Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Illemkorkép Pár szó az illemről napjainkban Adásba kerül: 2016. május 04.

Ahogy sok minden, a kedves gesztusok és az illem is változott az elmúlt évtizedekben. Amit napjainkban az idősebb korosztály még egyértelműnek tart, unokáiknak már ismeretlen, esetleg régi filmekben találkozhattak csak ezekkel az eltűnt gesztusokkal. Lehet, már senki nem várja el, hogy ezeket ugyanúgy gyakoroljuk? Úgy tűnik, a fiatal generáció már máshogy értelmezi az udvariasságot és a lovagiasságot. Egy adás az elfeledett, és az új illemről, hiányzó és elhagyható szabályokról. Itt lesz velünk Bay Éva, Timkó Eszter, Zoltán Erika és egy nagybetűs Úriember.

Bay Éva, televíziós bemondó, műsorvezető, a viselkedéskultúra megszállottja, lakásétterem-vezető szerint az illemet otthonról hozzuk. Ide tartozik az is - amit sokan nem tudnak - hogy az idősebb nyújt kezet a fiatalnak, amit a fiatal elfogad és ő kezdi a bemutatkozást is. S ha az idősebb azt mondja, hogy "szervusz", a fiatalabbnak is így kell köszönnie, különben megsértjük a másikat. A "Szép napot!" köszönési forma elkerüli a tegezés és a magázás szükségességét. Az embernek jól esik a figyelmesség, és sok esetben bizony ez hiányzik.

Zoltán Erika, eMeRTon-díjas énekesnő, táncos, producer, szövegíró visszaemlékszik még arra, amikor szokás volt magázni a szülőket, ma már ez elkopott. Az sem egy egyszerű szituáció, amikor egy idősebb belép egy fiatalokból álló társaságba. Felmerül az a kérdés, hogy kinek kell változtatnia, alkalmazkodnia a másikhoz?! A gyermek által feltett "mi?" kérdésre adott jól ismert szülői válasz: "Nem mi, hanem tessék?!" mondatot sokszor elmondjuk, de szerinte ez idővel hatásos. Erikának a vesszőparipája az, amikor valakit felhív, aki felveszi ugyan a telefont, de azt mondja, hogy most nem ér rá, majd visszahív.Timkó Eszter, színművész szerint az illem alapja a családban születik meg. A "szervusz" köszönési formának a jelentése középkori eredetű: alásszolgáját jelenti. A protokoll, az etikett, az illemtan, a modor, az értékítélet összefoglaló neve lehetne akár a KRESZ, mert nem más ez, mint az általánosan elfogadott normák. Ahhoz, hogy figyelni tudjunk a másikra, hogy empatikusak tudjunk lenni, ki kell lépnünk az egóból. Erre édesanyjának van egy nagyon igaz mondása: "Csak a telt kalásznak hajlik a feje". 

Szilágyi Tibor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki, ha köszön valakinek, vagy ha például egy liftben nem fogadják a köszönését, annyit szokott humorosan mondani, hogy "Bocsánat, hogy megsértettem Önöket!". Aki egy előadás alatt telefonál a felé is szokott humorosan jelzésértékű megjegyzést tenni. Tibor szerint az intelligencia sem a diploma meglétének kérdése.  

Az illemet megkoptatja az idő múlása?

Új szabályok jönnek, régi szabályok elkopnak..Régen elkülönültek jobban a társadalmi csoportok, ma ezek a különbségek egy picit enyhültek, így bármikor megtörténhet velünk az, hogy egy különleges rendezvényen találjuk magunkat, ahova igenis szükség lenne az illemszabályok és az etikett ismeretére. Sok esetben az öltözet szokott feszélyezni, de alapvetően a viselkedés nagyon fontos. Ez nem tanulható meg egyik napról a másikra. Az általános illemszabályok ahhoz, hogy belénk ivódjanak, gyermekkortól jelen kell lenniük az életünkben. Különböző találkozók, megbeszélések lehet ma már kevésbé formálisak, de mindettől függetlenül azokban is megtalálhatóak bizonyos szabályok, normák, amelyeket illik betartani. Meg kell tanulnunk gyorsan váltani a párunknak, barátunknak küldött emotikonokkal teli üzenetről hivatalos levelezésre, hiszen e kettő egymást éri a mindennapokban. Mégis, mi az, ami nem változott? Nem változott az alapvető udvariasság, a pontosság betartása vagy például az öltözködés szabályai bizonyos környezetben. S az, ami éppen kibontakozóban van, s gyermekeinket még jobban érinteni fogja, az az e-etikett. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!