Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Legendák, ételek, legendás ételek Adásba kerül: 2015. november 05.

Vendégeink leginkább írásaik, színpadi alakításaik, a közéletben betöltött szerepeik okán szereztek hírnevet. Így ismerjük őket, így vonultak be a történelembe. Sokukról nem is tudjuk, hogy a gasztronómia területén is maradandót alkottak. Kik korunk gasztronómiai művészei? Neveznek-e el manapság ételt művészeinkről, szakácsainkról vagy cukrászainkról? Milyenek is voltak hazánk legismertebb legendás ételei? Meséljenek erről az ebben jártas vendégeink: Vinkó József, Buza Sándor és Bodrogi Ádám. Meglepetés hölgyvendégünk azon idejét, amit nem a színpadon, azt a konyhában, a tűzhely mellett tölti, ahol a családjának finomabbnál, finomabb ételeket alkot.

Bodrogi Ádám étterem és szállodatulajdonos, üzletember, ha a gyermekkor ízeire visszagondol, akkor nagymamája libacombja jut eszébe, amit senki más nem tudott úgy elkészíteni, ahogyan ő. Legendás ételek közé sorolja a csülköt, a harcsakrémhalászlevet, a Bodrogi pástétomot és a dupla lecsót. Ez utóbbi a véletlen műve lett, ugyanis Ádám édesapja éppen egy lecsót készített, de egy kicsit túlfőzte, hogy hibáját korrigálja, így kolbásszal együtt leturmixolta, majd ebbe az alapba újrafőzött egy másik lecsót friss paradicsommal és paprikával. A harcsakrémhalászlére pedig Kovács Lázár csak annyit mondott, hogy nemzetközi szinten is magyar étellé kellene tenni.  

Buza Sándor, rádiós műsorvezető pontosan vissza tudja idézni a gyermekkori menüsorokat. Rengeteget főzött a nagymamájával. Minden héten a szerdai és a pénteki nap volt a tészta-nap. Sándor azt mondja, hogy enni jobban szeret, mint főzni, de a főzésnél is jobban szereti a sütést. Most kolbászt gyártat családi receptúra alapján. Nagyapja, Buza Vendel állatkereskedő volt, akinek négy fia volt, ebből a második szülött választotta a hentes és mészáros szakmát.

Vinkó József a Magyar Konyha főszerkesztője azt mondja, hogy jó dolog alkudozni a piacon, jó dolog főzni, nagyon jó dolog enni, de ő legjobban mégis beszélni szeret az evésről. A franciák pedig már teljesen máshol tartanak, ők az evésről való beszédről is beszélnek. József szerint sajnos, ahogy kivesznek a kifejezések, a technológiák, a vendégfogadási tradíciók, a terítés művészete ugyanúgy kivesznek az ételek is. 

Bangó Margit, Kossuth-díjas előadóművész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosa imád főzni. Kedvenc ételei közé tartozik a rántott hús lecsós nokedlivel és a nyúzott tyúkhúsleves, ami Margit ünnepi specialitása. A nyúzott bőrt betölti egy izgalmas töltelékkel, amelyet egészben bele tesz végül a levesbe. Gyermekként szegénységben éltek, nyolcan voltak testvérek, sosem öltek disznót, csak ünnepnapon került ilyen étel az asztalra. Azonban a gyermekkor ízeit szeretné gyermekeinek is visszaadni. 

Mi mindenre lehetünk büszkék?

Rengeteg olyan étel van, amely ránk, magyarokra jellemző és külföldön is nagyon jól ismerik. A teljesség igénye nélkül ide tartozik például a lángos, a gulyás, a halászlé, a hurka-kolbász, a körözött, a lecsó, a nokedli, a rántott sajt, a töltött paprika, a pörkölt, a rakott krumpli és a töltött káposzta is. Édességek közül pedig ilyen a kakaós csiga, a kürtös kalács, a madártej, a rétes, a somlói galuska, a szilvás gombóc, a beigli, a dobostorta és a flódni is. Csupa finomabbnál finomabb étel, amelyet ne hagyjunk kiveszni! 

Egy pár legendás ételünk rövid története!

  • Eszterházy-rostélyos Esterházy Miklós nevéhez fűződik, aki nemcsak Mária Terézia testőrségének kapitánya volt és a Szépművészeti Múzeum törzsgyűjteményének alapítója, hanem nagy ínyenc is.
  • Jókai-bableves Jókai Mórhoz kötődik. Első felesége Laborfalvy Róza és az édesanyja bablevesét is imádta. Regényírónk kedvenc levesévé vált.
  • Újházi-tyúkhúsleves eredeti nevében nem is szerepelt a "tyúk", viszont most így van jelen a köztudatban, miközben az eredeti receptúra szerint kakasból készül. S e finomság Ujházi Ede, kolozsvári színész nevéhez köthető.

Jókai Mór a magyar konyhára a következőt mondta: "Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy "de már ebből eszünk!"

 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!