez az esemény mit ad nekünk. És az életünk ettõl máris sokkal boldogabb. Velem mindig jó dolgok történnek!

Én is hozzászólok!