Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Hipochonder férfiak Adásba kerül: 2016. április 11.

A hipochondria egy létező betegség, amely súlyos formát is ölthet. Természetesen van ennek az enyhébb változata, amikor csak szeretünk utánajárni mindennek, ismerni a betegségek tüneteit, s ha fennáll egy helyzet, akkor minél rövidebb időn belül orvoshoz fordulni. Nevezhető ez egyfajta elővigyázatosságnak is. A hipochondria a férfiakra jellemző, vagy inkább a nőkre? Mit mond a szakértő? Egyáltalán hogy lesz valakiből hipochonder? Válaszokat keresünk Verebély Ivánnal, Csonka Andrással és Zsidró Tamással. Meglepetés hölgyvendégünk a szakmai szemszöget képviseli ebben a témában.

Verebély Iván, a Centrál Színház örökös tagja, a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa, Jászai Mari-díjas színész, komikus, közismert hipochonder. Volt olyan időszak, amikor a színházban sorba álltak nála, mert az öltözőjében "rendelt". Vérnyomás- és lázmérő mindig volt nála. Amikor beköszönt a tél, kint a hidegben nem szeret beszélni, ilyen helyzetekben a felesége a tolmácsa -  meséli humorosan. Mi több, minden évben beoltatja magát influenza ellen. Úgy véli, a hipochondria végső fokozata a fóbia. 

Csonka András, színész, műsorvezető, aki a legnagyobb kánikulában sem tud hideg vizet inni, ennek ellenére fagylaltot minden probléma nélkül. Szerinte két féle hipochonder van: vannak azok, akik annyira félnek, hogy nem mernek elmenni orvoshoz és vannak azok, akik pedig mindenképpen elmennek kivizsgálásra. Szaktanácsért ő is fordult már a színházban Ivánhoz - meséli mosolyogva. Az orvosi váróteremben a betegek között képtelen várakozni. András felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatokra, amelyet nagyon fontosnak és hasznosnak tart. 

Zsidró Tamás, mesterfodrász szerint a hipochondriának fokozatai vannak, ő a közepeshez sorolja magát. Minden felmerülő problémájának szeret utánajárni az interneten. Majd elkezdi gyógyítani magát, ha nem megy, akkor fordul orvoshoz. A legnagyobb probléma, hogy mindig a legrosszabbra gondol. Tamás humorosan úgy fogalmaz, hogy neki, mint hipochondernek van szakterülete: allergológus. Amióta ugyanis őszibarack allergiás lett, azóta vonszolja ezt az egész allergiás mizériát. 

Sági Andrea, pszichológus, sportszakpszichológus elmondása szerint a hipochondria az egyetlen olyan pszichoszomatikus betegség, ahol kiegyenlített a nemek aránya. A hipochondria és a betegségfóbia között különbséget kell tennünk, ez utóbbi kimondottan egy betegségcsoport, amitől félünk. Andrea szerint a rákfóbia az, amelyik a leggyakoribb. Úgy gondolja, még mindig jobb a hipochondria, mint az, ha soha nem megyünk el orvoshoz, és felelőtlenek vagyunk. Miközben tudjuk, hogy a férfiak nagyon nehezen veszik rá arra magukat, hogy elmenjenek egy kivizsgálásra. 

Hipochondriából cyberhondria! Hogy is van ez?

Dr. Nagy Szilvia, pszichiáter elmesélése alapján, néhány évszázaddal ezelőtt a hipochondirát a férfi hisztériának is nevezték, azaz a női hiszti férfi megfelelőjének tartották. Azonban ezt a tévhitet el kell oszlatnunk, hiszen mindkét nem ugyanolyan mértékben küzd ezzel a problémával. Nevezhetjük ezt akár irracionális indokolatlan aggodalomnak is. A hipochondria bármikor jelentkezhet az életünkben, de leggyakrabban 30 éves kor körül jelenhet meg. A hipochonderek a testük legkisebb rezdüléseit, tüneteit is észreveszik és felnagyítják. Mi több, a saját diagnózisuk felállításához nagymértékben hozzájárult a világháló megjelenése is. Hisz bármit bepötyögünk a keresőbe, nagyon sok olyan oldal jelenik meg, ahol utána tudunk olvasni a minket érintő kérdésnek. Amelyeknek az igazságértéke sokszor vitatható. Így az internet hipochondereit ma már cyberhondereknek is szokták nevezni.  

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!