Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kiégés - elkerülhetetlen? Küzdjünk a kiégés ellen! Hogyan? Adásba kerül: 2016. január 07.

A növekvő stressz, az emberi kapcsolatok elszemélytelenedése és a fokozott leterheltség miatt, az időnyomás, a teljesítménykényszer, az ezzel járó stressz, idegeskedés következtében, az utóbbi években egyre többeket érint az úgynevezett kiégés, avagy a burnout szindróma, amely később esetleg súlyosabb problémához, például depresszióhoz vezethet. Mik a legjellemzőbb tünetek, hogyan előzhetjük meg a nem kívánt állapot kialakulását? Miért félünk szakemberhez fordulni? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Sokunkat érintő problémáról beszélgetünk mai vendégeinkkel: Brózik Klárával, Babos Tímeával és Gáspár Judittal. Meglepetés férfi vendégünk szerint az elsődleges kulcskérdés az, hogy képesek vagyunk-e felismerni a burnout-ot?

Brózik Klára, színésznő, tréner hét évig volt egy napi sorozat főszereplője. Azt mondják, hét évente váltani kell, ez a váltás az ő életében is bekövetkezett. A pszichés tünetek mellett fizikai tünetek is megjelentek. Úgy érezte minden más sokkal jobban számít, mint saját maga. Klára szerint a fásulás a kiégés kezdeti stádiuma. Amikor úgy érezte, hogy más irányba szeretne elmenni, elkezdett egy másik "lábat" növeszteni. Szerencsére, munkatársaival meg tudta beszélni azt, hogy a sorozat karaktere és ő is kezd fáradni. 

Gáspár Judit, beszédtechnika tanár, multikulturális tréner és szerkesztő. Már szerkesztőként is érdekelte őt ez az új téma, így ebben a témában forgattak egy filmet. 2007-2008-.ban történt ennek a felvétele, amikor még nagyon kevés szakirodalom dolgozta fel a kiégés jelenségét. Úgy gondolja, ha egy sportoló pszichológussal dolgozik az sokkal elfogadottabb, mint más szférában a pszichológussal való együttműködés.

Babos Tímea, Magyarország jelenlegi legjobb teniszjátékosa, aki a Nemzetközi Női Teniszszövetség kétszeres torna győztese. 19 éves volt, amikor felütötte a fejét a kiégés jelensége. Mindig egy mosolygós lány volt, majd egy labilisabb időszakban nézeteltérései lettek a környezetével. 2012-es győzelme következtében mentálisan nem állt készen a siker feldolgozására, így ezt egyre több vereség követte. Sportolóként nagyon fontos, hogy olyan csapat álljon mögötte, akire támaszkodhat. Többször megingott pályája során, de ezeket az akadályokat sikerrel vette. 

Vaski Ferenc, teológus, gyógypedagógus, szupervizor, mentálhigiénés szakember szerint a kulcskérdés az, hogy képesek vagyunk-e ezt az állapotot felismerni?! A kiégés, azaz a burnout nem egy betegség, hanem egy jelenség, egy állapot, melynek lehet komoly következménye, amelyet már betegségként definiálunk. Egy munkahelyi környezetben egy jó vezetőnek ezt a jelenséget fel kell ismernie, s ebben az esetben fordulhat egy szupervizor segítségéért, aki a problémára külső szemmel, komplexen tud rálátni. A kiégés egyik oka lehet az, hogy benne ragadunk életünk egy korábbi életfázisában, miközben lehet, hogy két életfázist léptünk eközben előre. 

