Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mi kell a nőnek? - A női siker lélektana Adásba kerül: 2015. november 03.

Mi a női siker titka? Mit tanulhatnak egymástól a nők? Miért hagyják magukat háttérben tartani? Mitől ment el az önbizalmuk? Mit gondolnak a lehetőségekről azok a nők, akik kimagasló sikereket értek el a szakmájukban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Bán Teodórával, Szilvássy Csillával és Czagány Alexandrával. Meglepetés férfi vendégünk azt mondja, hogy mindig a nők állnak a háttérben, és ők mozgatják a világot. Az itt a kérdés, hogy miért is alakult ez így?

Bán Teodóra öt éves korától balettművésznek készült. Jelenleg a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ és a Szabad Tér Színház ügyvezetőjeként felelős Budapest turisztikai és kulturális sikeréért. Azt tanácsolja, hogy azok a célok, amelyeket az életben kitűzünk magunk elé ne legyenek túl távoliak. Az apró kis sikerektől válhatunk igazán sikeressé. Élete során nagyon sok külföldi és magyar példaképe is volt. Ezekre a mintákra az embernek szüksége van, ugyanis ezek adnak az embernek lendületet. Teodóra szerint a siker és a boldogság sok esetben együtt jár.  

Szilvássy Csilla közgazdász, a Kemikál Építőipari Zrt. tulajdonosa szerint az ember minden területen nem lehet sikeres. Már gyermekkorában azzal foglalkozott, amelyben úgy érezte, hogy sikerélménye lehet. Munkahelyein voltak olyan főnökei, akik egyben példaképei is voltak. Első sikerélményként élte meg azt, amikor a munkahelyén 50 forinttal több fizetést kapott, mint a kollégái. Csilla úgy gondolja, hogy az embert inkább irigyeljék, mint sajnálják. A siker egyik titka az, hogy céltudatosan kell dolgoznunk, és azt amit csinálunk szeressük. A lelki béke megélése mindennél fontosabb, ugyanis ha az nincs meg, akkor a munkánkat sem tudjuk ellátni. 

A siker nem a boldogság kulcsa. A boldogság a siker kulcsa. Ha szereted, amit csinálsz, sikeres leszel.” /Albert Schweitzer/

Czagány Alexandra, Womanity Media & Events Kft. ügyvezetője, saját céget épít. Számára a siker egy változás, egy folyamat, amely belőlünk indul, s ennek a fokmérője a személyes elégedettségünk lehet. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mik az egyéni szükségleteink, igényeink. Alexandra úgy gondolja, a siker nem a külvilág előtt zajlik. A célt pedig mindig látnunk kell magunk előtt, amikor a hogyanon gondolkodunk. 

Szendi Gábor, klinikai szakpszichológus, szakíró elmondása szerint bizonyos értelemben nem szabad lenne törődnünk a sikerrel, a siker ugyanis egy melléktermék. S onnantól lehet veszélyes, amikor már öncélúvá válik, amikor a győzelem a fontos, amely félreviheti az embert. A sikerhez elengedhetetlen a megfelelő önismeret. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha kívülálló harmadik személyként tekintünk magunkra.  

Sikerrel való kapcsolatunk

Egy magyar piackutatás szerint a 20-35 éves korosztály üzleti sikerről álmodozik. Viszont a megkérdezetteknek csupán a 25%-a indítana egyéni vállalkozást. Kétharmaduk tart attól, hogy az ötleteiket valaki ellopja. Elgondolkodtató eredmény született a földrajzi területet illetően. A válaszadók csupán 19%-a gondolja azt, hogy negyven éves korára szakmai hírnevet érhet el Magyarországon. 
A siker első lépése a célkitűzés. Ez utóbbi titkára egy angol mozaikszó van segítségünkre: a SMART célkitűzés. Hogy milyen is ez? : konkrét/jól körülhatárolt, mérhető, megvalósítható/elérhető, releváns és időkerethez köthető. Ha a kitűzött célunk eme öt kritérium valamelyikén megbukik, akkor annak megvalósítása is megkérdőjeleződik. Tehát egy sikerre vitt cél nem másban gyökerezik, mint a tökéletes önismeretben, amikor a képességeink és a korlátaink teljes tudatában vagyunk. 

