Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Terülj, terülj karácsonyi asztalkám! Adásba kerül: 2015. december 16.

Jó lenne, ha csak kimondanánk a varázsszót és ott teremne az asztalon a három vagy a négyfogásos ünnepi ebéd. Ezen a napon még az is kitesz magáért, aki nem feltétlenül konyhatündér. Az óriási hajtás közben, hogyan osszuk be úgy az időnket, hogy megfelelőképpen és azt tudjuk elkészíteni, amit elterveztünk? Azonban hogyan kezeljük azt, ha nem feltétlenül úgy sülnek el a dolgok, ahogy azt elterveztük? Vendégeink megosztják velünk praktikáikat: Ullmann Mónika, Szabó T. Anna és Ugron Zsolna. Meglepetés férfi vendégünk a medencén kívül a konyhában is nagyon otthonosan mozog.

Ullmann Mónika, színésznő előadásainak időpontjai, ha jól alakultak, volt, hogy nála gyűlt össze a család, akik tudták jól, hogy ez számára nagyon sokat jelent, hogy ennyi embert vendégül tud látni. Azonban azt is megértették, ha ezt nem tudta megtenni minden évben. Édesanyja és ő teljesen más konyhát visznek. Azonban a bejgli életük része lett, és nem feltétlenül az ünnep része, mivel egész évben előszeretettel fogyasztják. Ami a karácsonyi meglepetéseket illeti, ők már inkább élményeket és nem tárgyakat ajándékoznak egymásnak. 

Szabó T. Anna, költő, műfordító reszortja karácsonykor a sütemények készítése. A család az ünnepnapon náluk gyűlik össze. Egy melegétel van, a marhaleves, a többi hidegen is fogyasztható, hogy ne kelljen semmire sem várni. Pástétom mindig készül náluk, de a humusszal csak magát örvendezteti meg, mert senki más nem szereti. Náluk a karácsony kicsit az álmodozásról szól, mindig nagy előszeretettel találja ki azt, hogy mit fog készíteni. A stresszmentes karácsony megélésére azt a jó tanácsot adja, hogy próbáljunk meg előre dolgozni. 

Azt szokták sokszor mondani, hogy arra kell figyelni, hogy a karácsony ne a vásárlásról szóljon, Ugron Zsolna, író családjában azonban arra kellett figyelni, hogy ne a főzésről. Úgy főztek régen, mintha három napos lakodalomra készültek volna. Két étel mindig biztos a menüben: a töltött káposzta és a pisztráng. Illetve a puncs, mely eredeti receptúra alapján készül. Vissza van náluk szorítva az ajándékozás, ezért a gyerekek nagyon jól átgondolják, hogy mit is kérjenek. 

Tóth Márton, a Ferencváros magyar válogatott vízilabdázója és családja abszolút hagyományőrző. 24-én halat, 25-én gyümölcsös pulykát, 26-án töltött káposztát, 27-én a maradékot fogyasztják - ez utóbbi azonban soha nincs. Marci édesapja pedig karácsonyi a bejglit készíti. Öten vannak testvérek, már négy unoka is van a családban, így 16-an vannak összesen karácsonykor. Mivel ennyire nagy a család, névhúzással döntik el, hogy ki kinek vesz ajándékot.  

Honnan is ered a szaloncukor?

Magától értetődő, hogy a fánkat telerakjuk szebbnél szebb díszekkel, amelyek közül vannak, amelyek ehetőek is. Ilyen a szaloncukor. De vajon honnan ered ez a szokás? Mikortól beszélünk a szaloncukor létezéséről? Nem volt ez ám mindig így.. A szaloncukornak az őse, az ún. fondant-cukor, ami Franciaországban már a XIV. században készítettek. Magyarországra a XIX. század elején érkezett. Hazánkban, a kezdetben kézzel készítették, de a század végére megérkeztek a kétkezi munkát megkönnyítő fondantkészítő gépek. Ezek Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester által alapított első magyar gőzüzemű csokoládégyárban készültek. A szaloncukrokat a Gerbeaud cukrászdában lehetett kapni. Ezeket később meg is lehetett rendelni, ahol a vevő eldönthette, hogy milyen ízesítésű szaloncukrot szeretne, milyen színű szaloncukorpapírba és milyen színű/minőségű sztaniolba csomagolva kéri. Alapvetően mindent gépek működtettek, de a legtovább a papír rojtozását végezték emberek. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!