Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kemény zene, kemény nők? Adásba kerül: 2016. február 11.

A kemény rock vagy a metál szó hallatán a legtöbb nőnek égnek áll a haja és bízik benne, hogy kamasz gyermeke zenei ízlése mihamarabb megváltozik, de nincs ezzel mindenki így. Vajon az az énekesnő, aki keményebb műfajt játszik, az maga is kemény nő? És aki a ritmusosabb, RnB stílust kedveli, annak más a személyisége? Chester Bennington, amerikai zenész is azt mondja, hogy a rock az a dolog, ami mindenkiben benne él, csak meg kell találni magunkban! Akkor hogy is van ez? Választ keresünk Keresztes Ildikóval, Terecskei Ritával és Tolvai Renátával. Meglepetés férfi vendégünk a rock műfajának egyik nagy képviselője.

Keresztes Ildikó, Fonogram- és kétszeres eMeRTon-díjas énekesnő, előadóművész, színésznő gyermekkorában makacs és erős egyéniség volt, a tüllszoknyát és a masnit akkor még egy ideig elviselte. A tornasport  rengeteg fegyelemre tanította, amelyet 16 éves korában abbahagyott. Szereti a nőies dolgokat, de őszintén bevallja, hogy a főzés nem tartozik a kedvenc elfoglaltsága közé. Katarziskélményként éli meg, amikor élő zenekarral a háta mögött koncertezhet. Ha nem lenne a zene az életében, akkor is alkotással foglalkozna. Ildikó szerint a zene nem elválasztható az embertől.  

Terecskei Rita, énekesnő mindig a fiúk társaságát kereste. Maximum két órát bír eltölteni a vásárlással, ideges lesz attól, ha több időt vesz igénybe. Magassarkú cipője nincs, szoknyája van, de nagyon ritkán viseli. Első zenei élménye kisgyermek korában volt, amikor egy anyák napi rendezvényen ő volt a kiscipó, melynek dalát nagyon szerette énekelni. Itt debütált a színpadon először. Később bátyjával tartott, aki folyamatosan koncerteket adott, s a végén ő is ebben a világban találta meg önmagát. 

Tolvai Renáta, Magyar Kultúráért-díjas énekesnő 13 évesen kezdett el magassarkúban járni, mivel látta, hogy édesanyja is azt viseli. Ugyan nagyon csajos kislány volt, de mindig azt akarta, hogy ő legyen a figyelem központjában. Folyamatosan produkálta magát a család és a vendégek előtt. Freddie Mercury rajongó volt, állandóan énekelte a dalait, nagyon rosszul, de hatalmas nagy átéléssel. Majd beiratkozott egy zeneiskolába, ahol megtanulta az alapokat. R'n'B és hip hop rajongó, de szereti keverni a stílusokat. 

Frenreisz Károly, rockzenész, zeneszerző, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjének birtokosa, A Dal zsűritagja gyermekként a klasszikus zenével foglalkozott, majd jött a jazz, s ezután a rock. A zenéjük rádióban keveset szólt, az élő koncertek éltették. Amikor ő kezdte a pályafutását, abban az időben az énekesnő gárda öltözékében egyéni trendeket nem képviselt senki. 

Milyen összefüggésben van a zenei ízlésünk a személyiségünkkel?

Egy skót kutatás szerint fontos emberi tulajdonságokról árulkodik az ember zenei ízlése. 36 ezer ember töltötte ki a tesztet, amelyből a következő konklúziókat vonták le a kutatók, az adott stílus kedvelőiről:

  • blues: magas az önbecsülése, kreatív, kedveli a társasági életet, udvarias, nyugodt;
  • komolyzene: önbecsülés, kreatív, befelé forduló, nyugodt;
  • rap: kedveli a társas életet, magas önbecsülésű;
  • dance: kreatív, kedveli a társasági életet, udvariatlan;
  • rock: alacsony önbecsülésű, lustálkodó, kreatív, nem kedveli a társasági életet, udvarias;
  • pop: magas munkabírású, magas önbecsülésű, kedveli a társasági életet, udvarias, stresszes életet élő, nem feltétlenül erős a kreativitás területén.

Természetesen, ez nem feltétlenül lehet igaz mindenkire, hiszen a zenei ízlés mellett nagyon sok befolyásoló tényező is körzejátszik az életünkben.

.. de nemcsak a személyiségünkről árulkodik a zenei stílus, hanem a biztonságos vezetésünkről is!

Ebben a témában pedig egy izraeli kutatás mutatott fel különös eredményeket. Szerintük ne hallgassunk vezetés közben zenét, ha erről még sem tudunk lemondani, akkor legalább ne bulizós számokat. Ha egyedül utazunk, unaloműzésként gyakran hallgatunk előszeretettel különböző dalokat, s többször nem kis hangerőn. A kutatók fiatal autóvezetőket teszteltek, akiknek vezetés közben különböző zenéket engedtek hallgatni, s volt, akinek nem szóltak bele a zeneválasztásába. A zenét nem hallgatók biztonságosabban vezettek azoknál, mint akik pörgős zenét hallgattak. Ez utóbbi csoport nem csak agresszívebben vezetett, hanem szabályokat is áthágott. A furcsaság abból adódott, hogy azoknál, akik egyáltalán nem hallgattak zenét biztonságosabban vezettek azok, akik nyugodt dallamokat hallgattak. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!