Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Fiatal felnőttnek lenni Adásba kerül: 2015. december 01.

"Kisfelnőttek", akik már elindultak életük útján, és zsenge/ifjú koruk ellenére nem is akárhogyan és nem is akármilyen sikereket tudnak felmutatni. Fiatalemberek, akik egyszersmind környezetükben máris kortársaik példaképeivé váltak. Mi az, ami ilyen korban motiválóan hathat az egyénre? Hogyan találtak rá érdeklődési körükre? S most milyen célokkal állnak a jövőjük előtt? Meséljen erről Kéry Anna Lilla, Enyedi Ágnes és Csorvási Nikolett. Meglepetés férfi vendégünk megosztja velünk a tehetség felismerésének útjait.

Kéry Anna Lilla, Aegon Művészeti díjas író, egyetemista, aki szabadidejében meséket ír és illusztrál. Pedagógusai fedezték fel írás- és rajzkészségét. A megálmodott történetei felfedésére először édesanyja biztatta, majd ezeket bevitte a magyarórára, amikor is tanárnője megkérdezte tőle, hogy miért nem próbál meg jelentkezni egy meseíró pályázatra. Az ebből származó sikerélmény adott számára löketet. Lilla szerint egy tehetség akkor tudja igazán megmutatni magát, ha kap ehhez megfelelő támogatást is. 

Enyedi Ágnes, a Népművészet Ifjú Mestere, Junior Príma díjas népdalénekes egész életét az éneklés és a népzene tölti ki. Előadóművészként és tanárként tevékenykedik. Szülei fedezték fel tehetségét és támogatták őt mindenben. Nyolc évesen kezdett el hegedülni, majd tíz évesen íratták be népi énekórákra. Ágnes sosem szeret kérkedni a díjaival, elismeréseivel, és azzal sem, hogy merre járt a világban. 

Csorvási Nikolett, geológushallgató, a "Miről mesélnek a kövek" túra főszervezője. Jelenleg az ELTE-n geológus-hallgató. Már középiskolába is úgy ment, hogy tudta, ő kutató szeretne lenni. A kőzetek tanulmányozásával foglalkozik, Nikolett szerint ebből a természeti adományból csodálatos történetek olvashatóak ki. Mi a zseni és a tehetség közötti különbség? Úgy gondolja, a zseni nagy sebességgel szív fel információkat, ezért tud több területen is kimagasló lenni. A tehetség pedig egy területre tud összpontosítani. 

Dr. Mező Ferenc, pszichológus, a Debreceni Egyetem docense Czeizel professzort említi meg, aki azt mondta annak idején, hogy a tehetséghez kiváló képességre van szükség, mi több elengedhetetlen a kreatív hozzáállás. Nem utolsó sorban fontos a motiváció. Dr. Mező Ferenc szerint a társadalomnak óriási szerepe van abban, hogy ki tud-e bontakozni egy tehetség. Illetve meg kell említeni azokat, akikről oly keveset beszélünk: az idősköri tehetségekről, akik ugyanolyan fontos szerepet töltenek be.

Az időskori tehetséggondozás

Mindannyiunkban vannak rejtett tartalékok, ami a tehetséget illeti, s ez nem ér végett a fiatalkorunkkal. Az idősebb kori fejlődéshiány egyik legnagyobb gátja az önbizalomhiány. Folyamatosan képesek vagyunk a fejlődésre, nem szabadna, hogy ennek a korunk szabjon határt. Eme felismerés új dimenziókat nyithat ki számunkra, lehet az öröm forrása, az új értékek teremtésének tere.

A tehetséges ember átlagon felül teljesít. Egy kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 35%-a gondolja úgy, hogy egy tehetség jobban boldogul az életben. Továbbá úgy gondolják, hogy ezek az átlagon felüli képességek már kisiskolás korban kiderülnek, és ennek felismerésében a legnagyobb szerepe a szülőnek van. Természetesen elengedhetetlen a pedagógusok támogatása. Továbbá a megkérdezettek úgy ítélték meg, hogy a tehetség külföldön jelent igazi értéket. 
Elgondolkodtató kutatási eredmény. Vajon miért gondolhatják ezt a válaszadók, miközben a tehetség mindenhol érték tud lenni, és bármilyen közegben utat tud törni magának. Természetesen elengedhetetlen a közvetlen környezet támogató ereje, és a tehetséges emberben rejlő motiváció éltetése, tudásának fejlesztése és az újabbnál újabb célok kitűzése.. és miért is gondoljuk azt, hogy a tehetség felfedezésének ideje gyermekkorban kell, hogy eljöjjön? Soha, semmi sem késő, ha valamiben új motivációt kapunk, és a megleljük benne fejlődésünk lehetőségét, tegyük próbára önmagunkat!

