Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mindent a néma gyilkosról: a cukorbetegségről! Adásba kerül: 2015. november 13.

A cukorbetegséget sokszor nevezzük a néma gyilkosak. November 13-a a Diabétesz Világnapja. Mára népbetegséggé vált a cukorbetegség, s ez leginkább a helytelen életmódnak köszönhető. Magyarországon több mint 1,2 millió olyan ember él, akinek rosszak a vércukor értékei, de többségük nem tud még a betegségéről. Ráadásul a hírek szerint egyre több gyermeket érint az anyagcsere-betegség. Milyen tünetei léteznek? Mi történik akkor, ha nem figyelünk rá? Milyen együtt élni a cukorbetegséggel? Beszélgetőtársunk lesz Faragó András Topi, Kovács Áron és Dr. Hermányi Zsolt.

Faragó András "Topi", színművész cukorbetegsége tavaly derült ki, ami nagyon nagy ijedséggel járt. Fél év után sikerült neki lejönnie az inzulinról. Gyógyszerrel, diétával és odafigyeléssel kezeli magát. Sokaknak problémát jelent az inzulin beadása. Az étkezés terén a köretekkel nagy problémák vannak, legtöbbször rizst és burgonyát eszünk, miközben olyan egyéb finom köretek vannak, mint például: a köles, a hajdina, a burgur. A krumplit csicsókával lehet helyettesíteni, "Topi" kertjében is terem ilyen finomság.

Kovács Áron, műsorvezető, énekes kilenc éves korától cukros. Nagyapja is 2. típusú időskori cukorbetegségben szenvedett. Áron végigélte a technikai eszközök fejlődését, ugyanis amikor még kicsi volt nem tudta még lemérni például a vércukorszintjét, ma ez könnyedén működik. Szüleinek hálával tartozik, mert azt propagálták, hogy nem kifogást, hanem kihívást kell látnia ebben, azért vannak az akadályok, hogy azokat átugorjuk. A kezdetektől arra presszionálták, hogy teljes értékű életet kell élnie. Akik fiatalon lesznek cukorbetegek, azoknál a gyermekkor elég hamar véget ér, ugyanis meg kell tanulniuk magukról gondoskodni.

Dr. Hermányi Zsolt, belgyógyász főorvos, diabetológus, endokrinológus elmondása alapján az 1. típusú cukorbetegség tünete lehet a hirtelen nagy fogyás, a rendkívüli folyadékigény, az éjszakai gyakori vizeletürítés. Ezek a betegek viszonylag gyorsan orvoshoz kerülnek és inzulinra szorulnak. A 2. típusú cukorbetegségnél nincsenek tünetek, a betegek általában szövődményekkel érkeznek. Kamaszkorban a legnehezebb ezt a betegséget kezelni. 18 éves kor után megint jön egy elfogadó időszak. Az 1. típusút a génekre lehet visszavezetni, a 2. típusút az életmódra.

Varga Izabella, színésznő, 2004-ben a Story Ötcsillag-díj kitüntetettje az Év színésznője kategóriában. Második gyermekét várta, amikor kiderült, hogy cukros, de utólag az a gyanú merült fel, hogy az első terhessége alatt is már az lehetett. Diétát javasoltak először, amitől egyáltalán nem esett kétségbe. A betegség új úton indította el. Soha életében nem érezte olyan jól magát, mint akkor. Természetesen ez az életvitel nem volt egyszerű, minden nap a napi ötszöri étkezést be kellett dobozolnia, méricskélnie.Óriási volt a tét, hiszen nem csak magáért kellett küzdenie, nagy volt rajta a felelősség. 

Hazai és világadatok

A cukorbetegség során a vérben keringő szénhidrát szintje magas, ugyanis az inzulin nem termelődik kellő mennyiségben. Az inzulin egy hormon, amely a megfelelő vércukorszint fenntartásáért felelős. Az 1. típusú cukorbetegség inzulinfüggő, a 2. típusú az elhízás, a helytelen táplálkozás, a mozgás hiánya miatt alakulhat ki. A betegek 80-90%-a ide tartozik. Ebből 20%-uknak a diéta segít, 50%-uk gyógyszert szed, 30%-uk inzulinnal tartja karban betegségét. 2007-es adat szerint a világon 246 millió cukorbeteg van. 2006-ban a becsült hazai adatok szerint 507 000 cukorbetegről tudtak. Jóslatok szerint 2025-re ez a szám 703 000 lesz. 

A Szonda Ipsos vizsgálata szerint a cukorbetegek többségege nagyon keveset tud a betegségéről. Az ismerethiány nagyban hozzájárul az állapotok romlásához. A felmérések kimutatták, hogy nem megfelelő, és nem elegendő a diabéteszkommunikáció.
Ezt a betegséget az Egészségügyi Világszervezet, a WHO világjárvánnyá nyilvánította. A kutatások szerint az elkövetkezendő 15 évben az 5 év alatti cukorbetegséggel küzdő gyermekek száma megduplázódik, a 15 évnél fiatalabbak aránya pedig 70%-al nőhet. Döbbenetes számok, ennek csökkentéséhez szükség van az életvitelünk tudatos szabályozására. 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!