Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Történetek a családról Adásba kerül: 2016. február 02.

Mindenkinek az élete kész regény. Mindenki családja tartogat regénybe illő történeteket a dédiről, a nagymamáról, a nagypapáról vagy más felmenőiről. Olyan személyes történeteket keresünk, melyeket az élet írt, és bármelyik forgatókönyvíró megirigyelné. Érdemes visszavezetnünk a családfát, mely felfedi a gyökereinket, a múltunkat, és büszkeségként tekinthetünk rá. Vendégünk lesz Auguszt Olga, Rátonyi Hajni és Zimber Szilvia. Meglepetésvendégünket is izgalmas családi történetéről faggatjuk.

Auguszt Olga, cukrász, ötgenerációs cukrászcsalád tagja. Annak ellenére, hogy Pesten született, vidéken nőtt fel. Édesapja ugyanolyan gondoskodó volt, mint az édesanyja. Nagymamája nem egy gazdag családból jött, de amikor férjhez ment nagyapjához, akkor nagyvilági stílust vett fel. Az Auguszt Cukrászda a budai Gerbeaud volt. Felvidékről ered a családjuk. Dédapja elindult, mint cukrásztanuló, aki Kassától Marosvásárhelyig folyamatosan járt kitanulni a mesterséget, s így került Budapestre is, ahol a szerelem tartotta végül itt. 

Rátonyi Hajni, színművész Rátonyi Róbert leánya hihetetlen meleg családi fészekben nőtt fel, amely egyfajta burok is volt számára. Édesapja képtelen volt őket leszidni, mindig elnevette magát. Viszont a szakmában nem ismert tréfát. Minden dokumentumot, cikket őriznek, különböző tárgyakat is, ilyen például a két thonet szék is, ami a szívéhez nőtt. Édesapjának emléktáblát is állítottak.

Zimber Szilvia, újságíró, könyvszerkesztő gyermekkori karácsonyai elevenen benne élnek. Az ünnepeket mindig nagyon sokan töltötték együtt. Az összetartás és az őszinteség jellemezte az ő családjukat, ami egyfajta védőhálóként szolgált, hiszen otthon bármit elmesélhetett. Édesanyja a nagymamáját és a dédnagymamáját is nagyon sokáig gondozta, így megismerte a család történetét, amelyből egy könyv is született. A család története a Fekete erdő mellől indul, ahol útnak eredt egy Zimber feleségével és két gyermekével a jobb élet reményében. Majd Budafokon telepedtek le, ahol felépítették egy üzletláncot, amelyet a II. világháború elmosott. 

Karinthy Márton, Kossuth-díjas színházrendező, író. Karinthy Ferenc fia, Karinthy Frigyes unokája. Bonyolult dolog híres családba születni, egyrészt rögtön kap az ember egy glóriát, egy nevet, de ugyanakkor ezzel jár egyfajta magányosság is. Édesapja naplójából jött rá, hogy mennyire aggódott érte. Véleménye szerint a név egy vezetéknév, de a keresztnevet is "meg kell hozzá csinálni". Az apai ág történetét egy könyv formájában már megírta, a jövőbeni terve az, hogy az anyai ágat is felgöngyölítse.

"A kötelék, mely igaz családod összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm."

/Richard Bach/

Családfakutatás

Hol kezdjük a kutatgatást? A kiindulópontnak mindig a jelennek kell lennie, és onnan lehet jól visszafejteni a felmenőinket. Legelső lépésként érdemes a születési és a halotti anyakönyvi kivonatnál kezdeni. Az online kutatói adatbázisok nagy segítségünkre lehetnek abban az esetben, ha tudjuk, hogy a rokonaink, családtagjaink melyik városban éltek. Ha a legkésőbb eltávozott családtagjainktól kezdjük, érdemes a gyászjelentéseket is felkutatni. Mindezeken kívül a Magyar Nemzeti Levéltár is elősegítheti a kutakodásunkat. Mi több az online világ már olyan programokat is kínál számunkra, ahol elkezdhetjük felrajzolni ezt a bizonyos nagy fát. 

Egy hozzászólás

Amanda Kirowsky
2016. február 2. 22:35:38
Úgy két órája lehet, hogy megnéztem a mai műsort a neten, és azóta a családi fotóalbumokat lapozgatom… újraél(t)em a múltam/múltunk sok kedves pillanatát, régi érzelmek járták át a szívemet, még most is érzem a melegséget…
A mai Ridikül adta kezembe a fotóalbumokat.
Köszönöm.

Én is hozzászólok!