Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Itt a farsang, áll a bál Minden, amit tudni akartál a farsangról Adásba kerül: 2016. január 29.

Alapvetően a farsangi ünnep nem csupán annyiból áll, hogy jelmezért rohangálunk a gyermekeink számára, miközben mégis sokszor ez az érzésünk! Sőt: ez az ünnep a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Nyakig vagyunk a báli szezonban, vidám lakomákkal, mulatságokkal és csodás néphagyományokkal fűszerezve. A mai adásba ide varázsoljuk az igazi farsangi hangulatot. Az előkészületekről, a jelmez készítésről mesél nekünk Keleti Andrea, Rutkai Bori és Dr.Vass Erika. Meglepetés férfi vendégünk is farsangi hangulatban érkezik.

Keleti Andrea, táncművész, tánctanár, tízszeres amatőr magyar bajnok, hatszoros profi magyar bajnok a kreativitás területén nem ismer határokat. Fia idén konyhasütő szeretne lenni, amelynek úgy, ahogy az igazinak, nyílik az eleje. Andrea azt szeretné, ha pattogatott kukorica lenne, ugyanis ezzel a jelmezzel könnyebben tudna mozogni. De volt már Túró Rudi automata is, és osztogatta a kis édességeket. Lánya osztálytársnőivel kitalálta, hogy hínárok szeretnének lenni - teljesült a kívánságuk. Azonban volt olyan is, hogy az egész család bohóc családnak öltözött be. A jelmez készítés számára egyfajta önmegvalósítási forma. 

Rutkai Bori, énekesnő, képzőművész farsang időszakában született. Általános iskolában volt, hogy Jóistennek öltözött. Bori rengeteg féle jelmezt készít, a tárolásukkal azonban bajban van. Ebben az időszakban, amikor a nyakunkon ül a tél és a sötétség, akkor egy kis tánccal, zenével, énekléssel és kézimunkával tudjuk oldani a téli depressziót. Nagyon fontosnak tartja, hogy a farsang hangulatát tovább adja a gyermekeknek is. 

Dr. Vass Erika, néprajzkutató, a Szentendrei Skanzen szakértője. Ebben az időszakban a sütés-főzésben éli ki kreativitását. Mi a különbség a fánk és a csöröge között? Amíg a fánk élesztővel készül, a csörögében sem élesztő, sem szódabikarbóna sincs. Ahhoz, hogy finom legyen a tésztájuk, nagyon sokáig kell dagasztani - adja nekünk a tippeket Erika. Megemlít egy igazi farsangi hagyományt is, a tikverőzést. Szimbolikus mondanivalója szerint, ha megpaskolják a tyúkok fenekét, sok tojást tojnak a következő időszakban. Ilyenkor a fiatal legények Mohán tikverő jelmezbe öltöznek, az ifjoncok gyűjtik a tojásokat, a többiek zajkeltéssel vesznek részt a farsangi hangulatban. 

Bubreg István, a Mohácsi Sokacok Olvasókörének alelnöke, hagyományőrző busó elmesélése alapján a sokac katolikus horvát nemzetiség, akik Mohács környékén élnek. Nagyon sok külföldi kíváncsi a busójárásra. Minden évben az óvodába is ellátogatnak, megmutatják magukat, hogy a kicsik ne féljenek tőlük. Visznek mindenkinek fánkot, pattogatott kukoricát, egy kis csokoládét ajándékba.

Honnan is ered?

A farsangi időszak egy kis fényt hoz a szomorú időben. Látványvilágában, hangulatában mindenkit a tavaszi ébredésre bír. Honnan is ered a farsang szokása? Amikor a tél már a javában zajlik, a nappalok egyre rövidebbek, az ősi hiedelem szerint ekkor azt hitték az emberek, hogy elgyengült a Nap, s így a gonosz szellemek életre tudnak kelni. Ennek elűzésére vigadalmakat rendeztek. Ezért voltak ijesztőek a régi jelmezek. Ez az időszak még ennél is szebb, hiszen a párválasztás időszaka is erre a periódusra tehető. Itt a Valentin nap és az esküvők ideje - ugyanis régen a nagyböjt idején tilos volt megesküdni. Ez az időszak a szabályok felrúgása volt, a bolondozás, mulatozás.   

 

Csempésszük vissza a farsang hangulatát a környezetünkbe! Menjünk mulatni és minél gyorsabban űzzük el a hideget! 

Egy hozzászólás

Amanda Kirowsky
2016. január 29. 08:35:33
Nem vagyok bálozós fajta, de a műsort megnézem… Keleti Andrea "miatt" is, akiből árad valami, ami rám mindig jó hatással van. És: a jókedv legális – mi több, egyenesen ajánlott – doppingszer! (Az ilyen depresszív időjárás szinte megköveteli… akár lélekmentő is lehet.)

Én is hozzászólok!