Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Muzsikusfamíliák Zene a családban Adásba kerül: 2015. október 14.

Az alma ritkán esik messzire a fájától! Vajon miként válik egy család muzsikusfamíliává? Vajon a gyermekek továbbviszik szüleik hivatását? Mi történik abban az esetben, ha teljesen más utat választanak? Mi kell ahhoz, hogy a gyermekeket a zene szeretetére neveljük? Mit adhat a zene a fiatalok életéhez? A kérdésekre a választ igazi muzsikusfamíliák tagjai adják meg: Várnagy Andrea, Csepregi Éva és Bolba Éva. Meglepetésünkkel még több kérdés merül fel és még több választ kapunk a kérdéseinkre.

Megmondom én titkát kedvesem a dalnak:
önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.

/Babits Mihály/

Csepregi Éva, eMeRTon-díjas énekesnő, a Neoton Família tagja még járni sem tudott, amikor már énekelt. Most a fiától tájékozódik arról, hogy éppen hol tart ma a zeneipar, Dávid ugyanis a Neaton Família dobosa. Amikor a fia tagja lett a csapatnak, Éva akkor jött rá arra, hogy a dob a lelke egy zenekarnak. Otthon nagyon szereti és nagyon értékeli a csendet. 

Heatlie Dávid, dobos, zenész, a Neoton dobosa szívesen elfogad tanácsokat, de a legtöbbet édesanyjától tanult. Azonban zenekarban fogalmazhatunk úgy is, hogy szabad kezet kapott, ugyanis amikor dobszólózik édesanyja mindig öltözik, így nem tud beleszólni. Mivel az egész család zenél, így majdnem mindig és mindenhol szól a zene. 

Várnagy Andrea, "Budapest Márka" díjjal is kitüntet zongoraművész nagymamája okozta számára az első igazi zenei élményt, amikor nagyon sokat énekelt neki. Náluk a csend a legnagyobb luxus. Életében a legtöbbet azonban a férjétől tanult. Szerinte a zenészek az érzéseiket nagy intenzitással élik meg, ettől tudnak jól teljesíteni. Úgy gondolja, a legtöbb könnyet a zenészek közül a férfiak tudják kiváltani. Mindig meghajol a tehetség előtt, műfajtól függetlenül. 

Farkas Zsolt, zongoraművész, tanár Andreával rendszeresen együtt zongoráznak és a műveket is együtt tanulják meg. Azonban a nézeteltéréseket a próbán igyekeznek háttérbe szorítani. Utazásaik során, ha lehetőségük van, mindig viszik a gyerekeket is. Előfordult már, hogy pár perccel a koncert előtt még a legkisebb gyermeket tisztába kellett tenni. 

Miként a testnevelés a testnek bizonyos minőséget ad, éppúgy a zene is képes formálni a lelkületet, mert rá tud szoktatni bennünket az igazi örömre. A zene nemcsak műveltségre, a szórakozásra, hanem az erkölcsre és a lélekre is hat. A zene gyönyört, az erény pedig igaz örömöt, szeretet és gyűlöletet ad. A zene képes átformálni a lélek erkölcsi alkatát.

/Arisztotelész/

Bolba Éva, jazzénekes a Bolba Éva és Jazzterlánc Zenekar alapítója szülei révén nagyon sok időt tölthetett színházakban. Szélsőségek között mozog, vagy nagyon mélyen, vagy nagyon magasan van. Éva szerint, ha a párkapcsolatról kell beszélnie, akkor egy nem zenész embernek nagyon nehéz feldolgoznia azt, hogy esetleg éjszaka megy el dolgozni. Teljesen más a bioritmusa, így olyannal, aki nem szakmabeli nehezen lehetne párkapcsolatot kialakítani, hiszen legtöbbet este és hétvégén dolgozik, amikor a többi ember ezt pihenéssel tölti. 

Bolba Tamás, zongoraművész, zeneszerző, zenei vezető és szinkronhang testvérével, Évával sokat dolgozik együtt. A zene volt számára mindig is a hivatalos út, azaz a hivatása. Gyermekként sokat hisztizet, de sosem fordult meg a fejében, hogy abbahagyja. Csak a zene tudja őt kikapcsolni, így éjjel-nappal szól nála valami. 

A zenei nevelés a kiegyensúlyozott fejlődés része kell, hogy legyen!

A zenei nevelés a tanulás eredményességéhez, a szocializációhoz is nagyban hozzá tud járulni - mutatták ki a 60-as, 70-es évek kutatásai. A zene a beszéd mellett az egyik legfontosabb kifejezőeszköz. Befolyásolja a hangulatunkat és közösségépítő ereje van. A zenei nevelés élménymintákat ad, mivel ilyenkor egy gyermek érzelmeket él át. Valójában nem más ez, mint a második nyelvünk, amelynek segítségével érzelemgazdagabban tudjuk kifejezni magunkat. 
A zene már pocaklakó korban hatással van ránk, ugyanis hamarabb hallunk, mint látunk. A művészeti ágak közül a zene az, amelyik a legkönnyebben elérhető és a legkönnyebben érthető is. Létrehoz egy megfelelő környezetet a gondolkozáshoz, amelyben csökken a stressz, nő a kreativitás, serkentőleg hat az intellektuális aktivitásra. Egyes kutatások szerint azon gyerekek, akiknek a zene egészen kicsi koruk óta az életük része, azok jobbak a helyzetfelismerésben, mi több jobb szociális, rendszerető, tervező és a problémamegoldó képességgel rendelkeznek. 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!