Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Betépve Függő fiatalok Adásba kerül: 2016. január 06.

A kábítószerek veszélyeiről, hatásairól, a fiatalok ettől való megóvásáról nem lehet eleget beszélni. Ki az, aki ebbe a világba belecsöppenhet? Milyen lelki vagy környezeti háttér hatására válik valaki drogfüggővé? Hogyan óvhatjuk meg szülőként gyermekeinket? S a legfontosabb kérdés az, merre van a kiút? Hogyan lehet újra egészséges emberré válni? Súlyos kérdések, amelyekre választ keresünk Xantus Barbarával, Gabkával és dr. Csákó Ibolyával. Meglepetés férfi vendégünk szerint a fiatalak körében a motivációt nehéz kiépíteni.

Xantus Barbara, színésznő, énekesnő nagyon hálás szüleinek neveltetéséért. Úgy gondolja, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a gyerekekkel olyan tapintatosan kell beszélni, hogy abból mindketten, - a szülő és a fiatal is - jól jöjjönek ki. Barbara szerint segítséget kérni a tizenévesnek, de a 40 évesnek is nehéz. 

Gabka, felépülő függő, aki hét évig volt heroinfüggő, tizenöt éve már tiszta. Gyermekként nagyon zárkózott kislány volt. Kamaszkorban minden a cigarettával kezdődött, majd 16 évesen jött az alkohol. Természetesen kifelé mindig azt mutatta, hogy minden rendben van. Véleménye szerint azért lett függő, mert üresség volt benne, s ezt valamilyen módon meg kellett változtatnia. Ez az állapot 7 évig tartott és 2,5 év kellett ahhoz, hogy kigyógyuljon belőle. 

dr. Csákó Ibolya, rendőr alezredes, akinek eredeti végzettsége gyógyszerész. Húsz éve dolgozik a rendőrségen, huszonöt éve foglalkozik a kábítószerekkel. Ibolya szerint viselkedészavarral kezdődik az egész. A szertől függ, hogy mikortól beszélhetünk függőségről. A heroin az, amelyről a legkönnyebb fizikailag lejönni. A designer drogok a legfelkapottabbak, amelyek fehér por vagy növényi törmelék formájában is fellelhetőek. Úgy gondolja, a drogról való leszokás legjobb módszere, ha a függő zárt intézetbe megy. 

"Az alkoholizmus és a drogfogyasztás legfeljebb szubkulturális karrierhez segítheti az egyént, de ennek a sikernek nagy az ára."

/Gerevich, 1983/

Kapitány-Fövény Máté, a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Drogambulanciájának pszichológusa, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Addiktológia Tanszékének oktatója. A heroinisták esetében a függőség pszichés részét nehéz kezelni, mivel visszavágyik abba az állapotba. Máté szerint a leszokásra motiválni egy 40 évest sokkal könnyebb. A kamaszok esetében nincs annyi rossz élmény. Szerinte a szerhasználat egy másodlagos probléma, egy válasz az elsődleges problémára. 

Drogpszichológia

Egy 2011-es felmérés szerint a 16 évesek 19,9%-a fogyasztott már életében valamilyen tiltott szert. Ebben a korcsoportban a legtöbbet fogyasztott kábítószer a marihuána, az alkohol gyógyszerrel párosítva, szipuzás, nyugtató és a mefedron. A 2007-es kutatás szerint, ahol felnőtteket kérdeztek a drogfogyasztástól, 9,3%-uk fogyasztott életében valamilyen tiltott szert. 2007-es adatok alapján ebben a körben a legelterjedtebb a kannabisz, ecstasy, amfetamin, LSD és a kokain volt.

Azoknál az egyéneknél, akik függővé válnak a probléma forrása a közvetlen környezetükben keresendő. Sokszor a személyiségfejlődésük megrekedhet a korai traumák, a megoldatlan konfliktusok következtében Ehhez nagyban hozzájárul a szülői és a családi minta milyensége. A családi miliő kihat a gyermek egész személyére, viselkedésére és magatartására. Azaz az anyai és az apai minta az egyik legmeghatározóbb egy gyermek esetében. A szenvedélybetegség lehet egyben viselkedészavar is, a cél eltérni a normától, szembe menni a szabályokkal. Nevezhetnénk egyfajta kötődéspótlásnak is, amit gyermekkorban ideálisabb formában nem tudott kialakítani az egyén. "Az egyszeri kipróbálás többszöri kipróbáláshoz vezethet, a többszöri kipróbálás pedig - a szubkultúrába való bekerülés és annak benntartó ereje valamint a biológiai tényezők folytán - a függőséget eredményezheti."
A megfelelő szülői minta, az őszinte beszélgetések és a gyermekkel kialakított baráti kapcsolat lehet az egyik legfontosabb feladatunk szülőként annak érdekében, hogy immunissá tegyük a rossz környezeti hatások befolyásolhatóságára gyermekeinket.

