Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Évszakokba burkolózva - A téli lehangoltság leküzdéséről Adásba kerül: 2015. november 10.

Minden évszaknak megvan a maga sajátos hangulata. Sokan az időjáráshoz igazítják hangulati korszakukat is, ilyen a nyári pezsgés, az ősz és az új kezdetek, a téli depresszió és a tavaszi újjáéledés. A legnagyobb mumus azonban a téli depresszió, amely köré már egy egész irodalom épült. Vannak, akiket már egyáltalán nem befolyásol a két hónap sötétség. Nekik mi a titkuk? Egy adás a tél szépségéről és a téli lehangoltság leküzdéséről. Beszélgetőtársunk lesz Kautzky Adrienn, Varga Judit és Abodi Dóra. Meglepetés férfi vendégünk télen chili függő lesz.

Kautzky Adrienn, okleveles természetgyógyász, reflexológus a tavaszt kedveli a legjobban. Lehet bármilyen hideg, de a legborzasztóbb mégis az, ha nem süt a nap. Tudatosan becsapja magát, mert a hideg évszakokban is kint hagyja a nyári ruháit, a színes nadrágait. A féhér farmer is ugyanolyan anyagból készül, mint a fekete, hát miért ne vehetnénk fel?! Betegeinek sokszor tanácsolja a répa és a cékla levének fogyasztását a téli hónapokban. Ugyanis nagyon sok olyan tápanyag van benne, amelyre ebben az időszakban nagyon nagy szükségünk van. 

Varga Judit, lakberendező, blogger számára is a tavasz áll az első helyen. Azonban nem egy depresszív alkat, így télen sem kell praktikákhoz folyamodnia azért, hogy jobb kedve legyen. Judit számára nem jelent problémát az átállás, lakása és az öltözködése is az adott szezonhoz alkalmazkodik. Szereti átvenni a téli időszak hangulatát. 

Abodi Dóra, designer az őszt és a telet szereti. Minél hidegebb van annál jobb. Minél zordabb az időszak, ő annál vidámabb. A téli hónapokban mindig kivágyik a természetbe. Amióta vegetariánus étrendre váltott, egyre több ízt fedez fel a zöldségekben. Sokkal tisztábbnak érzi ezt a fajta növényi étkezést. 

Jókuti András, gasztroblogger, világevő szerint, azokat a zöldségek, amelyek hazánkban télen is megteremnek felhasználhatnánk sokkal kreatívabban is. Télen sokkal jobban szeretik az emberek az erőteljesebb fűszereket. András a téli hónapokban a chiliért van oda. Elmondása szerint ő az élmény kedvéért szokott főzni, de nem életvitelszerűen. Azonban amikor a tűzhely mellé kerül, abból valami igen finom kerekedik.  

A téli depresszió

A téli depresszió egy szezonális betegség. Ebben az időszakban sokkal pesszimistább lehet a hozzáállásunk egyes dolgokhoz, fáradtabbnak érezhetjük magunkat, megnövekedhet az alvásigényünk, sokkal nagyobb lehet a szénhidrát iránti vágyunk, csökkenhet a munkateljesítményünk, feszültebekké válhatunk, s gyakran felüti a fejét az immunrendszer meggyengülésének jele is. Ennek leküzdéséhez hozzájárulhat a szabadban történő testmozgás. Nagyobb odafigyelést igényel a táplálkozásunk is, fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, asványi anyagot, fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe. 
Alapvetően a téli depresszió fő oka a fényhiány és a nappalok megrövidülése. Ennek a tudományos magyarázata a követező. Az ún. szerotoninszint csökkenésnek is szerepe van ebben. Ha nincs megfelelő szinten, ennek követezménye lehet az édesség utáni vágyakozás. Ugyanis az édességek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek több szerotoninhoz jutattják az agysejteket. A sötétség és a nappalok rövidsége pedig hatással van a szem ideghártyájára. A melatonin az alvási ciklust irányító hormon. Ha ennek a hormonnak a mértéke magas, akkor kizökkenthet minket a normális ritmusunkból, és sokkal fáradtabbnak érezhetjük magunkat. 
De mint mindenben, próbáljuk meg megtalálni az örömöt, és legyünk magunkra tudatosan pozitív hatással!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!