 “Ha valaki sikeres akar lenni, akkor hibái számát meg kell dupláznia.
/Thomas J. Watson - az IBM alapítója/

 

 

Három hozzászólás

Minitehén
2015. november 3. 17:39:56
azt hiszem, Bán Teodóra és Szendei "eltalálta a szarva közt a tőgyit" (régi mondás). Vagyis, igazukat érzem abban, hogy nem biztos, hogy olyan sok nő érzi sikertelennek magát. A közvélemény-kutatásokról tudni jó, hogy a megkérdezett nem mindig mondja pontosan azt, ami az igazság. Nem állítom, hogy hazudnak, csak maguk se tudják... ahogy az a műsorban is elhangzott. Ha az emberek (történetesen ezek a nők) alaposabban és nagyon őszintén magukba néznek és megvizsgálják az életüket, lehet, hogy fele annyi se mondaná sikertelennek magát. Ezért kellene vigyázni ezekkel a statisztikákkal. Az önismeret hiánya nélkül nagyon könnyen rávágja valaki, hogy á, én sose voltam sikeres semmiben. Esetleg fordítva is előfordul.
Meg hát a sikernek is több aspektusa van, aszerint hogy ki mit tart annak. Ha egy anya a családjában békét tud teremteni, már sikeres, mint anya. Ha kívül is sikeres akar lenni, ahhoz már a férjnek-apának a segítsége is fog kelleni, és nem biztos, hogy meglesz. Időben sem biztos, hogy ki tudja teljesíteni magát. Vagy ez, vagy az.
Szilvássy Csillának igaza van, bármi hibát követ el egy sikeres közéleti nő, azonnal levágják, míg sok nem igazán jó minőségű férfi (szépen írtam?) azt csinál, amit akar, és persze meg is csinálja, sokak kárára. Csillának egyébként gratulálok, hogy vissza tudta csinálni a házasságát, vagyis megharcolt érte - nagy érdem, van akkora siker, mint a hivatásában.
Azt mondja Szendi Gábor, hogy a kapitalizmus indította el a nők munkába állítását. Az is, de a kommunizmust se felejtsük el, az önkényuralmakat pláne. Kik vitték bele a nőket - a nagy fene feminizmus hangoztatásával is - a katonáskodásba (most nem az amazonokról van szó), a börtönőr-szerepbe, melyek szöges ellentétben állnak a női alkattal, természettel. Kik rendezik ma a női testépítő versenyeket, női bokszbajnokságokat? Míg minden férfinak és nőnek egyetlen belső titkos vágya, hogy párjával teljesedjen ki, minden más csak ezután jöhet. Na jó, vannak kivételek.
kata
2015. november 3. 22:23:54
Kedves műsorszerkesztő!

Szeretnék figyelmébe ajánlani egy hölgyet, Halász Katalint, aki kismamakísérő, dúla, gyógymasszőr, párkapcsolati coach.
17 éve foglalkozik nőkkel egyéni, vagy csoportos szinten. A várandósságtól a baba életének első szakaszáig nyújt támogatást masszázsok és tanfolyamok formájában: kismama masszázsok, cellulitis masszázs, nyirok masszázs, orvosi gyógymasszázs, illetve egyéni szülésfelkészítés, szoptatási tanácsadás, szoptatási és csecsemőápolási tanácsadás. Valamint párkapcsolati coachként elsőként az országban indította el az új család születik tanfolyamot, amely pároknak segít felkészülni a családdá válásban.

Miért fontosak és aktuálisak ezek a témák? Miért érdemes róluk beszélni?
Mert sokan nem tudják, hogy kismama masszázzsal akár szülés közben is enyhíthetőek a szülési fájdalmak. És nem tudják, hogy ezt a kispapák is könnyen meg tudják tanulni.
Mert sokan nem tudják, hogy ha tudatosan készülnek a szülésre, akkor számos stresszt elkerülhetnek, ami a szülési komplikációk okozója.
Mert sokan nem tudják, hogy mi a teendő szülés után. A kismamák nincsenek felkészítve erre az időszakra.
Mert sokan nem tudják, hogy egy családdá válás szép, de nem zökkenőmentes folyamat. És ha tudatosan készülünk rá, akkor számos konfliktust elkerülhetünk ebben a megváltozott élethelyzetben a stabil családdá válás érdekében.
És még számos részletet lehet ezekben a témakörökben érinteni, ami az Önök célközönségét is érdekelni fogja.

Tudok többféle sajtóanyagot küldeni ezekben a témákban, de Kati is szívesen áll rendelkezésre egy beszélgetés erejéig.

Honlap: www.kismamakiseres.hu

Előre is köszönöm válaszát!
Ágnes
2015. november 4. 00:55:12
Siker alatt általában nagy dolgokat értünk. Pedig nem! A sikerérzés lehet apró dolgoktól is. Sok-sok apró elvégzett cselekedet is sikerélménnyel tölt. Az is sikerrel tölt el, ha megoldok valamit, kigondolom, véghezviszem. Nem kell nagy dolgokat véghezvinni ahhoz, hogy sikeresnek érezzük magunkat! Már a világrajövetelünk is egy siker!

Én is hozzászólok!