Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nem szerethet mindenki Megtanultam elfogadni a kritikát! Adásba kerül: 2016. január 11.

Hétköznapjainkat átszövik a környezetünk véleménynyilvánításai, megjegyzései, melyek lehetnek akár építő vagy romboló szándékúak is. Senki se szereti a kritikát, mégis állandóan szembesülünk vele, sőt, mi magunk is kritizáljuk sokszor a másikat. Hogyan fogadjuk a kritikát? Tudunk-e tanulni mások visszajelzéséből? Muszáj-e elfogadnunk mások álláspontját? Hogyan dönthetjük el, hogy ártó, vagy építő jellegű kritikát kaptunk a társainktól? A mai Ridikülben arról beszélgetünk, hogy kinek a kritikáját fontoljuk meg! Beszélgetőtársunk lesz Csűrös Karola, Szulák Andrea, Polgár Odett és meglepetésvendégünk.

Csűrös Karola, színésznő, érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosa, Erzsébet- és Déryné-díjas művésznő. A hozzá közel álló emberektől el is várja, hogy elmondják véleményüket. Sajnos azzal nem lehet mit kezdeni, aki direkt módon ír valakiről bántóan. Alapvetően azt mondják, hogy a jó hír nem hír, s gyakran igaz ez a kritikára is. 

Szulák Andrea, eMeRTon-díjas énekesnő, színművésznő, műsorvezető szerint az internet velejárója az, hogy bárki, bárhol, bármikor, bármilyen stílusban, névtelenül kifejtheti a véleményét. Azokat a kritikákat éli meg jól, amelyek elemzőek. Mi több, van olyan kritika, amelyre azért emlékszik, mert abból tanult a lehető legtöbbet. Úgy érzi, hogy általában a sikertelen emberek kritizálnak. Sajnos egy közszereplőnek a vélemények kereszttüzében kell állnia. 

"A kritika olyan, mint az eső; elég finomnak kell lennie, hogy táplálja az ember növekedését anélkül, hogy megsemmisítené a gyökereit."

/Frank A. Clark/

Polgár Odett, énekesnő úgy érzi, ő saját maga legnagyobb kritikusa. Odett szerint először dicsérni kellene megtanulnunk, utána kellene csak kritizálnunk. Elvégzett egy agykontroll tanfolyamot, ahol megtanulta, hogy a "hogy vagy?" kérdésre mi a legjobb válasz: "egyre jobban". Úgy érzi, fel kellene kelteni az igényt a minőségre. Azt tapasztalja, hogy az emberek nem kíváncsiak a mélységekre. 

László Ferenc, kritikus szerint egy kritikus megosztó és kiosztó személyiség. Alapvetően a kritika nem a művészeknek szól, hanem az olvasó számára adhat egy értelmezési ajánlatot. Az internet azt a látszatot kelti mindenkiben, hogy az ő véleménye fontos és egyenértékű. Úgy gondolja, egy kritikusnak jóban kell lennie önmagával, és ebben a szakmában dolgozni folyamatos önvizsgálatot jelent. 

Miért nehéz elfogadnunk az építő jellegű kritikát?

Néveri Emese, pszichoterapeuta szerint azok viselik a legtöbbször rosszul a kritikát, akiknek az önbizalma ingatag. A mai világban keveset dicsérünk és a hibáinkat sem éri méltó megfogalmazás. Nem tudjuk elfogadni magunkat, de mindeközben a tökéletességet próbáljuk prezentálni a környezetünk felé. S ebben a történetben a kritikának oly kis szerep jut. Két út van: vagy valaki által alátámasztásra kerülnek a nézeteink, vagy, ha valaki kritikának nevezhető véleményt formál rólunk, az az ellenség kategóriájába kerül. Ennek kizárása során, elfelejtjük azt, hogy e mentén tudnánk csak igazán fejlődni. 

Jó tanácsként szolgálhat az, ha a kritikát megfogalmazó félt végighallgatjuk, s csak ez után mérlegeljük azt, hogy jó szándékú, építő jellegű kritikáról van szó vagy rosszindulatú megjegyzésről. Nem árt, ha a kritikát megfogalmazó fél  irányába kérdéseket teszünk fel annak érdekében, hogy a lehetséges félreértéseket elkerüljük. Legtöbbször a kritikára sértődő magatartással reagálunk, miközben mindannyian tudjuk jól, hogy ez a lehető legrosszabb reakciók egyikre. Próbáljuk meg értelmezni és kitalálni, hogy mi állhat a probléma hátterében.
Korunk egyik betegsége, hogy ennek kezelésében nem vagyunk olyan jók, s ennek oka lehet a minket ért rosszindulatú megjegyzések sokasága, a túlzott mértékű megfelelési kényszer és az elénk felfestett ideálképhez való igazodás. Holott, fel kellene ismernünk az építő jellegű kritikát, mely személyiségünket fejlesztheti, én-ismeretünket előbbre viheti.   

Öt hozzászólás

Fira zsuzsanna
2016. január 11. 23:11:57
Jakubcsek Gabriella szemelyisegetol volt erdekes a musor!Okos, szellemes, onironikus, derus, szeleslatokoru! Kerjuk vissza a kepernyore!
Fira zsuzsanna
2016. január 11. 23:26:02
Jakubcsek Gabriella okos, szeleslatokuru, szellemes, onironikus!

Minden ismerosom csak miatta nezi a musort!Tobben bojkottaljuk a valtast, tiltakozva az intezkedes ellen!

Egy videki nezo tobbek neveben
2016. január 12. 20:32:55
Nagyon ertelmesen erthetoen valasztekoson beszel a laszlo ferenc kritikus csak egy a baj hogy nem magyarul nagy kar lehet azert nem ertik az emberek
Minitehén
2016. január 14. 13:56:03
Kár, hogy ezt az adást nem láttam, szeretem "Karcsit" és "Etust", akkor is, ha eljegyezte magát a szappanoperákkal, melyekben mindig nagyon mereszti a szemét. Remélem, az életben is van humorérzéke, így ezt a kritikát is jól viseli:-) persze ha egyáltalán elolvassa, amit ideírtam.
Manyika
2016. január 16. 15:01:36
A Ridikül c.műsornak Gabriellától lett védjegye. Ezt nem vitathatja senki.
Vele együtt a műsornak is távoznia kellene. Dióssy Klári számára ,egyéniségének megfelelő új beszélgetős műsort kellene "kitalálni."
Nincsen könnyű dolga Dióssynak. Sem az egyéniségével,sem a felkészültséggel nincs hátrányban,de belecsöppenni egy kuriózumba,amihez semmi köze,kötélen való táncolás is lehet számára.
Mindenesetre sok sikert kívánok neki!
Gabikának pedig köszönjük munkáját,lelkesédét,amivel délutánonként a képernyő elé ültetett minket.
Jó egészséget és sikerekben gazdag életet kívánok!

Én is hozzászólok!