Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ketten vagyok Ikerként a világ Adásba kerül: 2015. november 24.

Milyen az, amikor a saját arcom nemcsak a tükörből köszön vissza, hanem rendszeresen mellettem ül például a családi asztalnál? Magyarország élen jár az ikerkutatásban, mit is kell erről tudnunk? Tényleg annyira egyformák vagy éppen különbözőek? Kérdezzünk utána! Akik választ adhatnak nekünk Melicher Dóra, Koleszár Andrásné Rácz Gizella, Székely Lászlóné Rácz Mária, Sebestyén-Kurucz Andrea és Fedor-Sebestyén Zsuzsa - akik mind egypetéjű ikrek. Érdekes és különleges világ, vendégeink megpróbálják nekünk kicsit közelebb hozni. Meglepetésünk a férfi oldalt erősíti.

Fedor-Sebestyén Zsuzsa, fitness edző amikor testvérével gyerekek voltak, környezetükben sokat emlegették, hogy mennyit vitatkoztak egymással, de erre ők már nem is emlékeznek. Zsuzsa tanulósabb volt Andreánál, így volt, hogy ő felelt testvére helyett.
Sebestyén-Kurucz Andrea elmondása szerint olyan nincs, hogy egymás nélkül. Tini korukban nagyon tetszett nekik, hogy összetévesztették őket. Ekkor kezdtek el tudatosan egyformán öltözködni. Soha szóba sem jött az, hogy esetleg külön helyre menjenek egyetemre. Amikor Zsuzsa férjhez ment, Andrea törésként élte meg azt, hogy távol lesznek egymástól, egy darabig sehol sem találta a helyét. A későbbiekben tudatosan döntöttek úgy, hogy lakhelyük közel legyen egymáshoz. 

Koleszár Andrásné Rácz Gizella, gyógymasszőr igazán testvérével még sosem veszekedtek, gyermekkorukban volt egy kisebb összetűzésük, de ezt is csak a szüleik elmondásából tudják. Egyszerre, 22 éves korukban mentek férjhez, ekkor kezdődött el a leválás időszaka. Elmesélte párjának, hogy van egy ikertestvére, akinek augusztusban lesz az esküvője, mire kedvese csak annyit mondott, hogy "csatlakozzunk". Így dupla esküvőjük lett.
Székely Lászlóné Rácz Mária, gyors- és gépíró elmondása szerint, amikor édesanyjuk terhes lett, nem tudta, hogy ikrei fognak születni. Minden baba-dologból egyel készültek, majd sürgősen még egy pólyát kellett beszerezniük. Testvére több helyen is tanult, így megtörtént egyszer, hogy nem tudott jelen lenni az adott iskolában, ezért megkérte őt, hogy vizsgázzon le helyette. Mária jobb jegyet szerzett testvérének, mint magának. 

Melicher Dóra, ikerkutatónak azt volt nehéz megszoknia, amikor egyes számban beszéltek hozzá. Elmondása szerint már magzati korban kommunikálnak egymással az ikrek. Őket nem a szüleik öltöztették egyforma ruhába, hanem ez volt a természetes, mindig így jártak. Az lett volna a furcsa, ha reggel különböző ruhák lettek volna kikészítve. Az orvosok végig azt hitték, hogy egy gyermek fog születni, mivel a lányok együtt mozogtak, és még a szívük is egyszerre vert. Dóra kíváncsisága miatt teljesen szerelmes az ikerkutatásba, így szakmájának is ezt választotta. 

Dr. Tóth-Vajna Gergely gyermekorvos, karmester, orgonaművész testvérével együtt orvosi egyetemen végeztek. A zene szeretete nagyon erőse összeköti őket.
Dr. Tóth-Vajna Zsombor kutatóorvos, orgona- és csembalóművész elmondása szerint életszakasz függő, hogy éppen melyikük a dominánsabb. Ők nem látják egyformának magukat, de mégis vannak olyan csodálatos dolgok, amire figyelmesek lettek. Volt olyan, hogy Zsombor fejében volt egy dallam, amit a testvére elkezdett fütyörészni. Többször foglaltat jelez a telefonjuk, mert mindketten a másikat akarják elérni. 

Ikerkutatásból jeles!

Magyarországon a rendszerváltás előtt 1970-1980 években Dr. Czeizel Endre és Métneki Júlia nevéhez voltak köthetőek hazánkban az ikervizsgálatok. Élvonalban jártunk, de a rendszerváltás ennek keresztbe tett. Most a Tárnoki ikrek kezdték újra felépíteni ezt a rendszert. Ebben az ikerregiszterben valamiért több egypetéjű iker van, mint kettő. Miközben kétpetéjű ikrek sokkal többen vannak. Az ikerkutatás nagyon sokféle kérdésre választ adhat. Ilyen például a különféle betegségek kialakulásának vizsgálata. Egy betegség esetében milyen mértékben játszanak szerepet a gének és milyen mértékben a környezeti hatások függvénye? Az ikrek kutatása azonban nemcsak ebből a szempontból érdekes, hanem személyiségvizsgálat terén is. Dr. Tárnoki Ádám szerint az ikrek jobb testvérek, a többi testvérhez képest. Mindezeken kívül a kreativitás örökletes faktorait is elkezdték vizsgálni és rengeteg olyan egyéb társadalmunk számára fontos kérdést, amiért büszkék lehetünk a magyar kutatóinkra!

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!