Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Soha ne add fel! Adásba kerül: 2015. november 19.

Freund szerint: Csak aki feladja, az veszít! Ez a műsor olyan emberekről szól, akik bármilyen nehézség, betegség, szenvedés után talpra tudtak állni és megtalálták saját boldogságukat, új utakra és célokra leltek. Ez nem könnyű feladat, de kitartásuk példa lehet mindenki számára. Erőt adhatnak másoknak is! A megküzdésről és a pozitív hozzáállás megtanulásáról mesél nekünk Acél Anna, Sallai Zsuzsanna és Szentesi Éva. Meglepetés férfi vendégünk betegségéhez való hozzáállása példaértékű.

Szentesi Éva, író-szerkesztő, a Rúzs és tükör blog szerzője. Fél éven át félrekezelték, nem vette észre az orvos, hogy méhnyakrákkal állnak szemben. Kemoterápiás kezelésekre kellett járnia, majd csak négy hónap után lett az áttét után műthető. A családja egyből tudta a hírt, és Éva egyből elkezdett erről írni is, ami számára egyfajta kiegészítő terápiaként szolgált. Meg sem fordult a fejében a halál gondolata. Édesanyjának nagyon sokat köszönhet, aki egész idő alatt támogatta és ápolta őt. 

Acél Anna, Kazinczy-díjas műsorvezetőnél egy orvosi vizsgálat során derült ki, hogy valami gond van. Ha kimondod azt valakinek, hogy rákos, az olyan mintha ez a kifejezés a halálos ítélettel lenne egyenlő. Ő amíg tudta, megpróbálta magában tartani a hírt. A sajnálattól akarta megkímélni magát. A történtek után megváltozott az értékrendje. Addig munkaalkoholista volt, a betegség után a magánéletére került át a hangsúly, a belső élete kapott központi szerepet. 

Sallai Zsuzsanna, volt már restaurátor, díszlettervező és pénzügyi cég vezetője, most tetovál és a Mosolyom Életmódközpont egyik terapeutája. 13 évesen tudta meg, hogy lyukas szívvel született. Teljesen véletlenül, egy orvosi vizsgálat során derült ki. A hír hallatán először mindenki összezuhant, de édesanyja óriási erőt sugárzott feléje. Túlélési esélyét 10%-ban határozták meg, összesen 9x élesztették újra, ebből háromszor állt elő olyan helyzet, amikor gyermeke is a pocakjában volt. Azt vette észre, hogy az emberek rettegnek attól, hogy egyszer meg fognak halni, de elfelejtik, hogy ezzel a rettegéssel az egész életüket végigfélik, és soha egyetlen pillanatnak sem fognak tudni örülni. 

Bérczes Ádám, volt lemezkiadó, zenei menedzser, az Egység Média megalapítója. Több vizsgálat után Crohn-betegséget diagnosztizáltak nála. Érezte, hogy fáj a hasa, majd kiderült, hogy olyan gyulladt az adott bélszakasz, hogy azt a részt ki kell vágni. Gyökeresen megváltoztatta a munkához való viszonyát, ma már úgy tevékenykedik, hogy örömét lelje benne. Évente egyszer megy el kontrollvizsgálatra, de azt is igazából az édesanyja kedvéért teszi. 

Az eredményes megküzdés

Sokszor hihetetlen, de igaz! A betegség gyógyulási esélyeit nagymértékben befolyásolni tudja a beteg személyisége, a betegséghez való hozzáállása és az akaratereje. Amikor diagnosztizálják például a rákot, az lesújtja a beteget és az egész környezetet, s egyfajta testi-lelki történések sorozata kezdődik el. A rákkal való küzdelem egyben megküzdés a félelemmel is. Pszichológusok tapasztalataikból kiindulva azt a megállapítást tették, hogy akik a betegséget kihívásként élik meg, tájékozottak, felkészültek, sokat kérdeznek, azaz egyfajta harcos típusú személyiségek, azoknál a legjobb a túlélési esély. A nyomasztó gondolatok, érzések feldolgozásában nagyon sokat segíthet, ha környezetünkben őszintén tudunk valakivel beszélgetni, és nem magunkban birkózunk meg a gondolatainkkal. 
Az egészséglélektan, más néven pozitív pszichológia, a pszichológia tudományának olyan új ága, amely a sikeres megküzdésre, alkalmazkodásra, tűrőképességre helyezi a hangsúlyt. Eredményeik szerint az élethez való pozitív hozzáállás feltétlenül megtérül!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!