Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Cseréljünk! Adásba kerül: 2015. december 04.

Kirándulnánk, ennénk egy jót, esetleg autóra lenne szükségünk, de nem áll rendelkezésünkre megfelelő anyagi keret, szeretnénk takarékoskodni, vagy alternatív megoldásokat keresünk? Egyre nagyobb teret hódítanak Magyarországon is ezek a szolgáltatások, mobilos alkalmazások, vállalkozások. Milyen rendszerek ezek pontosan? A fenntarthatóság érdekében a felesleges javak újraelosztásáról van szó. Mennyire vagyunk fogékonyak ezekre az új alternatív lehetőségekre? Mennyire biztonságosak ezek a rendszerek? Az ebben jártas vendégeink választ adnak kérdéseinkre: Pistyur Veronika, Boros Regina és Molnár Rita. Meglepetés férfi vendégünk telekocsizik.

Pistyur Veronika, volt televíziós szerkesztő, műsorvezető elmondása szerint a közösségi gazdaság egy megosztásra épülő gazdaság, ahol a már meglévő javakat a fenntarthatóság érdekében továbbosztjuk. Külföldön terjedőben van a "Dolgok Könyvtára", ahol megtalálható a fagylaltgéptől kezdve a sífelszerelésig minden. Olyan dolgok, amelyeket az ember nem mindennap használ, így nem érdemes megvennie. Ugyanúgy működik, mint egy könyvtár, ahová elmegy az ember és kikölcsönözi azt, amire szüksége van. Ezek biztonságos rendszerek, ahol folyamatos a visszajelzés, amit nehéz manipulálni. A világunk tele van felesleges javakkal, amelyeket ezek segítségével megpróbálunk újra elosztani. 

Boros Regina, kommunikációs szakember, gasztroblogger, egy közösségi vendéglátó alkalmazás egyik alapítója. Ez egy olyan alkalmazás, amelynek a megnyitása után egy térkép jelenik meg előttünk, ahol megnézhető, hogy hol van a közelünkben olyan konyha, amely benne van ebben a rendszerben és felugorhatunk megebédelni vagy megvacsorázni. Ez minden esetben egy magánlakás. Ha maga az étel szimpatikus, amit kínálnak, akkor becsekkolsz, a vendéglátó pedig visszaigazolja, hogy tudsz-e menni, majd megkapod a címet és azt is jelzi, hogy mennyi időd van odaérni. 

Molnár Rita, aki rendezvényszervezőként dolgozik, és ő írja a couchsurfing blogot is. Szerinte a legelterjedtebb ezek közül a rendszerek közül az autómegosztás, amelyet többféleképpen is lehet használni. Van, amikor utasok vagyunk, és van olyan,  amikor egy autót kaphatunk meg egy időre. Amellyel Rita foglalkozik az a couchsurfing, azaz a kanapészörf, ahol idegen embert fogadunk be az otthonunkba. Alapvetően ez egy nemzetközi szervezet, amely 10 éve jött létre, ehhez ő négy éve csatlakozott. A világ minden pontján találhatsz kanapét, ahol ott tudsz aludni. Cserében neked is fel kell ajánlanod a te kanapédat. Azonban van ennek a másik változata a "Home exchange", amikor ugyanabban az időben lakást cserélünk valakivel, ezekért nem fizet senki senkinek. 

Nagy Balázs, színész, aki egy élményként éli meg azt, hogy telekocsizik. 18 éve ingázik a Győri Színház és a Madách Színház között. Ezekre az utakra szívesen fogad útitársakat, ezáltal az utóbbi egy évben jelentősen könnyebbé vált az élete. Egy év alatt 143 meghirdetett útja volt, és összesen 250 embert vitt el. Szinte soha nem utazik egyedül. Úgy látja, egyre szélesebb körben terjed el ez az utazási lehetőség. 

Az új cserekereskedelem

Az előbb említett rendszerek mindegyike egy új gazdasági trendbe tartozó szolgáltatás, ebben van a jövő és a lehetőségek még kiaknázatlan tárháza. A jelszó az, hogy oszd meg amid van, és spórolj! Azt írják róluk, hogy ez egy Y generációs szemléletmód. A XXI. század hatalmas előrehaladása, fejlődése egy új látásmódot eredményezett, azért jöhetett létre ez a fajta gazdaság, mert fontosabbá vált a hozzáférés, mint maga a birtoklás. Miért is vásároljunk meg olyan eszközöket, amelyeket például évente 1-2x használunk, elég lenne, ha kölcsön kérnénk valakiért erre a pár alkalomra. Ennek a hasznos csereberének a lényege az, hogy a saját meglévő javaink hasznát maximalizáljuk. Ezekkel a kezdeményezésekkel a környezettudatos életmód iránti elkötelezettek is azonosulni tudnak. Ahhoz, hogy ez a rendszer hazánkban is elterjedté váljon a legfontosabb az emberekben való bizalom kiépítése, amelyre a tapasztalatokból kiindulva nagyon sok szűrő és eszköz áll a rendelkezésre.  

Egy hozzászólás

Szádvári Kornélia
2015. december 4. 17:58:47
Kedves Jakupcsek Gabriella!

Nem ehhez az adáshoz szeretnék hozzászólni!
Egy régebbi adásban a futásról illetve a futócipők vásárlásáról volt szó. Akkor említette csak olyan
boltban érdemes kezdeni ahol hozzáértő! eladók vannak és a kezdőknek tudnak segíteni. Most lenne szükségem ilyen bolt címére mert a lányom térdét megműtötték, eddig felmentett volt, és szeretné elkezdeni a futást. Mivel vidékiek vagyunk ezért fordultam Önhöz. Tudom adásban nem hangozhat el,mert reklám, Segítségét előre is köszönöm!
Várom mielőbbi válaszát. Üdv.Szádvári Kornélia

Én is hozzászólok!