Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Csodálatos emlékezet Adásba kerül: 2016. január 20.

Emlékezetünk maga a csoda. Néha olyan dolgokra emlékszünk, amelyre nem is gondolnánk, sokszor pedig alapvető dolgokat elfelejtünk. Hogyan is működik az elménk? Azok az emberek, akiknek a munkája során elengedhetetlen a memorizálás, milyen stratégiát alkalmaznak a gyors tanuláshoz? Mennyire tágítható a memóriánk? Ennek különlegességéről beszélgetünk Marton Évával, Kováts Adéllal és Janacsek Karolinával. Meglepetés férfi vendégünknek munkájából kifolyólag egyszerre többfelé és ugyanolyan mértékben kell figyelnie.

Marton Éva, Kossuth-díjas opera-énekesnő, a nemzet művésze. Volt olyan, hogy 25-30 opera volt az éves repertoárja, s mindezek különböző nyelveken. A rekord az volt, amikor mindösszesen három nap alatt tanult meg egy operát. Óriási kihívást jelentett számára, amikor csehül kellett egy darabot megtanulnia. Hat hónapba tellett ennek a memorizálása, abból kifolyólag is, hogy a hangsúlyok és a kiejtés területén is hiteles legyen. Nem szeret nosztalgiázni, a jelenben szeret élni. Benne él a mai kortárs világban.

Kováts Adél, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő vizuális típus, stratégiája az, hogy színes kiemelővel kihúzza a szövegkönyvet. Majd az agya lefényképezi a példányt, így pontosan tudja, hogy hogy néz ki. Jelenleg öt darabban játszik. Évával ellentétben, szeret nosztalgiázni, és előszeretettel nézegeti a fényképeket. 

Janacsek Karolina, egyetemi adjunktus memóriakutatással foglalkozik. Sok féle emlékezet létezik, ilyen például a tényemlékezet, az eseményemlékezet, a készségekre vonatkozó emlékezet stb. Az emlékeket különböző módon hívjuk elő, és különböző módon tanuljuk meg. S ezek az emlékezet típusok kommunikálnak is egymással. A zenetanulás a memóriára jó hatással van és egyéb más készségekre is. Legfőképpen 12 éves kor előtt, ugyanis a gyerekek ebben a korban sokkal gyorsabban sajátítanak el különböző készségeket.

"A világnak rengeteg fontos és sürgős elfelejteni valója van, ha azt akarja, hogy élete vidámabb legyen. A jókedvünket, a könnyed közérzetünket alapozhatjuk meg minden igazi, kiadós felejtéssel. Meglehet, ez is egy olyan fölfedezés, amit már rég elfelejtettünk."

/Elekes Ferenc/ 

Silló István, karmester, zongoraművésznek is sokfelé  kell egyszerre figyelnie. Érdekes módon, főpróbahéten semmi mást nem képes megjegyezni, legyen szó akár egy bevásárlólistáról is, azon megbukik. Ebben a szakmában van, amikor bizony gyors döntéseket is kell hoznia, ha például éppen azt látja a színészen, hogy nem biztos, hogy időbe be fog lépni. 

A felejtés érdekessége

A felejtésnek van egy különleges mechanizmusa. Ilyen például az, amikor bekerülünk egy szobába, de azt már nem tudjuk felidézni, hogy hogyan is jutottunk oda. Ezért a memóriazavarért furcsa módon az ajtónyitás a felelős. Ugyanis az agyunk ezt a momentumot úgy értelmezi, hogy beléptünk egy ajtón, egy új helyszínre érkezünk, amely új eseményeket tartogathat számunkra, így gyorsan el kell feledni az előzményeket. 
Annak is oka van, hogy a csecsemőkort elfelejtjük. Ezért a gyermekkori amnéziának nevezett felejtési mechanizmus a felelős. A jelenlegi tudományos magyarázat szerint, azért nincsenek 3-4 éves kori emlékeink, mert az agyunk rohamtempóban növekszik, s ekkor új idegsejtek jönnek létre, amely következtében törlődnek a gyermekkori emlékek nagy része. 

Egy hozzászólás

Szőcs Ágnes
2016. január 20. 23:09:18
Marton Évát tiszteljük, szeretjük, ám egy kicsit sok volt. Nem baj.

Nagyon szeretném tudni, mikor lesz önnek az a műsora, amelyben a napi feszültségek levezetéséről esik szó.
Nem szeretnék lemaradni...

Köszönöm, ha válaszol:

Szőcs Ágnes, aki kritikusan drukkol önnek.

Én is hozzászólok!