Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nem vagyok tökéletes Adásba kerül: 2016. január 13.

Családanyaként sem kell feladni az álmainkat. Nem lehetünk tökéletesek, amelyet meg kell tanulnunk belátni. Azonban ehhez is időre, tapasztalatra és bölcsességre van szükségünk. Lucy Dawson, angol író is a következőképpen fogalmaz: "Senki nem tökéletes, minden kapcsolaton rengeteget kell dolgozni, és ha egyszer megtaláltad azt az embert, akit igazán, szívből szeretsz, nem számít, ha nem érti, miért akarsz valamit csinálni, elég, ha kész támogatni a választásodat, még ha a miértet nem is fogja fel egészen." A tökéletesség kérdéséről beszélgetünk Horváth Lilivel, Bognár Szilviával és Panyi Zsuzsival. Meglepetés férfi vendégünk is sok gyermekes édesapa, akinek otthon és a munkahelyén is helyt kell állnia.

Sok ember gondolja, hogy a perfekcionizmus a legjobbra való törekvés, ám valójában nem saját magunk fejlesztéséről van szó; sokkal inkább mások jóváhagyásának és elfogadásának kiérdemléséről. Nem az egészséges növekedést szolgálja, inkább pajzs szerepét tölti be.”  /Brene Brown/

Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő véleménye szerint ne legyen az egy eldöntendő kérdés, hogy karrier vagy család?! Megtanult a munka és a magánélet között átkapcsolni, ha dolgozik, akkor igyekszik arra koncentrálni, ha hazaér, akkor pedig a családra figyelni. Szerencsére azonban elfogadó közegben dolgozik. Úgy érzi, az énidőre és a férjével töltött időre nagyon nagy szüksége van. Ha az egyensúly megborul, akkor vissza kell állítani az arányokat. 

Bognár Szilvia, énekesnő véleménye szerint a gyermek születésének alárendelődik minden más, nem feltétlenül ő dönti el a napirendjét. Időbe tellett, amíg kialakította a megfelelő körülményeket az új életükhöz. Párja is szakmabeli, így ezzel kapcsolatban soha nem volt köztük vita. Nagyon fontosnak tartja, hogy az az idő, amit a gyermekével tölt, az minőségi idő legyen. Számára a lovaglás jelenti az énidő fogalmát. 

Panyi Zsuzsi, eredetileg építészként végzett, ma üvegékszer designer és készítő. Egyetemi évei alatt született meg az első gyermeke. Harmadik gyermeke születése után hobbiból kezdett el ékszereket készíteni, s ez alakult át később vállalkozássá. Főzés közben ki tud találni akár egy ékszerkampányt is. A rutinmunka közben az agya egy teljesen más pályán mozog. Mivel nagyon jól érzi magát a konyhában, előszeretettel hívnak vacsoravendégeket, számukra ez egyfajta szórakozás is. Mindemellett az énidő számára a heti egy masszázs. 

Az igazi tökéletesség tökéletlenségeink elfogadása.” /Szent Ágoston/

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője számára a fontos kérdés az, hogy a két "24 órás" szerelmét, - a gyermekeit és a Mentőszolgálatot - hogyan lehet összehangolni?! Ha éppen az egyik helyen van, akkor a másik helyről hiányzik, és fordítva. A család is egy csodálatos karrier, s nem csak a munka lehet az. Humorosan úgy fogalmaz, hogy akkor nyugodt, ha a gyermekei otthon vannak. Kihívást jelent számára, hogyha otthon van, akkor ne csak fizikailag legyen ott. Számára az énidő fogalmát a reggel 6 órai futás jelenti. 

A tökéletességre való kényszeres törekvés és a boldogság fordított arányban áll!

Az anyaság területén miért hajszoljuk sokszor magunkat bele a tökéletességbe? Miért gondoljuk azt, hogy ha az elérhetetlen elérhetőnek tűnik, boldogabbá válunk mi is és a gyermekeink is?
A tökéletességre  való törekvés egészséges keretek között hatékony lehet, azonban ennek a túlzásba vitele negatívan hathat az életminőségünkre. Ennek megoldása lehet az ún. mindfulness, azaz meg kell tanulnunk benne élni a jelenben, megélni a pillanatot. Meg kell tanulnunk összpontosítani a jelenre, s nem mindig vissza vagy előre nézni, mert nem vesszük észre azokat a dolgokat, amelyek az orrunk előtt történnek. 
A tökéletesség túlzott hajszolása egyrészt egészségünket és a kapcsolatainkat károsíthatja, másrészt a lehetőségeinket is gátolhatja. Amikor az élet minden területén a tökéletességre törekszünk, ha minden helyzetből 100%-ot akarunk kihozni, akkor tudatosítanunk kellene azt, hogy ennek sokkal több káros hatása van, mint pozitív. Mindemellett, ha mindig túl magasra rakjuk azt a bizonyos lécet, akkor soha nem érjük el a boldogság állapotát, ugyanis soha nem tudjuk megugrani az önmagunk felé támasztott magas elvárásokat. A perfekcionista ember mindent feketén-fehéren lát. Ha egy vizsgán 90%-ot akar elérni, majd a tényleges eredmény csak 89%-ot hoz, úgy érzi kudarcot vallott. Sokszor ezek az emberek önbizalomhiánnyal küzdenek, és félnek a hibázástól. Ha a tökéletességre való törekvés tudatától teljesen elvakulunk, elfelejtjük észre venni az élet csodás dolgait.    

Egy hozzászólás

Minitehén
2016. január 14. 13:49:41
Jó volt a tegnapi műsor, akkor is, ha már egyszer megvolt.
Egyébiránt nagyon örülök Diósy Klárinak, kell a változatosság, persze Gabikát is szerettük.
Várjuk Klárit szeretettel!

Én is hozzászólok!