Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Csodák pedig vannak Adásba kerül: 2016. január 05.

A csoda mindenhol ott van, a kérdés az, hogy észre vesszük-e? Csoda lehet az, ha egy lány megtalálja négylábú segítőtársát, ha megálmodjuk a jövőnket, ha művészként elvarázsoljuk a közönségünket, ha megérkezik a régen várt gyermek, vagy éppen gyönyörködtet a természet. Az is lehet egy csoda, ha felfedezzük az életünkben a véletlen varázsát, és rájövünk, semmi sem történik ok nélkül. Nézőpont és az éberség kérdése az, hogy számunkra mit jelentenek a kulcspillanatok. Fantasztikus történeteket hallgatunk Miklósa Erikától, Vincze Zsuzsától és Nógrádi Csillától. Meglepetésvendégünk a pozitív pszichológia igazi nagy szakértője.

Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő életében az első csoda az volt, amikor 17 évesen elkezdett énekelni és 19 évesen a legfiatalabbként szerződtették az Operaházba. 22 évesen pedig a nemzetközi karrierje is elindult. A másik óriási csoda az, hogy örökbe fogadhattak egy kislányt. Már kisgyermekként eldöntötte, hogy bárhogyan is alakul az élete, ő mindenképpen szeretne örökbe fogadni. Férje és az ő családjában is természetes volt ez a téma. 

Nógrádi Csilla, klinikai szakpszichológus, kutató, író most a legnagyobb csodaként élte meg azt, hogy lányának a második szülésénél ott lehetett. A csoda mindennap itt van velünk. Ha képesek vagyunk beleköltözni a jelen pillanatba, az itt és mostba, akkor nagyon sok mindent észrevehetünk. Az éberség vihet a legközelebb a csodálatos dolgokhoz. Csilla véleménye szerint az álmok követéséhez bátorságra van szükségünk. 

"Az, hogy mennyire vagyunk pozitívak, mit tartunk az életben lehetségesnek és mit képtelenségnek, kizárólag attól függ, hogy mit gondolunk saját magunkról."
/Szabó Péter/

Vincze Zsuzsa, több non-profit szervezet marketing és kommunikációs munkáját segíti. Több betegség átvészelése után 19 évesen egyik napról a másikra elveszítette látását. Mindezek ellenére azt mondja, hogy nagyon sok csoda van az ő életében. Azonban a két legnagyobb Rumi és Dzsin. Rumi az első vakvezető kutyája volt, Dzsin pedig az utódja. A kutyus képes Zsuzsa epilepsziás rohamát is előre jelezni. Szerinte minden negatív dologban meg lehet találni azt, ami átfordítja a dolgokat pozitív irányba. 

Paul Pahil, Magyarországon élő brit-indiai pozitív pszichológus körülbelül 80 országot bejárt. Megvolt az otthona, de a feladata az volt, hogy keresse meg a spirituális otthonát. Több helyen járt, de amikor Magyarországra jött, azt érezte, hogy megérkezett. Szerinte nagy probléma az, hogy túl sok ember gondolja azt magáról, hogy átlagos. Vannak, akik sokat gondolkodnak, tele vannak félelemmel, s ezzel rengeteg energiát elvesztegetnek. Ezzel tönkreteszik a mindennapi élet csodáit. Ezen emberek pozitív energiája alacsonyan van, az ő feladata az, hogy ezt duplájára növelje. 

Most akkor félig üres vagy félig tele van az a pohár?

