Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Megváltozunk, ha változunk? Adásba kerül: 2015. december 07.

A fogyókúra, az életmódváltás során megváltozik a testünk, de a léleknek több időre van szüksége, mire megszokja, elfogadja az új külsőt még akkor is, hogyha ez a változás pozitív, (negatív esetben pedig főleg). Sokan mesélik, hogy hiába látják a tükörben, hogy átalakultak, a lelkük mélyén továbbra is annak az önbizalomhiányos nőnek/férfinak érzik magukat, mint a változást megelőzően. Hogy is van ez igazán? Erről beszélgetünk mai vendégeinkkel: Baby Gabival, Hoppál Borival és Mohamed Fatimával. Meglepetés férfi vendégünk kitűzött célját sikeresen végigvitte.

Baby Gabi, énekesnő addig fogyókúrázott folyamatosan, amíg fel nem tette magának azt a kérdést, hogy 'kinek is akar megfelelni?'. Amikor a kérdésére a válasz az volt, hogy magának, azóta jóban van önmagával. Azonban sokszor nem a felszaladt kilók határozzák meg a közérzetünket, hanem az, hogy ki van mellettünk. Olyan, aki elfogad minket, vagy olyan, aki folyamatosan kritizál?! Szerencsére Gabi férje önmagáért szereti. 

Mohamed Fatima, énekesnő. Gyomorgyűrű segítségével 95 kilótól szabadult meg. Amikor a Fekete Vonatban énekelt duci volt, de jól érezte magát a bőrében. Testsúlya ellenére a sport mindig az élete része volt. A változtatást az egészsége érdekében tette meg. Amikor nehézségek érték az életben akkor folyamatosan az evéshez folyamodott, ez egyfajta pótcselekvés volt. A túlsúly elkezdte őt sok mindenben korlátozni. Az első 50 kilót kevesebb, mint fél év alatt sikerült leadnia. 

Hoppál Bori, hazánk egyetlen testtudat-oktatója. Véleménye szerint olyan mennyiségben kapjuk a vizuális impulzust az ideálról, hogy egyszerűen nem tudjuk ez alól kivonni magunkat. Úgy gondolja, ha minden nő elégedett lenne magával, üzletek zárnának be, iparágak mennének tönkre. Terhességét követően rá is felszaladt egy pár kiló, amikor is diétába kezdett. Elkezdett fogyni, azonban azt érezte, hogy 'ez nem én vagyok'. Így felszedett egy pár kilót, ami egyfajta kompromisszum volt a két korszaka között. 

Papp János, színművész rengeteg helyen járt a nagyvilágban, gyalogolt. Egyszer csak Korzikára vették az irányt, ahol a túrája kudarcba fulladt. Ez arra sarkalta, hogy leadjon pár kilót, ami végül 20 lett. Úgy érezte, hogy Korzika még visszavárja, teljesítnie kell a túrát. Úgy véli nem elég eldöntenünk azt, hogy lefogyunk, hanem ki kell tűzni egy célt, ahogy János is tette. Kalandos története happy end-el ért véget, sikeresen teljesítette az útvonalat. 

A testünk követi a lelkünk változásait - a lelkünk is a testünk átalakulását!

Egy tanulmány szerint a lányok 88%-a fogyni szeretne, vagy legalábbis megtartani a súlyát. Azonban a megkérdezettek 57%-a egészségtelenül akar lefogyni. Általában a kamaszkorú lányok eleve nincsenek megelégedve a testképükkel. 
A testünk és a lelkünk folyamatos kapcsolatban áll egymással. Amikor az egyikben előáll egy változás, az jelentkezik a másiknál is. Ha a lelkünk nincs rendben, gyakran tükrözi a testünk is és a külsőnk óriási hatással van az önértékelésünkre. Ez a kölcsönhatás hogyan tartható egyensúlyban? Mi az oka az elhízásnak? Fizikai oka a legtöbb esetben a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány, de ennél sokkal mélyebbre kell ásni. A stressz és a veszteség gyakran idéz elő plusz kilókat. Azért fordulunk az evéshez, mert a stressz levezetésére nincsen megfelelő eszköz a birtokunkban. Azonban egészen gyermekkora is visszavezethető a stresszre való evés reakciója. Gyermekkorban, ha édesanyánk sírásunk csillapítása érdekében megetetett, belénk rögzülhetett akár tudat alatt is, hogy a negatív érzések így tompíthatóak. Természetesen ez lehet ennél sokkal összetettebb és komplexebb probléma, a fontos az lenne, hogy az életünkbe becsempésszünk némi tudatosságot az egészség területén, hogy kiegyensúlyozottabbá válhassunk.   

Egy hozzászólás

Marica néni
2015. december 7. 17:08:29
Gabika! egy régi barátnőm, aki mindig telt volt, azt hangoztatta: a nő egy bizonyos kor után inkább tehén legyen, mint kecske. Fogadjon meg tőlem egy tanácsot: valahol a kettő közötti nagyságrendet válassza! de minél gyorsabban, mert az idő is megy.
Alkat kérdése? Egészen 55 éves koromig táncosnő alkatom volt, nem a baletttáncosnők csontkollekció mintájára, nekem mindenem volt, szép kereken. Mivel mindenki azt mondta körülöttem, a kinézet leginkább alkat kérdése, ezért rólam senki nem hitte volna el, hogy alig kilenc év alatt kemény húsz kilót fogok magamra szedni. Ez történt, szívfogyatkozásom miatt nem sportolhatok, maga a napi gyaloglás nem elég. Enni viszont szeretek, meg is tehetem, nincs senki, aki ebben meggátoljon. Ezzel azt akarom mondani, hogy észrevettem, ha másokkal vagyok, család vagy társaság vesz körül, fele annyit eszem.

Én is hozzászólok!