Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ünnepek család nélkül Adásba kerül: 2015. december 18.

Év vége felé közeleg a karácsony, és minden gyermek a csodát és az ajándékokat várja. Vajon a gyermekotthonok kis lakói hogyan élik meg az ünnepeket? Olyan érintettekkel beszélgetünk, akik tudják, hiszen átélték a karácsonyt egy gyermekotthon lakójaként vagy munkatársaként. Hogyan költöztessük be az összes otthonba a meghittséget és az ünnep fényét? Vendégünk lesz Povázsay Mariann, Szalóki Ági és Forintos Kálmánné Deák Judit. Meglepetésvendégünk is azon dolgozik, hogy minden gyermek számára bevarázsolja az otthonba az ünnep hangulatát.

Szalóki Ági, énekesnő, előadóművész, dalszerző édesanyja barátai gyermekeket fogadtak örökbe, ami nagy hatással volt rá. Azonban már egészen kicsi korában játékokat gyűjtött össze gyermekotthonok számára. Elhatározta, hogyha úgy alakul az élete, akkor ő is szeretne örökbe fogadni. Ági tele van segítő szándékkal, gyermekotthonoknál karitatív munkát végez és önkénteskedik. 

Povázsay Mariann, a Károlyi István Gyermekközpont Különleges Gyermekotthonának vezetője. Elmondása szerint a gyermekotthonokba azok a gyerekek kerülnek, akiknek valamilyen különleges/speciális ellátásra van szükségük. Körülbelül 20 000 gyermek él Magyarországon szakellátásban. Amíg a gyermeknek élő családi kapcsolata van, addig viszont nem adható örökbe. Mariann szerint ahhoz, hogy megleljük az ünnepnapokat, a hétköznapokat kell átrendezni. 

Forintos Kálmánné Deák Judit, a fóti gyermekotthon egykori lakója, a Magyar Állami Népi Együttes egykori táncosa, nyugdíjas óvónő. 11 évet élt gyermekotthonban, ahova 7,5 évesen került. Édesanyja súlyos beteg lett, édesapja Pesten dolgozott, így nem volt, aki el tudta volna látni őt testvéreivel együtt. Annak köszönheti, hogy a gyermekvárosban bent maradhattak, hogy édesapjuk nem mondott le róluk. Ő ugyan nem tudott róluk gondoskodni, de legalább hárman testvérek együtt maradhattak.  

Csáky László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének alelnöke, aki korábban a fóti Károlyi István Gyermekotthon igazgatója volt. 13 évig volt a gyermekvárosban nevelő. A fóti gyermekotthon újat hozott, itt már a különnemű testvérek is együtt maradhattak, nem voltak elválasztva úgy, mint korábban. A Gyermekmenő Szolgálat, több mint 25 éve működik. Egy civil szervezet, aki ellátja azokat a feladatokat, ami korábban az államé volt. Céljuk, hogy szebbé tegyék a karácsonyt, megteremtsék az ünnep hangulatát minden kicsi és nagy számára. 

Honnan is erednek a karácsonyi hangulatot megidéző szimbólumok és énekek?

  • A Santa Claus ikonikus ábrázolásának megszületése 1819-re datálható. Göteborgi Egyetem számításai szerint a Mikulásnak 152 millió otthonba kell ellátogatnia. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 900 otthonba kell eljutnia. Azokat az országokat vették számításba, ahol hisznek a Télapóban, ez szerint 380 millió gyermeket lep meg ajándékával.
  • 1965-ben Tom Stafford és Wally Schirra asztronauták csengettyű és harmonika segítségével előadták az űrben a jól ismert Jingbe Bells dallamait.
  • Az első beltéri karácsonyfát Strassburgban a XVII. században állították.
  • A Csendes éj éneket 1818-ban Josef Mohr, osztrák pap írta, amikor kiderült a helyi templomban elromlott az orgona, és nem szerette volna, hogy a karácsonyi szentmise ének nélkül múljon el, így a kórus megteremtette az ünnep hangulatát. 

Mindenkinek áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk és sikerekben gazdag 2016-os évet! Január 4-én ismét várjuk Önöket a képernyők elé!

 

Hét hozzászólás

Kovacsne horvath Margit
2015. december 18. 18:12:18
Kedves Gabi! Elnezest a kozvetlen megszolitasert, de a mindennapi televizion keresztuli talalkozas miatt mar ugy erzem talan nem sertem meg!!! Minden adasat megnezem ha delutan nem all modomban akkor az ismetlest, es mindegyiket csak dicserni tudom. De a mai adasert csak dicseretet es koszonetet tudok mondani, mely adast en is vegig pityeregtem! Koszom az idei musoroktol kapott elmenyeket es Bekes Boldog Unnepeket kivanok Onnek es kedves Csaladjanak!!! Tisztelettel Kovacsne Horvath Margit
Tóth Ákos
2015. december 21. 22:56:46
Kedves Réka !
Kellemes Ünnepeket kivánok !
Megszünt a tv müsor?
Üdvözlettel:Tóth Ákos
Norbert
2015. december 22. 14:14:37
Kedves Gabi!

Boldog karácsonyt kívánok! Most több szeretetet kapsz és ez a lényeg. A Te nevedet ismerjük és kedveljük, akik az ünnepekben ilyen módon jártak el veled szemben, névtelenül múlnak el. Éld meg az ünnepet szereteiddel, barátaiddal! Az új év boldogabb lesz és biztos vagyok benne, hogy látlak a képernyőn. A wmn műsorában látom D.Tóth Krisztát, jobban néz ki, mint valaha. Kívánom,hogy a következő munkahelyedre vigyen el magával. Ne aggódj, jól vezet. Ha tudok segíteni csak szólj, épp kirúgtak, így ráérek. Indok nem volt, csak üzenték. Szeretettel: Norbert
Kádár Erzsébet
2015. december 23. 15:01:53
Drága Gabi!
Kérem, ne szomorkodjon, fogja a stábját
és keressen egy normális csatornát.
Nagyon fog hiányozni a műsor, de bízom
benne, hogy valahol újból lesz.
Pihenjen egy kicsit, és aztán hajrá!!!
Boldog Karácsonyt és Új Évet!!!
Nagy, szeretetteli ölelés,
Kádár Erzsébet
Erika
2015. december 23. 21:15:25
Kedves Gabi !

Fel a fejjel ! A világ megy tovább..... Én is így jártam a hónap elején.... Hidd el a család adja ilyenkor a legnagyobb kapaszkodót és erőt. Persze ilyenkor tudja meg az ember ki az igazi barát...
Ha nagyon kilátástalannak tűnik minden, érdemes szakemberhez fordulni.( Én ezt tapasztalatból tudom) Együttérzéssel : Erika
Tóthpál Erzsébet
2015. december 27. 09:47:49
Kedves Gabi (Jakupcsek Gabriella)!

Fontos, hogy Önt a nézők nagyon szeretik és elismerik a munkáját.
További sok sikert kívánok tévés tevékenységéhez és szeretetteljes családi életéhez.

Üdvözlettel:
Tóthpál Erzsébet

Biztos vagyok abban, h. hamarosan találkozunk a képernyő előtt!
Tóth Ákos
2015. december 31. 19:33:40
Kedves Réka !
Jövő héten lesz forgatás??
Üdvözlettel:Tóth Ákos

Én is hozzászólok!