Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

'Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek' Adásba kerül: 2015. október 30.

A Ridikül évadai során olyan szeretett, nagynevű emberek tiszteltek meg jelenlétükkel, akik sajnos ma már nincsenek köztünk. Ez alkalomból rájuk szeretnénk emlékezni. Akik segítenek a szép emlékek visszaidézésében: Pásztor Erzsi, Halász Judit és Endrődi Éva. Mesélnek nekünk Margitai Ágiról, Pap Veráról és Kovács Erzsiről. Meglepetés férfi vendégünk Kóti Árpád jó barátja volt.

Pásztor Erzsi, Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, érdemes művész, amikor a főiskolán elsőéves volt, akkor Margitay Ági másodéves. Pályája során nem találkozott hozzá foghatóval, tele volt életszerettel. A főiskolán is mindig örökmozgó volt, mindenkit ismert, érdekelte őt, hogy mi van a másikkal. Mivel mindig érdeklődött és mindenkit egy kicsit túlszeretett, vonzotta a barátokat. Mi több Erzsi unokájával is nagyon jóban voltak, szerették egymást. Rettenetesen tudott lelkesedni a fiatal tehetségekért. 

Halász Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Papp Verával ápolt szoros kapcsolatot. Vera maximalista volt. Édesanyját egy éves korában vesztette el, ez egy óriási fájdalom volt az életében. Judit szerint Verát egyáltalán nem érintette az idő múlása, egyrészt azért, mert a Vígszínház kiszolgálta az ő tehetségét, másrészt azért, mert az idő múlásával találta meg az élete párját is. 

Endrődi Éva, táncdalénekesnő gyermekkora óta imádta Kovács Erzsit, mint gyerek folyamatosan őt hallgatta. Felnőttként Éva az egyik koncertjére őt hívta meg sztárvendégnek, ekkor ismerhette meg személyesen. Ekkora datálható az ő barátságuk kezdete is. Erzsinek drámai élete volt, amit dalaiban próbált kiénekelni. Majd külföldre ment, mert Magyarországon mellőzve volt. Csak az éneklésnek élt, szerette a közönséget, az embereket. Éva úgy tekintett rá, mint a fogadott édesanyjára. 

Csikos Sándor, színész akit közel 55 éves barátság kötötte Kóti Árpádhoz. Mindketten alföldiek. Árpád biztatta Sándort, hogy menjen el főiskolára, nagyon fogja szeretni. Sokat járt a fővárosba, de számára Debrecen volt az otthon. Rengeteget telefonált, mindig nagy összegű számlái jöttek, mert szeretett minden barátjáról mindent tudni. Árpád sajnos sokat betegeskedett és nem tudott a cigarettáról sem lemondani. 

Megemlékezés 

A Halottak napja egy keresztény ünnep, amely a hazánkban fokozatosan vált általános, felekezetektől független megemlékezéssé. Elvesztett szeretteinkre való megemlékezés ünnepe már az ókori Rómában is volt, "feralia" néven volt ismert. Az egyházban 998-ban ünnepelték önálló ünnepként először a Halottak napját. Szent Odilió clunyibencés apát nevéhez köthető ennek az ünnepnek a létrejötte. A XI. században már széles körben elterjedté vált, a XIV. századra pedig hivatalossá is. 
A halottkultusz a világon több formát is ölt, de mindegyikben két közös pont van: a félelem és a tisztelet. Fodor Sándor, pszichológus elmondása szerint a vallásunk nagymértékben meghatározza azt, hogy miként állunk az elmúláshoz. Azok, akik hisznek a reinkarnációban, sokkal vidámabban tudják kezelni ezt, ellenben azokkal, akiknél nem egy új kezdetet jelöl, hanem valaminek a végét. Kínában és Mexikóban a Hallottak napja vidáman telik, amelyben természetesen megbújik a félelem is.  

Folytatva Juhász Gyula sorait emlékezzünk szeretteinkre:
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, 
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. 
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még, 
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.
"
 

Egy hozzászólás

TÓTH MIHÁLYNÉ ERZSI
2015. október 30. 18:50:40
SZERETNÉK EGY MÜSORT MEGNÉZNI

Én is hozzászólok!