Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az epilepszia világnapja Adásba kerül: 2016. február 12.

Epilepsziával sokáig el lehet élni, mégis életveszélyes idegrendszeri betegség. Az okát nem tudják, fajtája számos van. Van, akire hatnak a gyógyszerek, másokra sajnos nem. Az epilepszia gyógyszereknek is megvannak a maguk mellékhatásai. Hogyan lehet ezzel együtt élni és hogyan kell ezt megfelelően kezelni? Erről beszélgetünk mai vendégeinkkel: Vincze Zsuzsával, Dr. Vághy Beatrixxal, Vida Ágnessel és meglepetés férfi vendégünkkel.

Vida Ágnes, pszichológus, online marketing szakértő véleménye szerint a család lelki stabilitására is szükség van, hogy támogatni tudja a gyermekét. Hozzá is sok szülő fordul tanácsért: vannak, akik alapvetően nyugodtak és információt szeretnének szerezni, vannak azonban olyanok, akik minden apró jelet túlaggódással fogadnak. S ilyen betegség esetében gondolni kell a testvérekre is, ugyanis meg kell tartani a figyelmi arányokat a gyermekek között. Ebben a betegségben szenvedő fiatalokban benne van egy kicsit a lázadás, szeretik keresni a kihívásokat, szeretnék kipróbálni magukat több mindenben.

Vincze Zsuzsa, marketing- és kommunikációs munkatárs, aki erről a betegségről tapasztalatból tud nagyon sokat mesélni. Négy évesen volt az első rohama. Az első és a legfontosabb a megfelelő gyógyszerek szedése, és mindenképpen meg kell fogadni az orvosok tanácsát. Például, ha fáradt, bármilyen kötelezettsége is van, mindenképpen le kell pihennie. Most a kutyája jelzi előre a rohamát, amire megfelelőképpen fel tud készülni, mi több 10 perccel előtte már jelez neki. Amíg nem volt a kis jószág, addig egy órával a roham előtt édesanyja vette észre rajta. 

Dr. Vághy Beatrix, neurológus főorvos, a komplementer orvoslás szakfelügyelő főorvosa. Ha definiálnia kell az epilepsziát, akkor azt mondják, hogy a központi idegrendszer rohamszerűen jelentkező, de átmeneti működészavara. Kialakulásának vannak kockázati és provokáló tényezői is. Ha valaki rohamot kap, legjobb számára a fekvő helyzet, ki kell várnunk a végét és mentőt hívni. A betegség legnagyobb veszélye a sérülésveszély. A főorvosnő szerint lehet teljes életet élni, csak be kell tartani bizonyos szabályokat.

Dr. Csókay András, idegsebész kisfiát vesztette el egy családi tragédia során, amely egy epilepsziás roham következtében történt. Nehéz volt feldolgoznia, és sokáig nem is tudott róla beszélni. Most azt mondja, hogy sokkal erősebb lett a hite, mint a gyermeke halála előtt. Orvosként egy ilyen esetben fel kell térképeznie azt, hogy a család mekkora felvilágosítást bír ki abban a tekintetben, hogy milyen veszélyekre lehet számítani egy-egy roham következtében.

Február 14.

Közeleg a február 14., amikor nemcsak a szerelmeseket ünnepeljük, hanem ekkor van az epilepszia világnapja is. A népesség 5% élete során legalább egy epilepsziás rohamot elszenved. Természetesen csak akkor beszélünk epilepsziáról, ha ez egy ismétlődő jelenség. Akik ez utóbbi csoportba tartoznak az hét ezrelék, azaz a világon körülbelül 40 000 000 emberről beszélhetünk. Bármelyik korban jelentkezhet, de a két leggyakoribb megjelenése a gyermekkor és az időskor. Két kezelési módszere van: a gyógyszeres és a műtéti eljárás. A gyógyszeres kezelés célja a rohamok mennyiségének csökkentése, és súlyosságának minimalizálása. A műtéti kezelés során a rohamokat elindító gócot távolítják el. A legjobb kezelési módszer megtalálásához szakorvos segítségére van szükség!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!