Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Család és egészség Adásba kerül: 2015. október 28.

Mindennél fontosabb az egészség! Amikor a családban valaki megbetegszik, akkor legtöbbször házi praktikákhoz folyamodunk először. S a házi orvos szerepét általában az édesanya tölti be. Na de hogyan viselik a betegséget a férfiak? Ugyanolyan férfiasan állnak helyt, mint az élet egyéb területén? Mi történik akkor, ha az anya betegszik le? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk őszintén Gyarmati Andreával, Fridel Fruzsinával és Bárdos Júliával. Meglepetés férfi vendégünk felesége is különböző praktikákkal gyógyítja a családot.

Gyarmati Andrea, gyermekorvos, olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó gyermeke, amikor először lebetegedett teljesen kétségbeesett. Abban az időben még csak orvostanhallgató volt és természetesen ebben a szituációban semmi sem jutott eszébe, aminek készségszinten eszébe kellett volna jutnia. Fiatalon az ember sokkal könnyedébben veszi az ilyen és az ehhez hasonló akadályokat. Sok szülő a lázzal küzd. Mikortól  beszélünk már lázról? Andrea javaslata szerint nagyon fontos, hogy a lázas ember igyon. A 37,5-öt még normál hőmérsékletnek elfogadjuk, 37,5-38-ig beszélünk lázról, a felett pedig magas lázról.

Bárdos Júlia, művészettörténész, bútorfestő 18 évesen ment férjhez és 19 évesen szült, korának megfelelő módon kezelte a problémákat. Volt, hogy a gyermeke nem tudta abbahagyni a csuklást, ettől teljesen kétségbeesett, még a kórházat is felhívta, kik mosolyogva fogadták. Júlia egyszerre kismama és nagymama is. 10 év alatt öt gyermeke született, később pedig a 6. Amíg nem volt autójuk addig az orvosválasztásban a közelség egy meghatározó szempont volt. Otthon van egy házi gyógyszerkészlete, s ha ezek nem segítenek, akkor fordulnak csak orvoshoz.  

Fridel Fruzsina, színésznő, három kislány édesanyja, Luca 6, Bodza 4 éves, Lotti pedig 6 hónapos. Szerencsére komoly riadalma nem volt. Nekik a védőnő ajánlotta az orvost, majd amikor költözésre került a sor Fruzsina kezébe vette az irányítást. Ekkor már lemondott a közelségi tényezőről, az volt a legfontosabb, hogy gyermekei számára megtalálja a legkedvesebb orvosnőt. Amikor a férje lebetegszik, - kis túlzással - percenként leméri a lázát, minden gyógyszert bevesz és ápolnia kell őt. 

Kautzky Armand, színművész, rendező felesége természetgyógyász, aki kezében tartja kiscsaládja egészségét. Armand szerint ez a preventív megelőzési technika úgy néz ki, hogy működik, mivel a gyermekei ritkán betegek. Úgy érzi, amikor ő lebetegszik, hirtelen a család harmadik gyermekévé válik. Nem szeret kiszolgáltatott helyzetben lenni, de a betegség egyfajta kényszer. 

Az erősebbik nem - na ebben az esetben nem!

Valamiért a férfiak egy-egy kisebb náthával, megfázással úgy megszenvednek, mint egy kisgyermek. Valamiért ekkor a férfi is a nőre, a szerelmére, a feleségére van utalva. Öt olyan jellemtípus van, amelyikbe biztosan nagyon sok férfit be tudnánk sorolni. Vannak a haláltusát vívók: minden apró jelet, tünetet felnagyítanak és szeretik egy picit túlreagálni a dolgokat. Vannak, akik mindent elbagatellizálnak, a megelőzésre sem fektetnek kellő energiát. A harmadik típust alkottják azok, akik teljes mértékig gyógyszerellenesek, semmit se hajlandóak bevenni, akkor sem, ha tudatában vannak annak, hogy a rossz közérzetük enyhülhet általa. Illetve vannak az ő ellentettjük, a gyógyszerimádók, akik csak akkor nyugodtak, ha minden olyan pirulát bevettek, ami az ő egészségüket és a jó közérzetüket szolgálhatja. Az ötödik kategóriát pedig az orvoskerülők alkotják. Ebből kifolyólag a nőknek kell rendelkezniük olyan eszköztárral, és különféle trükkökkel, hogy ezeket a helyzeteket kellően jól tudják kezelni és megoldani. 

Mit tehetünk a családunk egészségéért?

Egy édesanya négy  fő területet tud kézben tartani annak érdekében, hogy a családja egészségéről megfelelőképpen gondoskodhasson. Az első és talán az egyik legfontosabb a táplálkozás, amelybe beletartozik az otthon elkészített ételek minősége is, a főzés. A második a megfelelő vitaminokról való gondoskodás, amely nem a pirulákat és a beszerezhető vitamincsomagokat takarja elsősorban, hanem a házi készítésű, gyógynövényekből összeállított vitaminbombákat. A harmadik szempont a tisztálkodási- és a tisztítószerek megfelelő kiválasztása. Továbbá fontos a mozgás és a sport örömének megszerettetése. Gyermekeinkkel minél többet játszunk a friss levegőn.

Két hozzászólás

Szekeres András
2015. október 28. 11:58:35
Tisztelt Cím!

Farkas Erika riporternő e-mail címét szeretném elkérni.
Egyik műsorához kapcsolódó információt szeretném neki elküldeni, hogy folytathassa a nagyon érdekes témát amibe belefogott.
A kilátások lélegzetelállítóak.

Tisztelettel:Szekeres András
Cipruska
2015. október 28. 20:46:50
Tisztelt Szerkesztőség!

Egy lehetséges téma kapcsán keresném Önöket. Igaz az utóbbi hónapokban nem tudtam nézni az adásokat, de amennyire emlékszem, a nőket érintő miómás megbetegedésekről még sosem esett szó. Sajnos nekem is több ilyen jóindulatú góc található a méhemben, amely azt is eredményezheti, hogy nem lehet gyermekem, mivel egyik nagyon-nagyon rossz helyen található. Jelenleg Esmya gyógyszer kezelés alatt állok, amely eredményesnek látszik. Amikor a betegségem kiderült több nőgyógyászt felkerestem és a tanácsukat kértem. Szinte mindegyik mást javasolt, többféle műtéti eljárás létezik, illetve az említett gyógyszeres kezelés. Nagyon nehéz volt a döntés, és még idő, mire kiderül, hogy egyáltalán jól döntöttem-e. A kérésem az lenne, hogy amennyiben lehetséges járják körbe ezt a témát.

Köszönettel:

Cipruska

Én is hozzászólok!