Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Szemünk fénye Adásba kerül: 2015. október 27.

Október a látás hónapja. A szemünk fényével sajnos csakis akkor törődünk, amikor már megtörtént a baj. Miközben nagyon sokan küzdünk ezzel a problémával. Hogyan tudunk javítani a látásunkon? Mit jelent számunkra a szó szoros értelemben az, hogy a szemünk fénye? Hogyan észlelik a világot a vak emberek? Mindent a látásról, a szemünkről, a szemüvegdivatról és a megelőzésről. Beszélgető társunk lesz Esztergályos Cecília, Krizbai Teca és Berg Judit. Meglepetés férfi vendégünk orvosi szemszögből közelíti meg ezt a kérdést.

Esztergályos Cecília, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes- és kiváló művész 40 éves volt körülbelül, amikor egy előadás közepette észrevette, hogy nem látja tisztán a szereplők arcát. Szemüveget és kontaktlencsét is hordott. Mindkét szemén zöldhályog alakult ki, amin egy szemműtét segített. Cecíliának egy komplett szemüveg gyűjteménye van. 

Berg Judit, a Rumini-könyvek írónője általános iskolában lett szemüveges. Addig nagyon várta, hogy szemüvege legyen, amíg meg nem kapta. Addig is kevés önbizalma volt, de a szemüveg még inkább elvette azt. Gyermekkorában, amikor már nagyon rossz volt a szeme, történt vele egy döbbenetes élmény. Egyszer úgy ébredt fel, hogy tisztán látott, de mindez csupán az első pislogásig tartott. Egy szemüvege van, pont azért, mert nem szereti viselni, viszont rengeteg napszemüveg tulajdonosa.

Krizbai Teca, énekesnő, pszichológia hallgató soha nem látott, és valószínűleg nem is fog, mivel hat hónapra született, így nem tudott megfelelően kifejlődni a retinája. Az óvodát és az első két osztályt vakot között töltötte, viszont ő sokkal jobban szeretett a látók között lenni, ugyanis a sorstársait egy elég zárt közösségnek tartja. Tecának van egy látó testvére, akivel nagyon jól tudtak együtt játszani. Úgy érzi a dolgok mögé képes látni, mivel a látás nem befolyásolja őt, ellenben velünk, kik sokszor - ahogy mondani szoktuk - a külsőről ítélünk. Ahogy Teca fogalmaz: csak kívülről vak, belülről mindent lát. 

Dr. Papp András, szemész szakorvos, retina specialista, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense is rendelkezik egy olvasószemüveggel, de még nem használja. Elmondása szerint, akinek dioptria problémája van, az műthető. Kevesen tudják, de a dohányzás rontja a látást. Sokan dolgoznak monitor előtt, így nagyon fontos, hogy ne szemben, hanem a szemmagasságtól lejjebb helyezzük el úgy, hogy nyakunknak is kényelmes legyen, és kb. 60-70 cm-re megfelelő betűmérettel és kontraszttal állítsuk be.

Látáskultúra

A látáskultúra fejlődése céljából októbert a látás hónapjává nyilvánították. Sok helyen ingyenes látásvizsgálatot végeznek, annak érdekében, hogy az emberek ezen a téren is megfelelően törődjenek az egészségükkel. A megelőzésre és az odafigyelésre kívánja felhívni a figyelmet. Világszintű felmérések kimutatták, hogy az emberek 50%-nak szüksége lenne valamilyen látás korrekcióra. Hazánk adatai szerint 1,5 millióan még sosem vettek részt látásvizsgálaton. Ez a kampány ennek fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet. A legfontosabb érzékszervünkkel érdemtelenül keveset foglalkozunk. Miközben egy ilyen közbenjárás során sok egyéb dologra is fény derülhet, pl.: cukorbetegség, magas vérnyomás, kideríthetőek a fejfájás okai, a rosszullétekre is magyarázatot adhat. Sokan óckodnak a szemüveg, vagy a kontaktlencse viselésétől, és inkább a rossz látás mellett teszik le a voksukat. Miközben napjainkban a szemüveg az outfitünk egyik legmarkánsabb kiegészítőjévé vált. Nagyon sokan monitor előtt töltjük a mindennapjainkat, estéinket, amely a szem kiszáradásához vezethet, ugyanis kevesebbet pislogunk. Alapvetően 22 pislogunk egy perc alatt, a képernyő nézése közben ez a szám 7-re is lecsökkenhet. Csupán 20 évvel ezelőtt terjedt el hazánkban a kontaktlencse viselése, de eközben a szemüveg is egy divat kiegészítővé vált. Minden adott tehát ahhoz, hogy büszkén viselhessünk egy szemüveget, vagy láthatatlanul egy kontaktlencsét, s eközben megfelelően óvjuk a szemünk fényét. 

 

 

Négy hozzászólás

Ágnes
2015. október 27. 11:24:17
Kedves Ridikül stáb !

