Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Le az előítéletekkel! Adásba kerül: 2016. február 05.

Ha rólunk van szó, nem tudjuk elviselni azt, ha valaki velünk szemben előítéletes, de miért jellemző az előítéletesség szinte az egész társadalomra? Az élőítélet során rengeteg mindentől megfosztjuk magunkat. Természetesen az első benyomás elkerülhetetlen, de nem szabadna, hogy ez előítéletességbe csapjon át. Erről az igen fontos kérdésről és annak leküzdéséről beszélgetünk mai vendégeinkkel: Mohamed Aidával, Bangó Margittal, Krizbai Tecával és meglepetés férfi vendégünkkel.

Bangó Margit, Kossuth-díjas, Magyar Örökség-díjas előadóművész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének tulajdonosa boldogan vallja magát romának. Soha nem kereste a hibákat és a konfliktusokat. Aki ellenséges volt vele, megpróbálta maga mellé állítani. Idő kellett ahhoz, hogy a gyűlöletet szeretetre változtassa át. Margit szerint a szeretetlenséget szeretettel lehet legyőzni. Minden az intelligencia kérdése. Édesanyja mindig arra tanította, hogyha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel.

Mohamed Aida, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó, a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt tulajdonosa. Kiskorában a gyerekek soha nem fordultak feléje negatív érzésekkel, ellenben a felnőttekre sokkal jellemzőbb volt. Az iskolában inkább pozitív kíváncsisággal kérdezték tőle azt, hogy honnan van a neve. Amikor az első nagyobb sikere jött, egy kecsegtető ajánlattal keresték őt fel, de egyúttal arra is kérték, hogy változtassa meg a nevét. Elutasította a felkérést, mert esze ágában sem volt nevet változtatni, hisz születésekor ő ezt a nevet kapta.

Krizbai Teca, énekesnő, pszichológia hallgató szülei azt szerették volna, hogy ismerkedjen a látó környezettel. Azonban az általános iskola kiválasztásakor komoly problémákba ütköztek. A tehetségkutató versenyt édesanyja lazán kezelte, s ott sem voltak vele előítéletesek. Ellenben a környezetével, ahol kisebb problémákba ütközött, mivel nehezményezték a versenyen való indulását. Ahogy Teca fogalmaz, az ő szeme nagyon is nyitva van, de nem a külsőségekre, hanem a belső értékekre. 

Horváth József, a Debreceni Egyetem PHD hallgató nagyon jó közösségben nevelkedett, szinte csak a médiából hallotta, hogy miként zajlanak a megkülönböztetések. József ezt helyi szinten nem érzékelte. Az élete fontos állomásain, mindig átkísérte őt egy-egy mentor, akik utat mutattak és segítséget nyújtottak neki. Segítették őt, hogy a tehetségével melyik úton induljon el. Fontosnak tartja azt, hogy az ember soha ne feledje el, hogy honnan jött.

"Előítélettel viseltetni valaki iránt annyit tesz, hogy úgy bíráskodunk valaki felett, hogy nem is ismerjük."

/Adam J. Jackson/

Mit mondanak a kutatások?

A Stanford Egyetem egyik kutatója azt mondja, hogyha tőlünk idegen kultúrával kapcsolatba kerülünk, szokásaikban részt veszünk, az pozitív hatással van a velük kapcsolatos attitűdjeinkre. A kulcsfogalom a kulturális bevonódás, azaz amikor megadjuk magunknak a lehetőséget arra, hogy megismerjük a másik kultúrát. Nem elzárkózunk tőlük, hanem keresünk egy közös kapcsolódási pontot, amely mentén el tudunk együttesen indulni. S egy-egy közös tevékenység is elég ahhoz, hogy az előítéletességünk csökkenése a csoporttal szemben hosszútávon is kimutatható legyen. 

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!