A burnout jelensége

A kiégés oka lehet a sok stressz, a megterhelés, az alacsony motiváció és kialakulásában közrejátszhat a megromlott munkahelyi kapcsolat(ok) is. A kiégés egyfajta folyamat, amelynek különböző stádiumai vannak. Természetesen egyén és helyzetfüggő ezen szakaszok megjelenésének mértéke. Tizenkét fokozata ismert, amelyek a következőek:

 • Amikor a bizonyítási akarástól eljutunk a bizonyítási kényszerig.
 • A fokozott erőfeszítés - amikor is a bizonyítási kényszer miatt egyre több feladat sürgetőbbé válik. Ennek következménye lehet a fáradság és az eredményesség csökkenése is.
 • A személyes igények elhanyagolása - amikor magunkkal, a saját életünkkel egyre kevesebbet törődünk. 
 • A személyes igények és a konfliktusok elfojtása - annak érdekében, hogy a környezetünk még véletlenül se vegye észre, hogy valamilyen problémával küzdünk.
 • Értékrendváltozás - megjelenhet az egyedüllét, s ekkor a baráti kapcsolatok is meggyengülhetnek.
 • Problématagadás - minden megszűnik körülöttünk, ami nem kapcsolódik szorosan a munkához.
 • Visszahúzódás - azaz az elmagányosodás.
 • Magatartás- és viselkedésváltozás - amikor a szeretetre egyszerűen érzéketlenné válunk, a véleményeket pedig minden esetben kritikaként értelmezzük.
 • Önérzékelő képesség elvesztése - más szóval a deperszonalizáció megjelenése, a magunktól való elidegenedés bekövetkezése. 
 • Belső üresség,
 • depresszió,
 • a végső stádium pedig a teljes kiégettség.

Fontos, hogy megtanuljuk beazonosítani életünk egyes periódusában átélt érzéseinket. Feladatunk megtanulni befelé figyelni: magunkra, az érzéseinkre, a vágyainkra, és a beteljesülésre váló álmainkra! 

Öt hozzászólás

Smirer Diána
2016. január 7. 12:32:42
Tiszelt Ridikül szerkesztőség!

Szakdolgozatomat a az Önök műsoráról, mint nőknek szóló műsorról írom. Ehhez szükségem lenne a műsor néhány adatára, amelyek nem titkosak, de a honlapon és neten keresve, kutatva sem találátam.

A műsor célcsoportját kik képezik?
Ha kaphatnék a Ridikül tematikájáról, a struktúrájáról információkat, olyan dokumentumból, amelyre hivatkozhatok is szakdolgozatomban, az óriási segítség lenne számomra!

Segítségükben bízva, válaszukat köszönöm!
Szép napot!

Üdvözlettel:
Smirer Diána
Kata
2016. január 7. 14:09:31
Hogyan vehetnék részt a műsor egyik felvételén?
pisti10
2016. január 7. 17:34:03
Tisztelt Ridikül!
Egy észrevétellel fordulnék önökhöz. A műsorokat nézve feltűnt nekem hogy amikor Jakupcsek Gabriellát mutatják az arca és a teste is sárga fényben úszik. Csak ő, és csak akkor ha közeliben mutatják. Ez valami sárga megvilágítás, fény lenne a stúdióban? Nem, nem a televíziom van rosszul beállítva, mivel csak ennél a műsornál, és csak a műsorvezető közeli képeinél látható. Nem tudom hogy kapta-e már ilyen jellegű visszajelzést, kérem tegyék meg hogy megnézik az észrevételem.
Köszönettel:
S. István
Kókány Balázs
2016. január 7. 17:38:22
Üdvözlöm! 2016 január 7.-én a műsorban a kiégésről volt szó,és az volt,hogy munkanélküliek is mehetnek színésznek és ha jól dolgoznak tovább is maradhatnak! (és így el tudnak menni szabadságra)én vajtai lakos vagyok,nem tanultam ilyen iskolában,de nagyon érdekelne!
bogyóka
2016. január 7. 17:41:38
Nagyon szimpatikus volt a mentálhigénés megnyilvánulásai,mások is hívhatnák,kedves úr.
J.Gabi pedig mindig csúcs😀😀😀
Tisztelettel: 30 éves hölgy

Én is hozzászólok!