Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kerüljön étel minden asztalra! Adásba kerül: 2015. október 16.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete adatai szerint a világban minden kilencedik ember éhezik, eközben becslések szerint csak Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Egy társadalmunkat érintő kérdésről beszélgetünk ma. Mi a különbség az éhezés és az alultápláltság között? Mit tegyünk, hogy az éhező gyermekek számát csökkenteni tudjuk? Vendégeink példaértékű magatartása mintaként szolgálhat ez ügyben. Itt lesz velünk Hegedűs Zsuzsa, Szinetár Dóra és Bodrogi Fűszeres Eszter. Meglepetés férfi vendégünk reggelivel várja az arra betévedő gyermekeket.

Hegedűs Zsuzsa, szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kuratóriumi elnöke. Szerinte ez a probléma állandóan újratermelődik. Miközben a 70-es, 80-as években nem volt jellemző. Ez a 3. világ problémája. Ebben az esetben alultápláltságról beszélhetünk, amely nem összekeverendő az éhezés fogalmával. A Minden Gyerek Lakjon jól Alapítvány 40 000 családot lát el. Veteményes kert létrehozásához járulnak hozzá. Zsuzsa szerint jó lenne, ha ebben a média egyfajta eszköz lehetne. Meg kellene mutatni, hogy az ott megtermett szezonzöldségekből és egyéb alapanyagból mennyi minden elkészíthető.  

Szinetár Dóra, Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő decemberben részt vett egy ádventi kampányban, ahol rászoruló gyermekeknek gyűjtöttek adományt. Dóra az el nem fogyasztott ételeket hajléktalanoknak adja oda. Az egészséges táplálkozás nem igaz hogy drágább, ezt a tévhitet gyorsan el kellene oszlatnunk. 

Bodrogi Fűszeres Eszter, a Fűszer és lélek című blog szerzője, szakácskönyv író a valódi civil összefogásban hisz. A "Heti betérő" a Klauzál térről indul, ahol 3-4 fogásos ebédet főznek egy-egy étteremben. Azonban e helyszín folyamatosan változik, mindig más étterem gondoskodik erről. Eszter a blogjaiban is gyakran foglalkozik ezzel a társadalmat érintő problémával. 

Vitális Gábor, szalézi szerzetes pap, tartományi vikárius, igazgató a renddel együtt elkezdett gondolkodni, hogy mit tudnának tenni a fiatalokért. Úgy gondolta, hogy az iskolába a gyermekek nem mehetnek éhes gyomorral, így önkéntesek gondoskodnak arról, hogy reggelivel lássák el az iskolába induló kisdiákokat. Mindeközben próbálják korrepetálni, jó szóval ellátni őket, hogy a gyerekek mosollyal az arcukon lépjék át az iskolák kapuit. 

Az okok

Az alultápláltságnak két formája van. Az egyik a "mennyiségi éhezés", amikor elégtelen a kalóriabevitel és a "minőségi éhezés", ahol egy vagy több esszenciális tápanyag hiányzik a szervezetből. Alultápláltságról beszélünk abban az esetben is, ha testsúly az egészséges arányok alatt van, illetve akkor is jellemző, ha valaki túlsúlyos. A fejlődő országok esetében a gyermekek halálának egyik legfőbb oka az elégtelen energiabevitel, amely súlyos sorvadáshoz vezethet. A szoptatás azonban védelmet nyújthat ez ellen. Alultápláltságnak több oka lehet: ilyen az étkezés, a lebontást vagy a feldolgozást érintő rendellenesség, megnőtt kalóriaigény, különvöző gyógyszerek mellékhatása stb. Az alultáplált gyermekek viselkedésének fejlődése lelassul, illetve mentális retardáció léphet fel. Az immunrendszerük legyengül, így a fertőzéseket is hamarabb elkaphatják.  

Négy hozzászólás

Minitehén
2015. október 16. 17:44:16
Adás alatti jegyzeteimből:
Hogyan lehet tudni egy gyerekről hogy alultáplált? családtagom panaszkodik, hogy a gyerek nagyon kevés féle ételt eszik meg. De apuka sem, és nyilván ez az ok. Ezen kívülről segíteni?
Elhangzott, hogy nem lehet bevinni saját készítésű élelmiszert. Két óvodáról garantáltan tudom (családunkban lévő gyerek által), hogy dehogynem: születésnapi tortákat visznek be, minden egyes gyerek, és azt a csoportjában fogyasztják el.
A menzákon ehetetlen a koszt: talán mert a konyhások hazavisznek a vajtól kezdve mindent, amit csak lehet elcsórni az ételből. Garantálom, hogy a világ minden konyháján így van.
Pacal: még felnőtteknek sem adnék.
A reformételeket fokozatosan jó bevezetni, főleg mert otthon nem főznek úgy, a gyerek minden újtól idegenkedni fog. Nem tud mit megszokni, hiszen meg se eszi.
A családban kell tehát elsőként szemléleteket változtatni, persze amelyekben lehet. Apukát meggyőzni, hogy más étel is van, mint amit még a saját gyerekkorában tálaltak eléje, anyukát meggyőzni, hogy figyeljen oda, ízletes legyen az az étel, és legalább este egyenek együtt, lehetőleg fél vagy inkább mindkét szemmel ne a tévét nézve, hanem az aznapi eseményeket megbeszélve.
Minitehén
2015. október 16. 17:47:38
Talán nem is baj, hogy előbbi megjegyzésemhez nem írtam hozzá: meg kell nézni a manapság egyre inkább tapasztalható túlsúlyosság okait, és tenni ellene. Különben a most felnövő gyerektársaság alultápláltan is gurulni fog, magával vonszolva a kövérség valamennyi nehéz következményét. Az alultáplált túlsúlyosság oka pedig, ahogyan Amerikában is, a McDonalds és társaik. Amelyek ételeire érdekes módon akkor is jut pénz, ha máshova nem.
Szabó Ilona
2015. október 18. 15:05:07
Naponta százával halnak meg, menekülnek az országból! Minden héten meghal egy nő, minden második héten egy gyermek a családon belüli erőszak következtében! - Lehet, hogy ez nem a véletlen műve? - A műsorban is szívesen elmondom, hogy lehetne ezt megoldani közel 10 évi olasz tapasztalatomra támaszkodva, megállítani a népesség fogyását!
Szívélyes üdvözlettel: Szabó Ica tel:0036-70-4106395
Zsuzsa
2015. október 20. 11:35:05
Vannak közepes méretű biogazdaságok, ezek akár csomagolt árut is tudnak szállítani, számlázni nyilván, ha nagyobb tételben vásárol tőlük a kliens és rendszeresen (pl. egy iskola kantinja), talán alacsonyabb áron is adják a termékeket. Ezeknek a gazdaságoknak általában megéri, hogy akár ki is szállítsák az árut a vásárlóhoz, s ne a piacon kelljen álldogálni, standpénzt fizetni, reszkírozni, hogy megveszik-e tőlük az élelmiszert.
Nem szeretnék itt reklámot csinálni senkinek, mert tán nem itt a helye (egyet említek, a Virágoskutat, sokféle termékük van), amúgy az ökogazdaságokat minősítő cégek honlapján is érdemes talán az ellenőrzött gazdaságok listáját keresni, illetve valószínűleg segítséget nyújthat a Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért (http://www.sarkozybio.hu/ ).

Én is hozzászólok!