Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nagy elődök, mai utódok Történelmi nevek mai leszármazottai Adásba kerül: 2016. február 19.

Az egykori magyarországi főnemesek nagy része emigrációban él, s a leszármazottak már alig beszélnek magyarul, vagy asszimilálódtak a világ más pontján. S milyen lehet egy feltaláló leszármazottjának lenni? Híres történelmi nevekkel rendelkező elődökről beszélgetünk mai utódaikkal, akiket családi történelmükről faggatunk. Kodály Zoltán is azt mondja, hogy "a kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának." Itt lesz velünk Dr. Szinyei Katalin, Maros Katinka, Pusztainé Dr. Podmaniczky Erzsébet és meglepetésvendégünk. A történetek a teljesség igénye nélkül kínálnak betekintést a nagy utód és a mai leszármazottaik életébe.

Dr. Szinyei Katalin, orvos, Knézich Károly aradi vértanú ükunokája. Amikor Knézich Károlyt kivégezték Aradon két árva kislányt hagyott maga után. Ennek a két lánynak nagy családja lett, ugyanis a két testvérpárt két testvérpár vette feleségül. Idén hetedik alkalommal lesz megszervezve a Knézich találkozó. Katalin orvosnak tanult Szegeden, most üzemorvosként dolgozik Székesfehérváron. 

Knézich Károly horvát határőr családban született, 1848-ban bekerült a honvédseregbe, részt vett a délvidéki harcokban. Ez év nyarán, a szolnoki csatát követően vált ezredessé, ez év decemberében pedig alezredessé. S 1849 márciusában pedig ezredessé léptették elő, és '49 májusában tábornoki kinevezésben részesült. Buda visszafoglalásakor is jelen volt. Kivégzésekkor a következő mondata volt az utolsó: „Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény, és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat!

Maros Katinka, Puskás Tivadar, a telefonhírmondó feltalálójának ükunokája, divattervezőnek tanult. Tivadarnak négy lánya volt, és az egyik lány volt az ő dédnagymamája. Soha nem élt Katinka Magyarországon. A családi történetről és Puskás Tivadarról kis anekdotákat, kedves élményeket meséltek, de az sosem volt kihangsúlyozva, hogy híres volt. Ő mondta először azt, hogy "Hallom", ebből let az az internacionális kifejezés, hogy "Haló".

Puskás Tivadar Puskás Ferenc  bátyja, a telefonhírmondó feltalálója. Tanulmányait Bécsben, majd a Műegyetemen folytatta. A család elszegényedése miatt nem tudta befejezni tanulmányait, így Londonba utazott, s végül Bécsben vállalt munkát. De megjárta Amerikát is, majd ezután visszatért Európába. Majd visszautazott Amerikába, ahol Thomas Alva Edisont meggyőzte arról, hogy a távíróközponthoz hasonló központ segítségével egyidejűleg több ember is használhatja a telefont. 1878-ban az ő elvei alapján valósult meg az első telefonközpont Bostonban, majd Párizsban és később a monarchia területén. 1892-ben pedig szabadalmaztatta a telefonhírmondót, amely a rádió elődje volt. 

Pusztainé Dr. Podmaniczky Ezsébet, az Országos Onkológiai Intézet Nemzetközi osztályvezetője, Báró Podmaniczky Frigyes testvérének leszármazottja a Szidónia Kastélyba született. Podmaniczky Frigyes is harcolt a szabadságharcban. Az, hogy ma folyóvízzel mosunk kezet Budapesten, az hogy van csatornázás, az neki köszönhető. Sőt a karácsonyfát Magyarországra is a Podmaniczky család hozta be. A Podmaniczky utca, a hiedelemmel ellentétben nem Frigyeshez, hanem Podmaniczky László nevéhez köthető, s róla nevezték is el. 

Podmaniczky Frigyes, politikus, író, országgyűlési képviselő, aki a szabadságharcban huszárkapitány és osztályparancsnok volt. 1875-1885 között a Nemzeti Színház intendánsa volt, ekkor élte a színház a fénykorát, ahol rendeleteivel zökkenőmentes működést biztosított. Sokat tett a Nemzeti Színház és az akkor épülő Operaház biztonságos, technikai működéséért. Mindezek mellett rengeteg pozíciója volt. 

Almásy Antal, közgazdász, marketing-szakértő, Széchényi Ferenc és Wesselényi Miklós leszármazottja. Antal szülei Belgiumban találkoztak, ő is ott született, majd marketingesként dolgozott a világ legnagyobb sörgyárában, de végül visszajött Magyarországra. Nagyon szeretett lovagolni, így indítványozták, hogy hazánkban hozzák létre újra a lovaspólót, így jött létre a szövetség is. 

Széchényi Ferenc, aki volt államférfi, könyvtár- és múzeum alapító, a Somogy vármegye főispánja, aki a jezsuiták iskolájában tanult, majd a bécsi Theresianumba, ahol megismerkedett a nyelvekkel, a jog- és államtudománnyal és a gazdaságtannal. Már egészen fiatal kora óta gyűjtötte a hungaricumokat. Megalapította az Országos Széchényi Könyvtár elődjét, ahova 15 000 kötetet, 12 000 nyomtatványt, 1200 kéziratot és 6000 metszetet és egyéb mást adott át. Támogatta a művészetet és a tudományt is.
Wesselényi Miklós, báró, magyar reformellenzék egyik vezetője volt. 1834-ben megjelent Balítéletekről című munkájában bírálta a nemességet és a jobbágyrendszer felszámolására is tett javaslatot. A későbbiekben a vaksága korlátozta őt a politikai életben való részvételében. 

Egy hozzászólás

PAVLUSENCO APPEL EMMA
2016. február 19. 17:50:52
A meglepetesi vendegnek sok sok udvozletet kuldunk ZSIBOROL ahol nagyon buszkek vagyunk a WESSELENYI MIKLOS kastejra 1779-1810 kozott epitettek, a foepitesz FRANZ WRABETZ.

Tisztelettel,
Pavlusencone, Appel Emma kozgazdasz, okleveles konyvolvaso

A mi csaladunknak is elodjei vannak, Ausztriabol szarmazik Baro Appel Gyorgy az 1600-1700 as evekben nyert czimeres nemes levelet.En nagyon buszke vagyok ere..

Én is hozzászólok!