Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nevelj, ha tudsz! Adásba kerül: 2015. november 02.

"Ahogy a gyerekeink sem tudják mindig, hogy hogyan legyenek 'jó gyerekek', mi sem tudjuk mindig zsigerből, hogyan legyünk elég jó szülők, még akkor sem, ha azon szerencsések közé tartozunk, akiknek csodálatos szülei voltak. A legtöbb szülő számára a gyereknevelés olyasmi, amit menet közben tanulunk." - írja Medveczky Kata, aki vendégünk is lesz ma Szekeres Adrien és dr. Skita Erika mellett. A kérdés az, hogy hogyan is kell gyermeket nevelni? Mi a minta számunkra? Gyerekneveléssel kapcsolatos problémákra keressük a választ. Meglepetés férfi vendégünk is megosztja a titkát, aki három gyermeket nevel.

Szekeres Adrien énekesnő, dalszerző, két kislány édesanyja úgy gondolja, hogy a hisztiben, - amellyel oly sok szülő nem tudja, mit kezdjen - hagyni kell a gyermeket kiteljesedni, idővel elmúlik és minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Adrien véleménye szerint, amikor a gyermek kamaszkorba lép, amikor eltolja magától a szülőt és becsapja előttünk az ajtót, akkor is tudnunk kell kapcsolatot teremteni velük.

"Azokban a családokban, ahol szeretet és együttérzés fűzi össze az embereket, a gyerekek sokkal sikeresebbek és boldogabbak. Ha ettől a környezettől megfosztják a gyereket, azzal az egész életét, jövőjét tönkretehetik. A gyereknevelésben a szeretet a leghatékonyabb eszköz."

/Tendzin Gjaco/

Medveczky Kata, tanácsadó szakpszichológus, három gyermek édesanyja szerint a család témakörében nagyon sok minden változott. Régen a generációk együtt éltek, egymástól tudtak tanulni, ma nukleáris családok élnek külön-külön. Viszont soha nem tudtunk a gyermek fejlődéséről annyit, mint ma. Mindeközben nehezebb helyzetbe is kerültünk, mert válogatnunk kell, s ezzel egyedül maradtunk. Kata szerint a gyermekeinket meg kell ismernünk, ő nem hisz a büntetésben, amely amúgy is csak rövidtávon működik. 

dr. Skita Erika, kommunikációs hídépítő, két gyermek édesanyja szerint rengeteg mindenen átsegít a humor, ezt a gyermeknevelésben is előszeretettel alkalmazza. Férje kedvenc mondása az, hogy "a hiszti, az olyan, mint egy mosógép-program, aminek le kell járnia." Szülőként nem az a dolgunk, hogy kiemeljük egy-egy nehezebb szituációból a gyermeket, és rendbe rakjunk mindent körülötte, hanem azokat a készségeket adjuk meg számára, amelyek segítségével megtanulja a helyzeteket megfelelően kezelni. 

Storcz Botond, olimpiai bajnok kajakozó, edző, három kislányt nevel: 14, 8 és 1,5 évesek. Botond, amikor még gyermek volt jól emlékszik arra, hogy édesapja sokszor hazavitte a munkát, aminek nagyon nem örült. Sajnos felnőttként sokszor ő is ezt teszi, leköveti ezt a mintát. Gyermekei három különböző korosztály tagjai, így például a reggeli elindulás is sokszor problémába ütközik: már az egyik készen áll, amikor a másik még csak most kell fel stb. Ennek ellenére valamilyen úton-módon mindig beérnek az iskolába. Nagyon élvezi a kocsiban együtt töltött 10-15 percet, boldog, hogy minden napot együtt indíthatnak útnak. 

Boldogságra nevelés

Hogyan váljunk felelős szülőkké? Milyen mintát hozunk otthonról és mennyiben visszük azt tovább? Hogyan értékeljük magunkat szülőként? Mi tévők legyünk, ha tehetetlenül állunk egy-egy probléma előtt? Egyik sem egy könnyű kérdés, évekig keressük a válaszokat. Arra pedig, hogy hogyan neveljünk boldog gyermekeket a válasz egyszerű, ellenben mégis bonyolult: ha mi is boldogok vagyunk. A boldogságot kategorizálhatnánk magánügynek is, de ha jól belegondolunk egyáltalán nem az. Egy olyan társadalmi kérdés, amely kihat a mellettünk élőkre, a családunkra, a környezetünkre. S ahogy a boldogság, a nevelés is ebbe a kategóriába sorolandó. Furcsa kérdés is a nevelés kérdése. A nagyszüleink, szüleink idejében ez egy természetes, ösztönös cselekedet volt, most pedig a tudatos nevelésről kell, hogy beszéljünk. Nagy rajtunk a felelősség, mert egy gyermek életútjának alapjait a családi nevelés adja meg. Fontos átadnunk az emberi kapcsolatok kialakításának fontosságáról szóló üzenetünket, a kapcsolatok ápolásának módját és kultúráját, az élményalapú együttlétek megteremtésének jelentőségét, mert ekkor átadunk valami nagyon fontosat, a legfontosabbat.. 

Egy hozzászólás

Minitehén
2015. november 3. 15:53:06
Lesem az ilyen témákat, hiszen aktív nagyi lévén én is nevelek, ha csak néhány órányit is. Azt hiszem, 5 évesnél én is alkalmazni fogom a nagy sikert aratott mosógép példáját, sőt hallottam még ehhez hasonló jókat. Igaz, tulajdonképpen sok nevelni való nincs magunkon, lányom és én is körülbelül ezt tesszük, habár meg kell mondani, rendkívül rossz hallgatni a gyerek nyavalygásait, főleg hosszú távon. Meg azt, hogy az istennek se csinálja, amit kéne, arra föl végképp nem, mikor a következményeket magyarázgatjuk. Apu persze jelentősen ront a helyzeten éppen azzal, ami a műsorban is elhangzott: hazajön, ki tudja épp milyen lelkiállapotban és egy adott helyzetben találja magát. Friss energiával azt mond és csinál, amit akar, a gyereknek agit ad vagy éppen megalázza. Sajnos, vagy hála istennek, a dresszírozott gyerek nem mindig marad az, előbb-utóbb kompromisszumokat illetve hazugságokat gyárt majd, hogy mindenkinek kedvére tegyen. Mert azt nem javaslom neki, amit én csináltam, ti. hogy mindig megmondtam, amit gondoltam. Ahogyan itt is.

Én is hozzászólok!