Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A művészet a terápiám Adásba kerül: 2016. január 14.

Sokszor a lelki gondjainkra a művészet nyújthat megoldást. Ismert, művészetekkel foglalkozó emberek életrajzából is kiderül, hogy a művészet bizony terápiaként szolgált az életükben. Lehet, hogy a negatív lelkiállapotok adhatnak kellő löketet ahhoz, hogy megmutassák a világnak tehetségüket. Vendégeink a zene és a festészet csatornáink keresztül fejezik ki önmagukat, ebben találták meg a kiteljesedés legjobb módját. Itt lesz velünk Rizner Dénes 'Deniz', Novák Erik és Vastag Tamás. Meglepetés hölgyvendégünk vers- és prózamondással kezdte karrierjét, majd az élet az énekesi pályára sodorta őt.

Vastag Tamás, énekes, zenész, színész mielőtt elkezdett volna beszélni, már dúdolt. Miközben a családban mindenki inkább reál beállítottságú. Testvérével képviselik egyedül a családban ezt az egészen más világot. Tamást minden olyan művészet érdekli, amely valamilyen emóciót tud benne generálni. 11 évesen volt egy műtéte, amelynek hatására elkezdett azon gondolkodni és gyermekfejjel eldöntötte, hogy a világban mindenképpen hagyni akar valamit maga mögött. 

Rizner Dénes 'Deniz', Fonogram díjas magyar hiphop előadó pályája elején a saját kis útját szerette volna kitaposni, nem keresett meg kiadókat, sem tehetségkutató versenyekre nem jelentkezett. Terápiának akkor lehet a zenét nevezni, - az ő esetében biztos - ha valamilyen negatív esemény történik az ember életében. S azt úgy tudja pozitív irányba fordítani, hogy közben alkotó tevékenységet folytat. Barátja emlékére is írt egy dalt, amely megtalálható az interneten, ő mégsem adta elő soha egy koncertjén sem. 

Novák Erik, festőművész, rendező, operatőr, könyvkiadó, szakma és project-halmozó számára terápiaként szolgál a festés, s ez lehet az az eszköz számára, ami miatt sosem járt pszichológushoz. Szerinte a művészet alapvetően úgy működik, hogy az ember elkezd csinálni valamit, és később bebizonyosodik arról, hogy az művészet, és nem fordítva. Szerinte a művész az, aki ki tudja fejezni azokat a dolgokat, ami mindannyiunkat foglalkoztat, s mindezt úgy, hogy az más számára is értelmes, tovább gondolható, felhasználható élmény legyen.

..amikor hagyom, hogy az alkotás beszéljen, akkor lényegében odaállok lelkem legbelső zugainak, a legbelső kastélyomnak a kapuja elé.

/Emmanuel Müller/

Rúzsa Magdi, Artisjus-díjas énekesnő életében az a megállapítás, hogy a hangja által tudja kifejezni magát már gyermekkorában megjelent, de nem ő jött rá, hanem a magyar tanárnője. Sokáig vers- és prózamondó volt, s ekkor még nem is gondolt az éneklésre. Egészen pici korától kezdve folyamatosan kereste a színpadot, azt, hogy hogyan tudna más lenni, mint a többi ember. A Magdaléna Rúzsa önálló estjének megvalósításával 5 évet várt, akkor érett meg arra, s gondolta azt, hogy elfogadja a közönség tőle azt, amit közölni akar. Ennek köszönhetően sok mindent amit szégyelt, felvállalt.  

A belső én megtalálása - a művészetterápia 

A művészetet terápiaként a szó szoros értelemben is alkalmazzák a szakemberek. Ahhoz, hogy önmagunkon változtatni/alakítani tudjunk elengedhetetlen a megfelelő önismeret, s ebben nyújthat segítséget a művészetterápia. Ennek módja a művészet eszközei által a résztvevők élményeinek kifejezésre juttatása. S az élmények elemzése, megértése során egyre nagyobb önismeretre tehetnek szert. A terápiának nem célja egy művészeti alkotás létrehozása, hanem az alkotás folyamata kap központi szerepet, s az eközben átélt élmények, gondolatok, egyéni asszociációk felszínre kerülése. A művészetterápia alapgondolata az, hogy minden ember rendelkezik egy kreatív belső maggal, s ez kifejezésre juthat, ha megfelelő utat nyitunk neki. Ennek mentén erősödhet például az önbecsülésünk, az önismeretünk és az önkontrollunk is. 

Öt hozzászólás

Kati
2016. január 14. 09:23:31
A 2016. január 8-i "Új életet kaptam!" című adáshoz szeretnék hozzászólni:

Nagyon örülök, hogy végre meghívták Koncz Gábor színművészt, mert zseniális színész, isteni a humora és az élete, a tartása példa értékű. Külön köszönöm Neki Konsztantyin Szimonov - Várj reám című versének elszavalását, könnyet csalt a szemembe!

Jakupcsek Gabriella pedig nagyon fog hiányozni a műsorból! Nagyon!
Minitehén
2016. január 14. 14:03:09
Üzenem azoknak, akik Jakupcsek Gabriella távozása miatt aggódnak, hisztiznek, fenyegetőznek, sajnálkoznak stb. Diósy Klári is rendkívül jó műsorvezető, máshol is érzékelhettük ezt. Gabi viszont már belefáradhatott a több éves munkába ezen a fórumon, bizonyára más területet talált vagy végre kicsit lazít.
Nincs pótolhatatlan ember, amellett én mindig a jó változások híve voltam, akármilyen jó valami vagy valaki, másnak is teret kell engedni akkor is, ha egy bizonyos műsorban megszoktuk, végig egy valaki vezeti.
Klárika, előre örülök, hogy itt leszel és műsorvezetsz, aztán ha mégse teszed jól, én úgyis megírom, ha nem tetszik. Puszi
Kati
2016. január 14. 20:39:21
Csak egy rövid komment Minitehén hozzászólásához:
Dióssy Klári nevét 2 darab ss-el kell írni, helyesen.
A véleményedet természetesen tiszteletben tartom...
Fira Zsuzsanna
2016. január 15. 08:51:50
Kedves Minitehen!

Jakubcsek inkabb sziporkazonak tunt, mint faradtnak. A musor tole volt erdekes! Nem a kerdeseitol, hiszen az fulre mondhato, hanem az o reakcioitol. Ehhez kiemelkedo intellektus es humorerzek kell! Ez tobbek egyontetu velmenye! A csere ertelmezhetetlen! A Ridikul nem egy musor, hanem az o musora! Kar, hogy nincs tobb kiallas mellette!!!!
Eszter
2016. január 22. 19:34:19
Kedves Fira Zsuzsanna!


Tökéletesen osztom a véleményét. Jakupcsek Gabriella hatalmas egyéniség, mondanám pótolhatatlan. Igenis vannak pótolhatatlan emberek, sajnálom, hogy nincs semmi tiltakozás, kiállás érte, mert megérdemelné.
Semmi bajom D. Klárival, de ez nem neki való műfaj. Szerintem.

Kedves Gabriella! Ez a műsor volt az egyetlen, amit néztem. Nagyon nagyon szerettem. Ön nélkül nem lesz az igazi...
Köszönet mindenért.
Eszter

Én is hozzászólok!