Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Örök(be)fogadók Adásba kerül: 2016. február 04.

Vannak, akik örökbefogadással tudnak teljes értékű családdá válni. Mi most a helyzet a Magyarországon? Mennyit kell várni az örökbefogadásig? Hova forduljanak a párok, ha adoptálni szeretnének egy gyermeket? Ki hogyan dolgozza fel a várakozást, és az utána következő éveket? Mi a helyzet a másik féllel? Vendégünk lesz ma Bogár Zsuzsa, Tóthné Perei Márta és Mártonffy Zsuzsa. Meglepetés férfi vendégünk nagyon sok gyermekről gondoskodik hatalmas szeretettel.

Tóthné Perei Márta, nevelőszülő, az Aranyanyu-díj döntőse, amikor 40 éves elmúlt nem született még saját gyermeke. Férjével nagyon szerettek volna közös gyermeket, így az örökbefogadáson kezdtek el gondolkodni. Így végig mentek az egész tortúrán, s minden szempontból megfeleltek. Az élet úgy hozta, hogy egy családi tragédia következtében az öccse öt gyermeke hozzájuk került, így nevelőszülőkké váltak. Nagy szeretetben nevelik gyermekeiket, akik hálából jelöltették Mártát az Aranyanyu-díjra, amely hatalmas boldogsággal töltötte el. 

Mártonffy Zsuzsa, újságíró, blogger már kislányként úgy gondolta, hogy felnőttként szeretne örökbe fogadni. Az élet őt igazolta, lett egy saját és két örökbefogadott gyermeke. Úgy gondolja, amikor már nyiladozik a gyermek értelme, el kell, hogy hangzódjon az a szó, hogy örökbefogadás. Amit ugyan még nem értenek, de kezdik megszokni ezt a kifejezést. Abszolút nem jó stratégia az, hogy majd egyszer elmondjuk. Gyermekének mindig úgy fogalmazott, hogy lesz egy kistestvéred, de nem az én hasamból születik majd. Kislányának ezzel kapcsolatban nagyon sok jó kérdése volt, amelyet Zsuzsanna meg is válaszolt. 

Bogár Zsuzsa, tanácsadó szakpszichológus és családterapeuta szerint a pároknál teljesen természetes az, hogy különbözőképpen érnek meg erre. Nem jó taktika a másik sürgetése. A nevelőszülő és az örökbefogadás fogalma különböző. A nevelőszülő esetében ők nevelik a gyermeket, de jogilag a vérszerinti szülő marad a gyermek szülője. Az örökbefogadás esetében a vérszerinti szülő jogai megszűnnek, a gyermek úgy él az örökbefogadott családban, mint a vérszerinti gyermek. 

Böjte Csaba, ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megalapítója. 23 év alatt több mint ötezer gyermeket fogadott be erdélyi kolostorukba, vagy valamelyik nevelőotthonukba. Szerinte minden gyermek Isten remekműve. A Dévia Kolostor körül a gyermekek keresték őt meg, először ebédre hívta meg őket, aztán egyszer csak vele maradtak. Olyan sokan lettek, hogy helyhiány végett, nem tudta, hogyan fogadjon be többet. A gyermekek befogadóak lettek a többiekre, elmondták az atyának, hogy az ágyukban van hely a többi gyermek számára is. Jó tanácsként mondja azt nekünk, hogy a gyermeket nem birtokolni, hanem szabadon kell szeretni.  

Az örökbefogadásról..

Az örökbefogadásnak két formája ismert: a nyílt és a zárt. A nyílt örökbefogadás során az örökbeadó és az örökbefogadó szülők megismerik egymást. Azok a párok döntenek általában e mellett, akik rajtuk kívül álló okok miatt kénytelenek a gyermeküket örökbe adni. Ezáltal pontosan tudják azt, hogy, hogy ki fogja nevelni a gyermeküket. Megnyugodhatnak, hogy számukra egy szimpatikus családba került, akikben megbíznak. Az örökbefogadásnak ez a formája mégis kevésbé népszerű. A legfőbb oka az, hogy az örökbefogadók nem feltétlenül szeretnék, hogy az örökbeadó egy napon a kapcsolatfelvételt szorgalmazza. Miközben a számok azt mutatják, ez elég ritkán következik be. 
A zárt örökbefogadás során a két szülő nem ismeri egymást. S az örökbeadó számára sosem lesz nyilvános az, hogy a gyermeke kihez került. 
Mindkét esetben van egy próbaidő, s csak ez után válhat hivatalossá. Ez egyfajta összecsiszolódási időszak.  

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!