Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Túlsúlyos a gyerekem, mit tegyek? Adásba kerül: 2013. május 28.

blog post image

Sokan a gyorséttermeket hibáztatják, mások a szülőket, esetleg a tornatanárokat, de bárhogy is van, a helyzet az, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek Magyarországon. A környezetükben élők pedig rendszerint tanácstalanok. Nagy Tímeával, Radics Gigivel, Urbán Ildikóval és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk erről a - sajnos gyakori - problémáról.

Mennyire kövérek a gyerekek?

A magyar gyerekek nincsenek jobban elhízva az európai átlagnál, ugyanakkor sokkal több a kövér fiú, mint a lány. A már nyolcévesen súlyos következményekkel járó elhízásban a magyar szülők rossz szokásai és téveszméi is nagy szerepet játszanak. E mellett - nagyon meglepően hangzik - Magyarországon a gyermekéhezés legalább akkora arányban fordul elő, mint a kövérség.

Lehet egy kisgyerek – valamelyik nagyszülőre, dédszülőre hasonlítva – testesebb, mint amilyenek a szülei, de ha súlya nincs kóros tartományban, nem kell és nem is szabad orvoshoz fordulni. Sok későbbi baj forrása, ha egy gyermek azt érzi, hogy ő nem olyan, amilyennek látni szeretnék, nem fogadják el olyannak, amilyen. Ezzel szemben valódi túlsúly esetén már korai életkorban érdemes megtenni a szükséges lépéseket, mert amíg egy növésben lévő gyermeknél már a testsúly megtartása rendezheti a súlyproblémát, a serdülőkor megkezdődése után gyakran jelentős súlyfeleslegtől kell megszabadulni.

Dr. Gács Zsófia endokrinológus nem tartja szerencsésnek, hogy a bölcsődékben, óvodákban a tízórai, uzsonna legtöbbször valami kenyérféle lekvárral, felvágottal, így az a gyerek is jóllakhat a kenyérrel, aki az egészségesebb ebédet nem eszi meg. Gyümölcs ritkán kerül az asztalra, sokszor az is a szülők jóvoltából. Franciaországban járva meglepődve látta, hogy az óvodai menzán nem ismerik sem a tízórait, sem az uzsonnát, az ebéd viszont négy fogás: előtel, ami valamilyen zöldséges fogás, főétel, desszert, gyümölcs, illetve sajt. A boltokban kapható, gyerekeknek készített elemózsiás csomagban is mindig volt sajt és valamilyen gyümölcsalapú (nem cukrozott) édesség. Az ilyen termék itthon viszont sokak számára sajnos megfizethetetlen.

Urbán Ildikó óvodavezető, négy gyermek édesanyja. Sok szülővel ellentétben nem tartja tabu témának a gyerekkori elhízást. Zoli kisfia is érintett, Ildikó pedig nyíltan vállalja gyermeke problémáját, és úgy gondolja, sok családnak segíthet azzal, ha őszintén beszél küzdelmeikről.

Hogyan segíthetünk túlsúlyos gyermekeinknek?

A gyermekkori súlyproblémák hátterében az esetek döntő többségében az áll, hogy a gyerek többet eszik, és kevesebbet mozog, mint amire szüksége van. Természetesen örökletes tényezők befolyásolják az anyagcsere sebességét, és a táplálék hasznosulását, de amikor kövér szülőknek kövér gyerekük van, az öröklött tényezők mellett bizony a család életmódjára, étkezési szokásaira, szabadidős tevékenységére is érdemes odafigyelni. Nagyon ritkán - az esetek kevesebb, mint 1%-ában - idegrendszeri elváltozások, a mellékvesekéreg és a pajzsmirigy működési rendellenességei állhatnak a túlsúly mögött, ezen állapotokhoz azonban olyan kísérő tünetek társulnak, amelyek megkönnyítik a helyes diagnózis felállítását. A súlyprobléma észlelésekor először érdemes otthon a szülők és a gyermeket ellátók összefogásával elkezdeni a diétát. Minden ma divatos „fogyókúra” megpróbálható, de bármilyen fogyasztó szer használata szigorúan tilos. Ez utóbbiaknak később súlyos mellékhatásaik lehetnek.

Folyadékpótlásra kizárólag vizet fogyasszon a gyermek. A rostos gyümölcslevek nem kalóriaszegények, még a hozzáadott cukrot nem tartalmazók is igen magas kalóriatartalmúak, víz helyett ezek sem ajánlottak. Az iskolai ebéd sok család számára nem elkerülhető, de fontos, hogy utána hazaérve ne legyen már kora délután második komplett ebéd, inkább délre is pakoljunk egy szendvicset, és délután 5-6 óra között egyen meleget a gyerek.

Fogyókúrázó gyereknek uzsonnára gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot adjunk. Vacsora 6 óra körül ajánlott, egy zsemlényi vagy szelet kenyérnyi szendvics. A kenyér és a zsemle kalóriatartalma egyforma, így mindegy, melyiket eszi a gyerek. A főtt ételeknél kerülendő a krumpli, a rizs és a tészta. A rántás vagy a habarás, ha nem kihagyható, kevés lisztből készüljön. A húsok közül ilyenkor a fehér húsok a legjobbak párolva vagy grillezve. Energiatartalom szempontjából a zsírban vagy olajban sütés között nincs különbség, a panírozott húsokat kerüljék.

