Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Szenvedély, mánia? Adásba kerül: 2013. november 29.

blog post image

Van, aki sorozatfüggő, van, akinek a gyűjtés a szenvedélye. Van, aki napi több csésze kávét iszik, nem beszélve a dohányzásról és egyéb káros szenvedélyeinkről. Egyáltalán szenvedély vagy betegség? Hol a határ? Mindig van miről leszokni és legyen az csokifüggés vagy körömrágás, megszabadulni tőle sosem egyszerű feladat. Szabó T. Annával, Pogány Judittal, Marót Vikivel és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk őszintén szenvedélyeinkről, mániánkról.

Kezdetben csak néhány tárgyról van szó, amelyek valamiért megragadják a fantáziánkat, amelyeket feltétlenül meg kell szereznünk. Eleinte azért vesszük meg, tesszük el őket, hogy a mindennapjainkban használjuk, de később, amikor már egyre több van belőlük, valamilyen titokzatos kapcsolat alakul ki közöttünk. Mire észbe kapunk, már szenvedélyünkké válik a gyűjtés. Felsorolni is lehetetlen, mi mindent gyűjthet az ember. Akit megérint a gyűjtőszenvedély, mindent megtesz annak érdekében, hogy ritkaságokkal gyarapítsa kollekcióját.

Legtöbbször gyermekkorban kezdődik, és gyakran végigkíséri egész életünket – véli Lelekács Georgina pszichológus. Bárkiben kialakulhat, aki egy kicsit is érdeklődő és nyitott a világ dolgai iránt. A fiúk általában bélyegeket és bogarakat, a lányok inkább szalvétát, sztárok fényképeit szedegetik össze. Ekkor még csak hobbinak tekintik, s a rivalizálás egyik eszközének. A gyerekek később legtöbbször kinövik ezt a mániájukat, ám sok embernél felnőtt korban teljesedik ki igazán.

Pogány Judit színművésznek több, mint 500 darabos bohócgyűjteménye van. A legöregebb bohócot még édesapjától őrizte meg. Igazi  gyűjtőszenvedélye felnőtt korában alakult ki. Ez egyfajta birtoklási vágyat jelent, ami - mindaddig, amíg nem tudja megszerezni az adott darabot - fizikai rosszulléttel is járhat. A művésznő a bemutatók után gyakran vesz kollégáinak  tölcséres bohócot.

Marót Viki énekesnő már kislányként is szívesen viselt szemüveget. Gyerekkorában sokat mondogatták, hogy milyen szép kislány. Később arra is rájött, egy jó szemüveg öltöztet. Mára már ötven körüli a szemüvegeinek a száma. Keresi a különleges darabokat. Nincs túl nehéz dolga, mert barátnője optikus, aki rendszerint fölhívja a figyelmét a legújabb és legkülönlegesebb szemüvegkeretekre.

A gyűjtőszenvedély lélektani magyarázata az, hogy szeretnénk birtokolni egy darab örökkévalóságot - ezért a gyűjtemény soha nem lehet teljes. Akit megérint ez a szenvedély, mindent megtesz annak érdekében, hogy gyarapítsa azt, s minél különlegesebb ritkaságokat tudhasson magáénak. Birtoklásuk öröm számukra, megszerzésük pedig sikerélmény. Egy gyűjtemény, legyen szó bármilyen trófeáról, őszinte büszkeséggel tölti el a tulajdonosát, aki azt féltő gonddal óvja, őrzi, ápolja, időt és energiát nem kímélve gyarapítja. A befektetett munkától csak még értékesebbé válnak számára a tárgyak, és a velük kapcsolatos tevékenység mély lelki szükségleteket elégít ki. Ennek egyik oka, hogy a tárgyakat sokkal könnyebb uralni, rendelkezni felettük. Amikor már túl sok van valamiből, a gyűjtő válogatni kezd, rendszerezi kollekcióját.  A pszichológus szerint ez később a mindennapjaira, egész életvitelére átterjedhet.

Szabó T. Anna költőről kevesen tudják, hogy szenvedélyesen gyűjt cipőt, ékszert, ruhát és természetesen könyveket. A rendszerezéssel azért néha neki is vannak gondjai. Ékszergyűjteménye darabjai - bár egyik sem túl értékes darab - nagyon fontosak számára, közel állnak hozzá. Mind fontos valami miatt. Az írónő jelenleg éppen egy magán Jékely-szótárt állít össze az egykori író által használt szavakból. A szógyűjtésre a legjobb módszer az olvasás, például a kortárs magyar irodalomból remek darabokat lehet így összeszedni a szógyűjteménybe.

Száraz Dénes színművész biciklialkatrészeket gyűjt, amelyekből aztán versenybiciklit épít magának. Szenvedélyét a munkájához igazítja, de előfordult már az is, hogy nem vállalt el szerepet azért, mert tereptriatlon versenyre kellett készülnie. Edzés nélkül legfeljebb egy napot bírna ki. Ma már nem csak az a lényeg, hogy részt vegyen egy versenyen, hanem az eredmény is nagyon fontos lett számára. Emellett teljes értékű színésznek érzi magát, az egyetlen, ami kimarad életéből, a pihenés.

A pszichológus szerint a gyűjtő jó értelemben vett nagy gyerek. Képes órákon át beszélni kollekciója minden egyes darabjáról, a hozzá fűződő emlékekről és megszerzésének történetéről. Akkor boldog igazán, ha minél több ember csodálja meg egyre gyarapodó kincseit.

Egy hozzászólás

Andras
2013. december 17. 19:57:26
Szerintem a szereplõ hölgyek dolgai már nem szenvedélynek minõsülnek, hanem lelki problémát tükröznek...

Én is hozzászólok!