Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Főzzünk okosan / ökosan! Adásba kerül: 2015. november 30.

"Zöld" sorozatunk része ez az adás, ahol most a táplálkozással kapcsolatos kérdésekre helyezzük a hangsúlyt. Becslések szerint Magyarországon évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba, míg az unióban mintegy 90 millió tonna. Az adásban hasznos ötleteket, tippeket adunk arra, hogy hogyan tartósítsuk az élelmiszereinket, hogyan legyünk tudatosabbak a vásárlásnál és a főzésnél is. Milyen apró trükkökkel tudunk a pénztárcánkkal és a környezetünkkel is kímélőbbek lenni? Tippeket ad ma nekünk Nagy Réka, Hadarik Rita, Kondora Dóra és meglepetésvendégünk.

Nagy Réka, újságíró, szerkesztő, 2012 óta vezeti blogját, az Ökoanyut, ahol rendszeresen ad zöld tippeket, környezetbarát tanácsokat. Imádja a piacot, és a bevásárlások során próbál ügyelni a szezonalitásra. Az éppen aktuálisan, az adott évszakban termő alapanyagokat igyekszik beszerezni. A tudatos vásárlás a címke elolvasásával kezdődik. Réka szerint meg kell találnunk az arányokat a hazai és a messziről jött élelmiszerek között. Szerinte hetente 2-3 alkalommal kellene csak húst ennünk, és meg kellene tanulnunk a zöldségeket minél több formában használni. 

Kondora Dóra, a Szatyor Egyesület önkéntese, nekik köszönhetően vált ő is zölddé. A bevásárlás, a főzés és az étkezés területén az embereket megzavarta az,  hogy minden folyamatosan elérhető. Gondoljunk bele 50-100 évvel ezelőtt miket fogyasztottak az emberek, ettől ma sajnos nagyon eltávolodtunk. A Szatyor kialakulásának története néhány családdal kezdődött, akik eldöntötték, hogy szeretnének megbízható élelmiszereket vásárolni, azonban nagy kihívást jelentett az ilyen termelők megtalálása. Dóra szerint azért is fontos a tudatos vásárlás, mert ezáltal sokkal kevesebb hulladékot termelünk. 

Hadarik Rita, gasztroblogger, étterem-tulajdonos, séf, a reformkonyha elkötelezett híve. A gyermekei világrajövetelével kezdődött minden. Addig nyüzsgő életet élt, egyáltalán nem volt öko. Később, amikor megszülettek a kicsik, egyre tudatosabban kezdett el odafigyelni a dolgokra. Rita szerint a magyar emberre jellemző, hogy dupláját eszi annak, amennyit kellene. Szerinte a hús csökkentése mellett figyelnünk kellene a rossz szénhidrátok csökkentésére is.. és még egy jó tanács, minél több zöld fűszert használunk, annál kevesebb sóra lesz szükségünk. 

Csíki Sándor, gasztronómiai szakíró, tanácsadó, étteremkritikus, foodstylist elmondása szerint általában mennyiségileg túlfőzi magát. Nem hogy nyolc emberre elég, de általában még tíznek is sok az a mennyiség amit elkészít. De így legalább így szép kis társaság gyűlik össze nála. Nem olyan rég például főzött egy 1350-es évekből származó liba receptet egy kicsit átalakítva. Ahhoz, hogy rászoktassuk a családtagjainkat az egészsséges étkezésre, egy trükköt kell bevetni: a hűtőszekrényben nem a krémest kell szemmagassába rakni, hanem az egészséges dolgokat. 

A környezetbarát érkezési kultúra, tudatos vásárlás - tippek

 • A hűtőszekrény és a tűzhely lehetőleg ne kerüljenek egymás mellé. A tűzhely hőtermelése végett a hűtőnek nagyobb energiát kell felhasználnia.
 • Sütés közben, ha lehet, ne nyitogassuk annak ajtaját, mert minden egyes nyitástól a hő 20%-a vész kárba. 
 • A főzés vége felé, használjuk ki az utóhőt, a befejezés előtt 10 perccel kikapcsolhatjuk a tűzhelyet.
 • A tűzhely vagy a főzőlap nagyságához mérten válasszuk ki edényeinket, különben feleslegesen energia megy kárba.
 • A fedő takarékosság szempontjából is nagyon hasznos. A fedő nélküli főzés ugyanis 3-4-szeresére növelheti az energiafelhasználásunkat.
 • Minél kevesebb vizet használunk a főzés alatt egy-egy adott ételnél, annál több vitamin marad bennük.
 • Csak azt hámozzuk meg, amit szükséges, ugyanis a zöldségek és gyümölcsök legnagyobb vitamintartalma a héjukban található. 
 • A maradékokat minél hamarabb (hideg vízben, télen kint) hűtsük le és gyorsan tegyük a hűtőbe, így megelőzhetjük a baktériumok szaporodását.
 • A frissen leszedett alapanyagok lefagyasztása által több vitamint őrizhetünk meg, mint az áruházak polcaira érkező távoli élelmiszerek hazavitele utáni tárolás esetében. 
 • Soha ne fagyasszunk le lejárt szavatosságú élelmiszert, mert a fagyasztás annak minőségén már nem javít. 
 • A lefagyasztott termékeket nem árt felcímkézni, mi található benne és a pontos dátum. Ugyanis fagyasztani sem lehet az idők végezetéig. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!