Egy felmérés - ahol tíz éven keresztül figyelték a résztvevőket - kimutatta, hogy fontos kapcsolat van az optimizmus és a szív ill. az érrendszeri betegségek között. Egyenes arányban nőhet a kettő: minél pozitívabb és optimistább valaki, annál egészségesebb maradhat a szív és az érrendszere. Ezzel sikerült bebizonyítaniuk a kapcsolatot a boldogság és az egészség között. Nem mindegy, hogy tekintünk az életünkre. Félig teltnek vagy félig üresnek ítéljük a poharunkat?! Hogyan alakítsuk gondolkodásunkat pozitív irányba? Az első lépés a negatív gondolatok felismerése, majd el kell kezdeni azon dolgozni, hogy ezeket pozitív irányba fordítsuk át. Nem az a boldog ember, aki a problémára válaszul struccpolitikát folytat, hanem az, aki felismeri és megtanulja kezelni azt. 
John Gottman házaspárokat figyelt meg, arra a következtetésre jutott, hogy a pozitív impulzusoknak nagymértékben kell dominálniuk ahhoz, hogy a kapcsolat boldog és kiegyensúlyozott lehessen. Figyelnünk kellene a másikra, leginkább arra, hogy a viták, és az egymás gyengeségeinek hangsúlyozása ne váljon sporttá. Ennek következtében a kapcsolatok tönkre mehetnek, mert nem a megértést helyezzük előtérbe, hanem a másik felett szeretnénk győzedelmeskedni. Nyertesen akarunk kijönni a vitából úgy, hogy esetleg teljesen más eszközt alkalmazunk erre, mint a másik fél. Például amíg az egyik fél megértő, addig a másik kiforgatja a szavait, és lényegtelen kijelentés mellett kezd el érvelni. Ne felejtsük el, hogy egy negatív másodpercet öt pozitívval dolgozhatunk le, ez olyan, mint a csoki evés és a futás esete.

Hat hozzászólás

Takács Lászlóné
2016. január 5. 11:01:41
Kedves Szerkesztők! A heti TVR 7-ben megjelent egy cikk, mely szerint januártól megszűnik a RIDIKÜL! Remélem, hogy ez csak egy rossz vicc. Az egyik legjobb műsor volt, amit szívesen nézet idős fiatal, nő és férfi, fiatal anyukák és idős nagymamák! Ne vegyék el ezt a lehetőséget azoktól, akiknek már csak a televízió marad, hisz annyi érdekes témában és annyi érdekes emberrel készített Jakubcsek Gabriella beszélgetős műsort, hogy biztosan sokan és sokat tanultak belőle. Ráadásul pont ez a fajta műsor, ami hiányzik az emberek mindennapi életéből.
Jó tanácsokat adott az élet minden területére vonatkozóan!
KÉRJÜK VISSZA A RIDIKÜLT és JAKUBCSEKET!!!!!!
Csákvári Ferenc
2016. január 5. 14:01:41
Férfiként állítom, hogy Jakupcsek műsora egyedülálló a mai média palettáján.
Kérdezem: kit és miért zavar ha egy egy intelligens nő témáival ennyire "leköt" bennünket?
Remélem átmeneti elmezavar áll a döntés mögött!
Zsuzsa
2016. január 5. 15:21:52
A Duna tv-n csak két nézhető műsor van számomra : a Ridikül és a Szeretlek Magyarország ! Remélem maradnak !
Kovacsne horvath Margit
2016. január 5. 18:04:19
A mai "csodakrol" szolo musor is egy csoda volt! Nagyon remelem, hogy semmi nem fog valtozni es tovabbra is marad a musor. Nagyon koszonom a szorakoztato, tanulsagos es nem egy esetben meghato tortenetekkel foglalkozo musort!!! Tisztelettel egy huseges nezo!!!
Minitehén
2016. január 5. 19:06:44
Mosolygásra késztet ez a fiatal Pahil nevű "pozitív pszichológus". Önmagában is mosolyogtató, hiszen negatív pszichológus nem létezik, a piszchológusok azért vannak, hogy segítsenek, tehát eleve pozitívak. Ennek megint olyan felhajtásíze, hatásvadász íze van, de nincs benne semmi.
Amit mondott, mármint hogy csodák nincsenek, csak figyelni kell a jelen pillanatainak a csodáira, nagyjából olyan, mint amikor én azt mondom: minden ember halálra ítélt. Születésünk pillanatától halálra vagyunk ítélve, előbb vagy utóbb. Mégis, a halálra ítéltnek van egy negatív csengése, ami már-már tabuszerűség. No hát én a csoda dolgot is ilyesminek érzem, talán inverzben.
Pécsi Klára
2016. január 19. 06:09:56
Jakupcsek Gabriella Ridikül műsora kiemelkedően jó program volt. A riporternő nagyon szellemes, intelligens nő, a témák nagyon izgalmasak. Egy-egy músor után a barátaimmal sokat beszélgettünk róla. Fogalmam sincs, miért kellett eltúntetni a képernyőről.
Kérjük vissza!!!!!!!

Én is hozzászólok!