Érdeklődéssel figyelem műsorotokat, tetszik a témák sokszínűsége, jó látni-hallani kulturált vitákat, más véleményen lévők érveit, sokszor a saját véleményem, értékítéletem igazolását.
Szeretnék egy témát figyelmetekbe ajánlani.
Évek óta figyelemmel kísérem, jobbára nekem önti ki a szívét, egy kedves kolléganőm kálváriáját. 13 éves hiperaktív ( ADHD ) kislányt nevel. A szemem előtt megy lelkileg-testileg tönkre. Mindent megtesz, hogy ez a kicsi lány teljes életet élhessen, fejlődjön, gyarapítsa a tudását. Egy átlag ember, átlagos keresettel, aki mégis évente 100ezreket költ szakemberekre, könyvekre, tanulmányokra. Ezeket próbálja továbbadni a pedagógusoknak, akik segítségére számít ebben az őrületes harcban. Sajnos nem hogy nem segítenek, de még amit könnyek és keserűségek árán felépít, azt is képesek egy-egy mondattal földig rombolni a tájékozatlanságukkal, érdektelenségükkel.
Sokáig azt hittem, ez egy ilyen iskola, sajnos a környéken nincs másik, ami az ilyen gyerekeket fogadja, ez meg sajnos ilyen. Csakhogy! Kiderült, hogy az ilyen különleges gyereket nevelő szülőknek van egy közösségi oldaluk, ahol szinte mindenki erről számol be, az ország minden területéről, jobb híján egymásnak panaszkodnak. Ugyanakkor ezeket a gyerekeket védi egy törvény, amit ezekben az intézményekben figyelmen kívül hagynak. Persze van kivétel is, a fővárosban, ott már elkezdődött valami. Míg az vidékre ideér, addigra ezek a gyerekek felnőnek, értékes emberek veszhetnek el, szülők mennek tönkre a szélmalom harcban.
Talán felkeltettem figyelmeteket ezzel a témával kapcsolatban. Talán segítség lenne, ébresztő sok pedagógusnak, hogy milyen nagy dolgok múlnak rajtuk.
Köszönöm, ha végigolvastátok, üdvözlettel egy rajongótok.
Szalai Gáborné
2015. október 28. 10:34:03
Kedves Gabriella!

Nagyon-nagyon jó a műsor, ritkán hagyom ki, de szerencsére újra tudom nézni.

Segítségét szeretném kérni az 2015. október 27-i műsorral kapcsolatban. Esztergályos Cecília művésznő zöldhályog miatti műtétje érdekelne közelebbről.

60 éves vagyok, 7 éve állapítottak meg zöldhályogot mindkét szememen. A szemész orvosom és az internetes kutakodások alapján is az a konkrét kijelentés, hogy a zöldhályog nem műthető.
Nekem is sok a szemüveggyűjteményem. Nagyon sokba kerül a szemüveg, valószínű, hogy egy műtét ára már többszörösen belefért volna.

Kérem amennyiben lehetősége van segíteni abban, hogy a Művésznő szemét ki operálta, hova kell fordulni vizsgálatra, írja meg nekem.

Hálásan köszönöm: Szalai Gáborné Zsuzsa
Minitehén
2015. október 28. 16:14:36
Valóban, ahogyan a születésétől fogva vak kislány is mondta, vakon sokszor többet látunk. Annyira igaz, hogy az elme élesítéséhez csukjuk be a szemünket, ha lehetséges, takarjuk is el és figyeljünk befelé az adott kérdésre. A válasz legtöbbször megjön, ha előtte úgy érezzük, tudnánk a választ, csak épp nem tudjuk kimondani, leírni, "itt van a nyelvünk hegyén". Persze ha a tudni kívánt dolog olyan, amiről életünkben soha nem hallottunk, ez nem vagy nehezen működik. Ez a módszer az intuíció élesítéséhez is jó! mert valójában sokkal többet tudunk a háttérben, hiszen születésünktől iszonyú mennyiségű információ jön be agyunkba, amit ő elraktároz. Hogy aztán éppen a legmegfelelőbb szituációban, amikor nagyon muszáj, előjöjjön.
Sok, alternatív tanítás ma azt mondja, amikor a szemünkkel baj van, romlik netán: "Mit nem akarsz látni?" ti. az életből, a problémáidból stb. analógia ez, és a probléma megoldása után esetleg még a látás is megjavul. Ez a "szelektív látás" és nem feltétlenül szervi oka van.
pali25
2015. október 29. 17:25:01
Tisztelt Szerkesztők!

Segítségüket szeretném kérni az 2015. október 27-i műsorral kapcsolatban. Esztergályos Cecília művésznő zöldhályog műtétjéről kérnék szépen információt.
Nagyon Kérem amennyiben lehetősége van tájékoztatást adni, hogy a Művésznő szemét ki operálta, hova kell fordulni vizsgálatra, legyen kedves írja meg kérem, sokat segítene egy rászorulón.

Nagyon Köszönöm előre is faradozasat és feltétlenül számítok segítségére.
Gratulálok a műsorhoz, rendszeres nézőjük vagyok. Üdvözlettel Pál.

Én is hozzászólok!