Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Miért tabu a lombik program? Adásba kerül: 2015. november 09.

Miért tabu még mindig a lombik? Legtöbbször a sikertörténeteket emlegetjük, miközben nagyon sok pár küzd a gyermekvállalás nehézségeivel. Tabunak számít, pedig örülnünk kellene, hogy az orvostudomány odáig jutott, hogy erre a problémára megoldást kínál. Hogyan állnak hozzá férfiak és hogyan a nők? Egy őszinte beszélgetés Béres Alexandrával, Vincze-Tóth Andreával és Árvai Nórával. Meglepetés férfi vendégünk segítségére van minden olyan párnak, akik a nehézségek ellenére is gyermeket szeretnének vállalni.

Béres Alexandra, fitneszedző, sportoló. Két lánya van, Panna és Flóra. Az elején nem volt tudatában annak, hogy csak lombik segítségével lehet gyermekük. Négy évet vártak türelmesen, majd eljött a vizsgálatok ideje, amikor is kiderült, hogy a lombik program nyújthat segítséget számukra. Mindkét lányával két-két próbálkozása volt. Alexandra szerint a férfiak nehezebben határozzák el magukat, hogy elmenjenek a vizsgálatokra, miközben lehet ez egy szép, közös lelki történet is. 

Árvai Nóra, pszichológus, perinatális szaktanácsadó elmondása szerint, amikor kiderül, hogy egy párnak természetes úton nem lehet gyermeke, akkor kudarc, sokk és keserűség van a lelkükben. Azonban vannak olyanok is, akik megkönnyebbülnek, hogy vége a bizonytalanságnak és megkapták a megoldást. Ezt a problémát sok férfi a férfiasságának a megkérdőjelezéseként éli meg. Nóra szerint nagyon gyakori, hogy nem biológiai, hanem pszichológiai oka van annak, hogy nem jön a baba. Amikor ennek oka egy ilyen gátlás, azt a lombik sem tudja minden esetben megoldani. 

Vincze-Tóth Andrea, édesanya. Kislánya 4 éves, most második kisfiával várandós, akivel a 6. hónapban vannak. Panna az 5., Barnabás a 11. beültetésre sikerült. Andrea szerint nagyon nagy elhatározás kell ahhoz, hogy egy pár eljusson odáig, hogy elmenjen orvoshoz. Úgy tervezi, hogyha a gyermekei nagyobbak lesznek mindenképpen elmeséli nekik születésük történetét. 

Dr. Dévai István a Dévai Intézet alapító főorvosa. 2915 terhesség lett sikeres az intézményükben. Úgy gondolja, az internet sok információt nyújt a pároknak ebben a témában. Ezek a kivizsgálások, amelyek kiderítik a meddőséget, választ adnak ennek az okára is, s az eredmények alapján határozzák meg az elkövetkezendő teendőket is. Magyarországon minden nőnek  öt ingyenes lombikeljárás jár. A doktor úr szerint 45 év az a korhatár, ameddig még érdemes lombikozni. 

A belső utazás

Hazánkban évente körülbelül 6000 lombikbébi porgramot végeznek el. Egy olyan lehetőség, amely segítséget tud  nyújtani olyan pároknak, akik a nehézségek ellenére is szeretnének gyermeket vállalni. Az első lombikbébi, Louise Brown 1978-ben született.  Az évek alatt az orvostudomány óriásit fejlődött, de ne feledjük, ebben az esetben sincs mindenre garancia, kizárólag a teherbeesés esélyét tudják növelni. Mégis sok pár esetében ennek a döntésnek a meghozása komoly lelki megpróbáltatásokkal jár. A rengeteg várakozási idő és a többszöri próbálkozások miatt a párok sokszor csalódottságot élnek át. Majd a pozitív teszt meglepetésként éri őket,  mégis úgy érzik nem volt idejük felkészülni rá, ebből kifolyólag nem is mernek először örülni. Ennek a következménye az, hogy lelkiismeret furdalást éreznek. Azonban ennek átsegítésére is vannak olyan megoldások, amelyek a kismamák jólétére koncentrálnak. A relaxáció és a hipnózis célja is az, hogy a külvilágról befelé irányuljon a figyelem. A cél a belső egyensúly és a béke megtalálása.  

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!