Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A nemet mondás művészete Adásba kerül: 2016. január 18.

Luciano Pavarotti mondta egyszer azt, hogy az embert leginkább a nem-jei minősítik. Mégis sokan küzdenek máig a nemet mondással, ami az egész életünket befolyásolja, és valóban az egész jellemre kiterjed. Munka, párkapcsolat, gyermeknevelés, programok, és még rengeteg élethelyzet, amelyben kulcsfontosságú. A nemet mondás egy döntés, dönteni pedig tudni kell! Vendégeink sok-sok tapasztalat során sajátították el ennek a művészetét. Erről beszélgetünk Molnár Piroskával, Pataki Ágival, Bódy Magdival és meglepetés férfi vendégünkkel.

Molnár Piroska, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Prima Primissima-díjas, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gyermekkorában, amikor édesanyja kért valamilyen segítséget arra természetesen nem lehetett nemet mondani. S abban az időben, ha az ember valamire nemet mondott, annak megérezte a kárát is. A megfelelni akarás hamar jelentkezett nála, és a mai napig jelen van az életében. Pályakezdő színésznőként nem mert nemet mondani, nehogy következő alkalommal ne hívják. Véleménye szerint egy-egy döntés után mindig kételkedünk egy kicsit abban, hogy jól cselekedtünk-e?!

Pataki Ági, producer, az első magyar szupermodell szerint igent sokkal könyebb mondani, ugyanis ezt nem követi magyarázat. Nemet mondani nehezebb, de a kockázata kisebb, mint egy igennek, ugyanis ez utóbbit sok esetben megbánhatjuk. A nemeket nehéz megfogalmazni, de van, amikor érdemes úgy mondani, hogy az a későbbiekben akár igen is lehessen. Fiatalon sok igent mondott, most élvezi a nemet mondás luxusát. Ági egy-egy döntés előtt sok esetben időt kér a dolgok átgondolására. 

"Ha nem ismered fel, hogy van hatalmad nemet mondani, soha nem fogsz tudni igazán igent mondani.

/Dan Millman/

Bódy Magdi, énekes, zeneszerző, producer, énektanárnő elmondása szerint ösztönös gyermek volt és rengetegszer mondott nemet. Azonban nem mindegy az, hogy hogyan is fogalmazzuk meg azt. 15 évet töltött Amerikában, egy kemény időszak után egy évre teljesen leállt és elkezdett csak magára koncentrálni. S erre szüksége volt, mert ez idő alatt megjöttek azok a válaszok, amit keresett. 

Kamarás Iván, Jászai Mari-díjas színészt az édesanyja tanította meg, hogy hogyan mondjon diplomatikusan nemet. Megfordítja az adott helyzetet, elmondja, hogy ő az adott szituációban miért is érzi rosszul magát, segítséget kér. A nemet azért nehéz kimondani, mert az ember tudja jól, milyen rosszul esik az, ha neki mondanak nemet. Iván mindig időt kér, abban az esetben is, ha tudja, hogy valószínűleg igent fog mondani. Ugyanis szeret utána járni a dolgoknak, szereti megbeszélni a döntési helyzeteket a környezetével. 

Hogyan mondjunk nemet?

Sokan úgy gondoljuk a nemet mondás ránk nézve nem kívánatos viselkedéssel jár a másik fél részéről. Kockázatos válasznak tartjuk, miközben, csak át kellene gondolnunk, hogy hogyan is mondhatnánk szépen nemet. Fel kellene hagynunk azzal a téveszmével, hogyha nemet mondunk, akkor a partnerrel lévő kapcsolat megszakad. S kik azok, akik tudnak nemet mondani? Azok, akik tudják mit akarnak, s így azzal is pontosan tisztában vannak, hogy mit nem akarnak! Egy kérésre/kérdésre nem feltétlenül elég, ha csak szimplán annyit mondunk, hogy nem. Vannak ennek különböző módszerei/ árnyalatai, melyek ezeket a nehéz helyzeteket pozitív irányba lendíthetik át. Ilyen például a következő nyolc variáció:

  • "nem, mert.." - az indok(ok) felsorolása a megértéshez elengedhetetlen;
  • "nem, de cserébe.." - a teljes elutasítás helyett, úgy érezheti a partner, hogy nem elutasítóak, hanem megfontoltak vagyunk;
  • "most az egyszer, de legközelebb nem.." - alapvetően nem rossz alternatíva, de gondolhatja azt a másik, hogy legközelebb is ezt fogod mondani;
  • "van idő arra, hogy átgondoljam a döntésem?" - ez valójában a késleltetett nem, amely elég időt ad a partnernek ahhoz, hogy felkészülhessen a nemleges válaszra;
  • "mit tennél, ha nemet mondanék?" kérdése akkor működik, ha meg tudjuk együtt beszélni a következményeket, és a kimeneteli alternatívákat;
  • "ez csak akkor teljesülhet, ha.." - ebben az esetben a saját feltételeim is teljesülhetnek;
  • együttérzés, empátia kifejezése;
  • "sajnos most nem megy, de lehet máskor/később" - ez a jövőben lehet igen, vagy egy késleltetett nem is.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!