Három hozzászólás

Minitehén
2016. január 6. 13:52:07
Érdeklődve várom a délutáni beszélgetést. A kábítószerezést sem megelőzni, sem megállítani nem lehet, világviszonylatban sem. Mert hogyan "vigyázzon" a szülő a gyerekére? ha előre betanítja, mire figyeljen oda azért, nehogy ő is kábítószeres legyen? Ez a megelőző módszer azért rossz, mert a legtöbb gyerek ki akarja próbálni a dolgokat, de főleg azokat, amiket tiltanak neki. Mivel a felső tanítás is úgy szól, hogy amire késztet a belső erőd, csináld, ne kérdezősködj és ne törődj mással. Épp ezért már idejétmúlt az a régi közmondás, hogy az okos más kárán tanul. Egy frászt, ezen régen túl vagyunk, a dolgokat meg kell tapasztalni.
Hogy a családban hogyan kell élnie a szülőknek, mit kell csinálnia ahhoz, hogy a gyerek visszautasítsa az első jointot (vagy bármi mást), erre sincs semmiféle recept. A jó példa sem jó, ha a szülő nem szív, a gyerek attól még bőven szívhat.
No hát még egyszer: kíváncsi vagyok, mi lesz a műsorban erről, mert bizonyára ez a cél. Megelőzni, harcolni ellene stb.
Az embernek mindent meg kell tapasztalnia, átélnie ahhoz, hogy tudja, mi a jó és mi a rossz neki, és ehhez senki nem tud neki tanácsot adni, no de azt nem is fogadná el. Mert ezek is őstörvények. Tapasztalni jöttünk a világra, mert a mindentől visszariadó ember nem ember, a szó igazi, fenséges értelmében nem az.
Annamari
2016. január 6. 17:49:38
Kedves Jakupcsek Gabriella! Ha Ön ennyire meghatározó alakja a TV-nek,javasolnám,hogy próbáljon meg az Öltözködésére egy picit jobban figyelni.A mai napi adásban úgy tűnt mintha a spajzbol a polcról kiszakadt volna a csipke.Visszataszitó volt.El tetszett már múlni annyi idős amikor az embernek jól áll,hogy bohócot csináljanak belőle.
Kata
2016. január 7. 08:47:51
Nagyon megdöbbentettek a műsorban elhangzottak - különös tekintettel arra, hogy kamasz lányoknak nem létezik ma Magyarországon hivatalos segítség drogfüggőség terén (sem). Azért ennek van egy olyan üzenete, hogy a társadalomnak, a családoknak nem fontosak a kamaszok, a kamasz lányok? Csak akkor ha az elvárásoknak megfelelően viselkednek. Ha sosem tévednek? Ha sosem hibáznak? De ilyen ember nincs. Szerettem volna a műsort megosztani ismerőseimmel, de szomorúan látom, hogy nincs fönn a neten vagy nem találom.
Közben elképedtem a két hozzászólón is. Nem tudom miért gondolja Annamari, hogy ő egy divatguru és hogy joga van megmondani bárkinek is, hogy hogyan öltözzön. Nem hiszek az egyenruhák és az általános divattrendek szépségében. Szerintem egyénfüggő, hogy kinek mi áll jól és azt hogy tudja vagy nem tudja viselni. Annamari helyében nem ragadtatnám magam ilyen durva megjegyzésekre. Ha ennyire szenved, kapcsolja ki a TV-t vagy nézzen mást. De esetleg figyelhetett volna a műsor tartalmára is, nem csak a csomagolásra. Szerintem egyébként nagyon szép csomagolása van a műsörvezetőnek. Minitehén gyakorlatilag az egész nevelést, mint olyat és a valódi emberi kapcsolatok értékét vonja kétségbe hozzászólásában. Az ember társaslény. az is kimutatott tény, hogy nagyon nagy szerepe van a tanulásunkban az utánzásnak, a közös élményeknek, a közös tapasztalásnak. Elfogadjuk vagy nem, akarunk vagy nem, de hatunk egymásra.

Én is hozzászólok!