Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Biztonságos internet? Adásba kerül: 2016. március 07.

Az internet amennyi hasznos dolgot kínál számunkra, annyi veszélyt is rejt önmagában. Amelyben leginkább a fiatal és az idősebb korosztály van veszélyeztetve. Szülőként nem feltétlenül tudjuk követni, hogy gyermekeink merre barangolnak a világhálón, s az sem biztos, hogy függőségüket időben észrevesszük és meg tudjuk akadályozni. Komoly társadalmi probléma ez, amiről beszélni kell! Vendégeinkkel megpróbálunk eligazodni ebben a témában, amiben még keressük a helyes utat. Itt lesz velünk Horváth Lili, Hámori Eszter és Gyurkó Szilvia. Meglepetés férfi vendégünk is aggódik gyermekei miatt.

Hámori Eszter, színésznőnek nincs okostelefonja, mégis mindent el tud intézni. Nincs szüksége rá, mert neki nem ez a munkaeszköze. Különböző korosztályú gyermekei vannak, úgy gondolja, hogy abban a korban, amikor erre érzékenyek voltak, akkor nagyon résen volt. Eszter szerint a virtuális világban sokkal bátrabbak vagyunk, nem látjuk a másik felet, de mindenre azonnali reakciót kapunk. A televízióban is adnak olyan meséket, amelyet nem enged gyermekeinek megnézni, mert úgy érzi a korhatár besorolás nem megfelelő. 

Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő szerint a gyermek telefonhasználatát nehéz korlátozni, mert így ez egy állandó vita a szülő és a gyermek között. Hiszen a fiatalok körében mindenkinek van ilyen kütyüje, akinek nincs, azt könnyen kiközösíthetik. Ezáltal nyomás alatt van a gyermek is, hogy környezetének megfeleljen és ne maradjon le. Náluk otthon van gép és tablet is, de nincs külön-külön a család minden tagjának.

Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő szerint a felnőtt felelőssége az, hogy hogyan teremt egyensúlyt az online és az offline világ között. Ha igazán őszinték akarunk lenni, akkor sokszor mi tanítjuk a gyermekeinket arra, hogyha unatkozik, ha várakozni kell, akkor vegye elő a kütyüt. Gyermekeink számára mi vagyunk a példaképek, ha folyamatosan a kezünkben látják a telefont, ők is ezt a mintát fogják követni. Véleménye szerint ezeket használni kell, de azt kell megértetnünk a gyermekeinkkel, hogy ez csak egy eszköz. Nagyon fontos, hogy elkerüljük azt, hogy ezek a tárgyak a jutalmazás vagy a büntetés eszközeivé váljanak. Nem szabad, hogy felértékelődjönek ennek következtében. 

Kökény Attila, zenész, énekes otthonában egy helyen van, a nappaliban a számítógép, így mindig látja, hogy mit csinálnak a gyerekek. 20 éves fiát és 17 éves lányát már nehezebb kontrollálni, de megbízik bennük. A legkisebb gyermekének van okostelefonja. Sokszor a tanuláshoz használják az internetet. Az ő idejében még bizonyos információkért el kellett menni a könyvtárba, ma már elég fellépni a világhálóra. Szerinte az okostelefonnak a legnagyobb negatívuma az, hogy ez által nagyon sokat puskázhatnak a gyerekek az iskolában. 

Jobb vagy rosszabb lett a családon belüli kommunikáció?

Egy hazai kutatás eredménye szerint a 6-7 éves gyermekek nagy része aktív internethasználó. A 10-15 éves korosztály pedig napi rendszerességgel fent van a világhálón. 25 európai államban elvégzett vizsgálat szerint 10-ből 7 fiatalnak valamelyik közösségi világhálón van profilja, amelynek több, mint a fele nyilvános mindenki számára. 
A kommunikáció mennyisége alapvetően növekvő tendenciát mutat, az érdekessége mégis az, hogy amíg a beszélgetések mennyisége csökken, addig a szöveges üzenetek száma nő. Telefonon keresztül zajló kommunikáció szülő és a gyermek között napi szinten a következő mintát mutatja:

  • szülő szülő között: 3 szöveges üzenet, 3 telefonbeszélgetés
  • anya-fiú között: 3 szöveges üzenet, 2 telefonbeszélgetés
  • anya-lánya között: 3 szöveges üzenet, 2 telefonbeszélgetés
  • apa-fiú között: 2 szöveges üzenet, 2 telefonbeszélgetés
  • apa-lánya között: 2 szöveges üzenet, 2 telefonbeszélgetés

Azok a szülők, akik valamilyen alkalmazást használnak a kapcsolattartásra, azok ötször többet kommunikálnak egymással, és nyolcszor többet a gyermekeikkel. A legtöbb konfliktust a telefonhasználat generálja, ennek egyik oka az lehet, hogy a megkérdezett szülők 72%-a alkalmazza a megvonást szankcióként.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!