Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Idősödöm, tehát vagyok! Adásba kerül: 2015. november 26.

Öregedni immár menő! Mi sem bizonyítja jobban, mint a média által közvetített reklámfilmek sorozata. Bizony, a világ kezdi felismerni, hogy az idősebb és bölcsebb generáció is ugyanolyan célközönség lehet, mint a fiatalabbak. Akár a 40+ generáció is lehet vonzó, a róluk sugárzó harmónia, életkedv és összhang, no meg a bölcsesség miatt! Vajon kik azok a magyar nők, akiket még jobban imádunk, mint húszéves korukban? Egy igazán életvidám három hölgy lesz ma a vendégünk, akik mindezt bebizonyítják nekünk: Lorán Lenke, Szatmári Liza és Igó Éva. Meglepetésvendégünk az igazi férfi megtestesítője.

Szatmári Liza, a Vígszínház színművésznője tavaly még négy, most egy darabban játszik, 1951-ben szerződött a színházhoz. Soha nem érezte az idő múlását, sem azt, hogy öregszik. 60 éves kora körül itt-ott elkezdett valamije fájni, de amint színpadra állt, elmúlott minden. Az egészségéről is gondoskodik, van egy gyakorlatsora, amelyből minden nap százat csinál. Ami a telekommunikációt illeti, Liza ragaszkodik a vonalas telefonhoz. 

"Ne félj az öregedéstől. A fejlődés végtelen. És az emberben lévő szellem örökké fiatal, és teremt, alkot és él, és örökké élni is akar."

/Müller Péter/

Lorán Lenke, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja tavaly vonult vissza. Soha nem zavarta őt a kora. Pályája során mindig komika szerepet kapott, ahogy ő fogalmaz nem vették komolyan, ennek pedig kimondottan örült. Nagyon szeret televíziózni, ami teljesen ki tudja őt kapcsolni. Mindig elgondolkodtatja őt az, amit lát a tévében, el szokott azon morfondírozni, hogy az adott film idejében, ő éppen mit csinált, hol tartott. Olyan ez, mintha egy regényt olvasna. 

Igó Éva, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész elmondása szerint ez az az életkor, amikor már saját magunkkal kell foglalkoznunk. Utoljára hat éves korában zavarta a kora. Sajnos a mai világban azt közvetítik felénk, hogy nem lehetünk öregek, nem veszíthetjük el a pozíciónkat, sem a tekintélyünket, erősnek kell lennünk, két lábon kell állnunk a földön, nem mutathatjuk ki azt, ha gyengék vagyunk. Az idők során sok mindent meg kellett tanulnia, ilyen volt az internetezés is, ami nélkül meg lenne kötve és nem láthatná minden nap a kisunokáját. 

Kásás Zoltán, világ-és Európa-bajnok vízilabdázó, vízilabda mesteredző szerint a sport teljesen más, mint a művészvilág. Például egy zongoraművész akár nyolcvan évesen is adhat koncertet, a sportolók világában 36-37 kor magasabb szinten már egy végső határ. Zoltán 38 évesen hagyta abba. Az ember nehezen adja fel, ő is így volt vele, viszont ezek után edzői feladatok vártak rá. Ha teheti minden nap lejár úszni. Jó tanácsa az, hogy az embernek meg kell próbálnia a korához képest jól tartania magát. 

 

Illik megöregedni?

A kor múlásával úgy tűnik, hogy napjainkban sokkal nehezebb szembe nézni, mint régen. Egykor nem állt a rendelkezésünkre annyi alternatíva annak érdekében, hogy fiatalon és frissen tartsuk magunkat. Ma a bőség zavarában elvesztjük racionális megítélésünket, miközben ezekkel a felkínált lehetőségekkel meg kellene tanulnunk bánni. Mindent manipulálni szeretnénk, és sokkal nehezebben születik meg az önelfogadás. Ma a biológiai lefolyásba egy kicsit bele tudunk nyúlni, de nem a végletekig. Az öregedést sokan krízisként élik meg. Definiálhatnánk folyamatként is, azonban ez annál sokkal több, egy feladat. Feladat, hogy új tartalmakkal töltsük ki az életünket. 

Sokszor nem tudunk erről beszélni, hallani sem akarunk az öregedésről, miközben ez az élet természetesen velejárója, és mint minden kornak, ennek is megvannak a maga szépségei. Ennek ellenére sokan különböző eszközöket bevetve szeretnék megállítani az idő múlását, amit lássunk be, lehetetlen! De jól kezelni, megtanulni ezzel a tudattal élni, és a lehető legjobb módon karban tartani a testünket-lelkünket - ez a mi igazi feladatunk!

Egy hozzászólás

Ma
2015. november 30. 10:21:32
Kedvelem a műsort, ez az adás is kellemes és tanulságos volt. Ami viszont rendkívül zavar, sajnos nem csupán ebben az adásban és más műsorokban, rádióban is gyakran előfordul, hogy kommunikációval foglalkozó szakemberek (színészek, műsorvezetők) elhagyják a -ban, -ben toldalék végéről az n-t, pedig ezzel megváltoztatják a mondat értelmét. Nem véletlenül van különbség e csodálatos magyar anyanyelvünkben! A házba megy be. A házban van bent. Pedagógus vagyok, rendszeresen javítani kell a diákok hibás magyar beszédét. Bár nem magyar nyelv és irodalom szakos vagyok, mégis zavar a pongyolaság. Azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy a stílus maga az ember. Kicsit több igényességet szeretnék látni, hallani. Amúgy is sok az értékvesztés körülöttünk, amit megtehetünk, tegyük meg, hogy jobb, színvonalasabb világban élhessünk!
További sok jó témát és kedves vendéget kívánok!

Én is hozzászólok!