Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Új életet kaptam! Második esély baleset után Adásba kerül: 2016. január 08.

Új élet, új időszámítás kezdődik mindazok számára, akik túlélnek egy súlyos balesetet. Átértékelik a korábbi életüket, és a fontossági sorrend is átalakul számukra. Egy komoly sérülés vagy betegségek után, hogyan maradhat meg a pozitív életszemléletünk, a humorunk a kesergések helyett? A Ridikül mai műsorában olyan művészekkel beszélgetünk, akik megkapták az életben a második esélyt. Az újrakezdésről mesél Pécsi Ildikó, Bajza Viktória és Szandi. Meglepetés férfi vendégünk tudatosan vállalta a kockázatosabbnál kockázatosabb helyzeteket.

Pécsi Ildikó, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművésznő és rendező, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kétszer is új életet kapott. Igyekezett mindig humorral kezelni a tragédiát. Bekövetkezett az életében egy méhen kívüli terhesség, amikor nagyon gyors orvosi segítségre volt szüksége. S elszenvedett egy olyan autóbalesetet is, amikor a kocsi ajtaja kinyílt és ő kiesett a járműből. A szerencsétlenségben a szerencse az volt, hogy vele együtt a telefonja is mellette csúszott, így ennek köszönhetően azonnal fel tudta hívni gyermekét. 

Szandi, kétszeres eMeRTon-díjas énekesnő 1993. április 30-án súlyos lovasbalesetet szenvedett. 13-14 évesen kezdett el lovagolni, olyannyira szerelmese lett a lovaglásnak, hogy már versenyeken is indult. Folyamatosan azért könyörgött, hogy neki adják a legvadabb lovat. Történt egyszer, hogy megkapott egy ilyen lovat és kivitte a pályára, onnantól kezdve semmire sem emlékszik. Elmondásból tudta meg, hogy átesett a ló feje felett. Az volt a szerencséje, hogy nem a fejét érte az ütés, hanem a vállára esett. Belső sérülésekkel került kórházba, ahol három napig feküdt kómában. 

Bajza Viktória, a Madách Színház színésznője kis híján végzetes autóbalesetet szenvedett Horvátországban, amikor egy részeg sofőr beléjük rohant. A szó szoros értelemben újra kezdte az életét. Darabokra törtek a csontjai, megsérült a gerince, a medencéje és az arca is teljesen. Fél éven keresztül feküdt, majd ezután újra meg kellett tanulnia járni. Egy hétbe tellett, mire fel tudott ülni, több hétbe, mire fel tudott állni az ágyból, s egy hónap telt el, mire ténylegesen elindult. Viktória minden napnak örül, igyekszik a belső harmóniát megteremteni önmagában. 

Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai-díjas színművész. Kaszkadőr nélkül forgatta az összes filmjét. Soha nem helyettesítette őt senki, mindig minden veszélyes feladatot ő csinált végig. Elmondása szerint többször megérintette a halál szele, de fatalistának tartja magát. A lovak iránti szerelem az ő életét is végigkísérte. Nyolc évesen őt is érte egy lovasbaleset, ahol fiatal kora ellenére, lepergett előrre az élete.  

Balesetek lehetséges pszichés következményei és feldolgozásuknak módja

Statisztikai adatok szerint a balesetet szenvedő személyek egy része nem tud napirendre térni a történtek felett. Egyrészt a fizikai felépülés is hosszú idő, de a történtek feldolgozása talán még tovább tart. A borzasztó élmény, a halál közelségének megtapasztalása mély nyomot hagy az elszenvedőben. Sok esetben ezek az emberek álmaikban képesek újra élni a történetet. Mindezek ellenére a túlélők nem szeretik visszaidézni a történteket, megpróbálják elfeledni, a helyszíntől és minden erre emlékeztető dologtól távol tartják magukat. Elveszíthetik az életükbe vetett hitet, de felütheti a fejét a túlzott éberség tünete is. Más szóval poszttraumás stressznek is szokták nevezni. Természetesen ennek kialakulása több mindentől függ. Azok fogékonyabbak erre, akik alapvetően a baleset előtt is depresszióval, vagy szorongással küzdöttek. Nagyon fontos tudatosítani a balesetet átélő személyben, hogy próbáljon meg beszélni a történtekről, ne fojtsa el magában. 
Az Észak-Karolinai Egyetem kutatásában 948 balesetet szenvedő egyének adatait elemezték. Megállapították, hogy egy-egy autóbaleset után nem mindenki él át ugyanakkora fájdalmat. Az átélt fájdalom mértéke és súlyossága függhet a génjeinktől is. 

Öt hozzászólás

Virág Andrea
2016. január 8. 00:37:37
Tisztelt Szerkesztőség!

Segítséget szeretnék kérni, hogyan tudnék regisztrálni, hogy lássam a fórumokat, mert csak belépési lehetőséget találtam, de még nincs jelszavam.

Üdvözlettel,
Virág Andrea
Magdi55
2016. január 9. 14:36:58
T Ridikül"

Még reménykedem,hogy Jakupcsek Gabriella marad a műsor vezetője. Nélküle sosem lesz
az igazi.Ő okos,kedves empatikus hölgy.Óriási a tudása ebben a műfajban.Közvetlen és olyan tájékozott,felkészült minden területen,hogy az példa értékű. Mély érzésű,őszinte lélek.Gyönyörűen,érthetően beszél..Sok szerepe van biztosan a segítő csapatnak is.Gabriella nélkül
szegényebb lesz az adás,az tény. Én biztosan nem fogom nézni.Mert az már nem az a műsor lesz,amit én minden nap megnéztem.Felvettem",hogy le ne maradjak!

Üdvözlettel:
K.Magdi
Batukan
2016. január 10. 08:25:42
Szeretnék regisztrálni.
Üdvözlettel: Batukan
Bende Hédi
2016. január 11. 10:40:03
Csak belépési lehetőséget találtam, de még nincs jelszavam, szeretnék regisztrálni.
Eszem
2016. január 11. 23:23:44
Rettenetesen sajnálom, hogy leváltották ezt a remek és nagyszerű műsorvezetőt, érzékeny szívű, okos nőt: Jakupcsek Gabriellát. Ezt a színvonalat amit ő hozott, senki nem fogja tudni követni. Ez egy baromi nagy baklövés volt kérem....!

Én is hozzászólok!