Az életmód-változtatás másik kihagyhatatlan eleme a rendszeres testmozgás. Jó lenne naponta, de legalább hetente ötször minimum fél óra mozgást beiktatni. Ha más lehetőség nincs, a ház vagy háztömb körüli ütemes séta, lépcsőházi lépcsőzés is segít. Hasznosak lehetnek a különböző csapatsportok, tornák is. Ha lehetőség van rá, egy egyszerű szobakerékpár jó szolgálatot tesz. A legkisebb eredménynek is örüljünk. Kezdetben a testsúly tartása is ennek számít. Nagyon fontos, hogy dicsérjük meg, esetleg jutalmazzuk a gyereket!

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok párbajtőrvívó. Úgy gondolja, a mozgás megváltoztatja mindenki életét. Az övét is megváltoztatta. Kevesen tudják róla, hogy kezdetben duci és ügyetlen kislánynak tartották, akit egy év után el is tanácsoltak a vívástól. 

Radics Gigi énekesnő nyolcéves korában már túlsúlyos volt. Személyi edző segítségével és teljes életmódváltással sikerült megszabadulnia felesleges kilóitól, amit azóta is sikerrel tart.

Lipidológia - okok és kezelések

Ha az otthoni fogyókúra nem eredményes, ha nagyfokú túlsúlyról van szó, ha gyermeküknek a túlsúly mellett egyéb egészségügyi problémái is vannak feltétlenül szakemberhez kell fordulni.

dr. Pados Gyula címzetes egyetemi docens, kandidátus, a Táplálkozástudományi Társaság elnöke. A Szent Imre Kórházban rendszeresen induló testsúlycsökkentő programok szaktanácsadó főorvosa, ahol kórházi körülmények között és szigorú orvosi felügyelet mellett vizsgálják ki és kezelik az elhízott betegeket.

Tízéves kor felett sajnos számolni kell a túlsúly következményeivel is. Ezek a magas vérnyomás illetve a cukorbetegség. Lányok esetében a serdülőkorban felszedett túlsúly a nemi hormonháztartást férfias irányba tolja el, aminek következtében menstruációs zavarok alakulhatnak ki, fokozott szőrnövekedés, csúnya pattanások jelenhetnek meg. Ezek a tünetek a petefészkek cisztás elfajulásának első jelei. Ez a betegség felnőttkorban meddőséghez vezethet, így a korai tünetek felismerése nagyon fontos. A szakemberek - orvosok, dietetikusok, gyógytornászok - a vizsgálatok elvégzése mellett segíthetnek a diéta beállításával, az ideális mozgásformák megtalálásával is. Ilyen esetben érdemes elfogadni az általában felajánlott néhány napos kórházi kivizsgálást. A kórházban töltött idő alatt el lehet kezdeni egy megfelelő energiatartalmú diétát, a kezdeti súlycsökkenés pedig egyrészt bizonyíték arra, hogy a beteg tud fogyni, másrészt biztatás az otthoni folytatásra.

A gyermekkori súlyproblémák megoldása nagyon nehéz feladat. Akár kicsi, akár nagyobb gyerekről van szó, mind tiltakoznak az életmód-változtatások ellen. Sok szülő mondja: az igazi fogyókúrához a gyermeknek fejben meg kell érnie, fel kell ismernie a diéta szükségességét. A gyerekek egy része csak 14-15 éves korában döbben erre rá, és akkor már túl késő lehet. Az a fiatal felnőtt, aki huszonéves korától szenved a kövérség okozta krónikus betegségekben, a körülötte élő felnőtteket fogja okolni, az a fiatal viszont, aki le tudja küzdeni súlyproblémáit, megtanulja a számára megfelelő életmód alapjait, egészségesen lép a felnőttkorba, és egyszer majd hálás lesz a korábbi „kínzásokért”.

 

Két hozzászólás

2013. május 28. 20:01:55
....mûsorvezetõ.....csak így tudom megszólítani. Per "Gyula" bácsi mit mond erre????? Dr. Pados Gyula címzetes egyetemi docens, professzor, nemzetközileg elismert tudós...és így a név alatt , zárójelben /dr.). Eggyel kevesebb mûsort nézek majd. Bécsi Gizella
Böske
2013. május 30. 09:53:52
Tisztelt Gabriella és Szerkesztõség!Csalódtam!Kedvelem a mûsort,ha tehetem megnézem,bár legtöbbször csak az éjszakai ismétlést csípem el.Az adás alatt már mérgelõdtem és két napja fortyogok magamban és másoknak is.Nem hiszem,hogy egy olyan vendéget kellett szerepeltetni,aki nem tud helyesen magyarul beszélni.Nem tudja a ba-be,ban-ben ragokat megfelelõen használni.Ráadásul óvónõ!Hogy kapott Õ diplomát?! De ezt most ne firtassuk.Szegény gyerekek,akik az Õ szárnyai alatt tanulnak beszélni!De hogyan kerülhetett mindez adásba?Hiszen a mûsor felvételrõl megy,csak van lehetõség szûrésre,válogatásra.Üdvözlettel Böske

Én is hozzászólok!