Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Made in Hungary Adásba kerül: 2015. november 04.

A filmgyártás világát megpróbáljuk kicsit közelebb hozni mai adásunkban. Miért más egy magyar és egy amerikai film? Miben különbözik egy amerikai forgatás a magyartól? Hogyan viselkedik egy magyar színész külföldi filmben? Milyen nehézségekkel kell megküzdenie? Milyen szerepet tölt be és milyen segítséget adhat egy ügynökség? Meséljenek erről színészeink, akik külföldön is keresettek a szakmában: Tordai Teri, Bánfalvy Ágnes és Goztola Krisztina. Meglepetés férfi vendégünk a filmek gyártási oldaláról osztja meg velünk tapasztalatát.

Bánfalvy Ágnes, színésznő, rendező külföldi munkáiban sosem akadályozta őt a nyelv. Mi a különbség a színház és a film között? Azt mondja, míg a színházban van idő felépíteni egy szerepet, a filmben rögtön cselekedni kell. Nagyon oda kell figyelnie arra egy színésznek, hogy a kamerával együtt dolgozzon. Amerikában olyan tanárok vannak, akik a rendezőket oktatják a színészvezetésre. Továbbá léteznek ún. coach-ok, akik figyelik a színész játékát, majd a megfigyeléseiket megosztják velük. 

Tordai Teri, Jászai Mari-díjas színésznő, a Magyar Köztársaság érdemes művésze nagyon sok féle nemzetiséggel forgatott már, de sosem tudott úgy játszani más idegen nyelven, mint magyarul. Minden színésznőnek van egy olyan sajátossága, ami a legjobban él rajta, Terinek ilyen a szeme. Minden szerep mögött óriási munka van, nem a szerencse és nem a hit kérdése ez. Ha valamit az ember el akar érni, azért nagyon sokat kell dolgozni.

Goztola Krisztina, színésznő jó nyelvtudással rendelkezett, amikor külföldre ment dolgozni, mindezek ellenére nagyon sokat kellett magát képeznie ahhoz, hogy hiteles tudjon lenni idegen nyelven is. A színpadon az ember sokkal látványosabb mimikát és nagyobb gesztusokat használ, de egy filmvásznon ez nagyon soknak tűnhet. A film a naturális játékra koncentrál. Elterjedté vált, hogy a színésznek munkájával kapcsolatos tárgyalásokat az ügynökségek bonyolítják, akik egyben egy jogi képviseletet is ellátnak. 

Seres Péter, gyártásvezető saját munkáját a következőképpen definiálja: minden a megfelelő időben, a megfelelő helyen legyen. Nemcsak a színészeket, de sokszor a gyártásvezetőket is castingolják. Péter szerint mára már kifejlődött hazánkban egy olyan létszámú stáb, amellyel paralel lehet hollywood-i filmeket forgatni. Úgy gondolja a filmgyártásban Hollywood mellett nagyhatalommá vált Prága, folyamatosan fejlődik Bulgária és Szlovákia is. Budapestnek viszont van egy különleges vonzereje, ugyanis mind a fővárosnak, mint az országnak nagyon sok arca van, amely nagy előnyt jelent. 

Budapest lesz Európa Hollywood-ja?

Hol tartunk a filmgyártás területén? Egyre több magyar film kerül a mozikba, és egyre több külföldi film választja helyszínéül Magyarországot. 2010 óra 250 film készül hazánkban. Ezek között szerepel mozi- és tv-film is. Külföldi filmek közül itt játszódott többek között a Die Hard 5, a Herkules és a The Martian című film is. Miért esik a választás Magyarországra? Egyrészt nálunk a filmszakmai szolgáltatások színvonala magas, rendelkezésre áll magasan kvalifikált, gyakorlattal rendelkező, idegen nyelveket beszélő munkaerő is, továbbá felépültek első osztályú stúdiók is. Ezen kívül első osztályú technikai berendezésekkel rendelkezünk, mi több kiváló minőségű utómunka-stúdiók is vannak. Furcsa ezt kijelenteni, de a fővárosunk a környezete végett nagyon sok más európai várost is "helyettesíteni" tud.

Két hozzászólás

Sőtér Mari
2015. november 4. 23:17:48
Igen tisztelt Jakupcsek Gabriella!

Rendszeresen nézem, és nagyon szeretem a "Ridikül" és Kizárólag Ön miatt a "Magyarország szeretlek" műsorokat.

Csak arra kérem, ne rontsa tovább az arcát, mert elveszíti természetes varázsát, ami nagyon kedves nekem és gondolom, hogy számos hűséges nézőjének is.

Emlékezzünk vissza pld Dajka Margitra, Tolnai Klárira,milyen szépek voltak még az utolsó időszakukban is.

Jó egészséget, sok sikert kívánok üdvözlettel

Sőtér Mari
Minitehén
2015. november 8. 10:05:57
Nagyon kellemesen szórakoztam, kell az ilyen könnyed csevegés, nem mindig a véresen komoly problémák előhozása, hiszen azokról egy szűk órában amúgy is csak szenvedőre igazított arckifejezéssel lehet megpróbálni beszélni.
Én nagyon szeretem Tordai Terit, Bánfalvy Ágit, és legalább megismertem egy számomra vadonatúj arcot is, Goztola Krisztinát. Hogy hol jár ma a filmgyártás, abból a szempontból tényleg nagyon izgalmas, hogy hazánkba minél több idegen filmező jön, ahogy a felénk irányuló turizmus is egyre növekszik. Hiszen Magyarország még mindig nagyon olcsó - mi lenne, ha szépségünket kihasználva kicsit emelnénk az árakat? persze csak feléjük, mert a magyar turista például még mindig méregdrágán nyaralhat, ha szállodában akarja azt tenni.

Én is hozzászólok!