 

Hat hozzászólás

Kuhár Bence
2015. december 1. 11:08:21
Üdv!!

Kuhár Bence vagyok humorista. anno a TV2 Frizbi című műsorában kezdtem a pályámat, illetve a mostani évben is leginkább a Super TV2 produkcióihoz (Édes Éjjel) hívtak. Lenne egy olyan témám ami szerintem beleférne a műsor struktúrájába. Egy új műsorral járom az országot a " Nevetve a női önbecsülésért" címmel. Sok nő parodizálja a férfiakat, a hibáikat, illetve, hogy női szemmel mi az amit a férfi rosszul csinál, bezzeg a nő jól, most egy kicsit csavarni akarok a dolgon. Igenis mi férfiak gondolkozzunk el önmagunkon, hogy sok esetben a női önbecsülés hiánya a mi hibánk. Ezt persze egy fél órás Stand up Comedy műsor keretében. Szórakoztató, de figyelemfelhívó kezdeményezést szeretnék ezzel elérni.

Esetleg megoldható lenne ezzel műsorba kerülni?

Elérhetőségem:
Telefon: 0630-782-31-88

Üdvözlettem.: Kuhár Bence
Marica néni
2015. december 1. 17:10:14
Hát szédületes szólamok hangzanak el a műsorban. Például honnan talál ki ekkora butaságot a műsorvezető, amit nyilván hatásvadászatként használ: "hogy ha az "ember" elgondolja, hogy nézhet ki egy geológus, ronda, szemüveges, és hasonló pejoratív jelzők... semmiképpen nem gondol egy csinos fiatal lány esetében erre. Ezzel nyilvánvalóan saját magára gondol, de ezt tényleg Gabi találja ki vagy esetleg a műsorszerkesztő? már régebben is kijelentett hasonló blődségeket, kérdezem én, mi a célja ezekkel? kit akar manipulálni, milyenné akarja még fokozni a műsor hangulatát, amikor az úgyis jó vagy nem jó, mindenképpen előtte szoktunk ülni, elég sokan, ahogy hallom.
Az, hogy a műsorvezető teszi a teljesen idióta műveletlent, is tapasztalhattuk már a műsorban. De hogy ekkora hüledezéssel vegye tudomásul, hogy évmilliókkal ezelőtt a mai Magyarország területén tenger volt?
szinte már minősíthetetlen, mi több, nevetséges dolgok ezek, tényleg csak vihogni lehet rajtuk.
Szászfalvi Boglárka
2015. december 1. 17:15:57
Kedves Ridikül!
Érdeklődni szeretnék, hogy a mai (dec.1.) adásban milyen márkájú ruha van Jakupcsek Gabin?

Köszönettel:
Bogi
Marica néni
2015. december 1. 17:28:01
Nem tudják, mi a zseni... Kedves férfivendégünket felvilágosítanám: A zseni az, aki korát megelőzve gondolkodik és tesz valami olyat, amit abban a korban szinte nem is ismernek el, mégis világrengető, világváltoztató.
A tehetség természetesen nem mindenkinél adott, hiszen mindig kellenek "dolgozók", akiket irányítanak fentről, és azoknak az bőven elég is. Akár a hangyatársadalomban, mindenki teszi a dolgát, ahhoz mérten kapta is meg az adottságait. Az embereknél is így működik, soha nem lesz demokrácia, vagyis nem lehet minden ember egyenlő, éppen ennél a természeti-társadalmi törvénynél fogva.
A tanítók, sőt előtte még a szülők feladata kellene hogy legyen a valóban tehetséges gyerek megfelelő útra irányítása. Igaz, a valódi tehetség a saját útját is megleli, és ebből látszik, hogy valóban tehetség. Aki csak kicsit is ügyes, de a szülők jól irányították és elég pénzt tudtak a taníttatására költeni, nem biztos, hogy tehetséges, mégis jól fog boldogulni, hiszen gyakorlattal, tanulással is meg lehet szerezni egy bizonyos tudást.
Szászfalvi Boglárka
2015. december 1. 17:33:33
Kedves Ridikül!

Kinek tudnék írni, hogy a mai adásotokban (dec.1., 178. szám, "Fiatal felnőttnek lenni") milyen ruha van Jakupcsek Gabin? A stylist, Vadas Mariannt hogy tudom elérni?
Köszönettel:
Bogi
Robert
2015. december 1. 22:00:34
Pasi vagyok, de imádom a műsort, persze nem mindent.
Két okból jelentkezem:
Könyörgök a tüneményes Gabira ne adjanak fekete, vagy sötét felsőrészt, nagyon előnytelen és akkor még udvarias voltam...
Szeretnék a mozgássérülteket segítő trolivezetőnek pénzt utalni, ha megadnák az elérhetőségét:)))
köszönöm:
Robert

Én is hozzászólok!