Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Legendák nagyszülő szerepben 2. Adásba kerül: 2016. február 10.

Múlt héten megismerhettük legendáinkat nagymama szerepben, mai adásunkban arra is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen nagypapának lenni. A nagyszülőség egy gyönyörű ajándék az élettől. Amikor a szülői feladatokat teljesítve, kapunk egy újabb kihívást: egy kisunokát, akit már csak kényeztetnünk kell. Valami olyat kaphatunk tőle, ami soha senki mástól. Milyen is az igazi nagyapa-unoka kapcsolat? Csupa játék és kacagás? Vagy belecsempésznek egy kis nevelést is? Itt lesz velünk három nagyapa: Koltai Lajos, Papp János és Koltai János. Meglepetés hölgyvendégünk három fiú unokával büszkélkedhet.

Koltai Lajos, Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas, Oscar-díj jelölt operatőr, rendező, érdemes művész nagyon sokat dolgozott külföldön, így rengeteg minden hárult a feleségére és a szüleikre. Hatalmas szeretetben élnek együtt. Folyamatos az unokák közötti verseny arról, hogy ki aludjon a nagyszülőknél. Mindegyik unokája nagyon különböző személyiség, akik gyönyörűen beszélik az angol nyelvet. 

Koltai János, Jászai Mari-díjas színművész apai nagyszüleit nem ismerte, az anyai nagyapja ezermester volt, az anyai nagyanyját pedig egyenesen imádta. Szülőkre nagyon sokat számíthattak, hiszen felesége és ő is a színész mesterséget választották, melynek következtében nagyon kevés szabadidejük volt. Jánosnak egy kisunokája van, aki folyamatosan produkciót csinál, tornászmutatványokat mutat be. Úgy tudták meg, hogy kisunokájuk fog születni, hogy karácsonykor a gyerekek kiscipőt tettek a fa alá. 

Papp János, Kazinczy- és Aase-díjas, Magyar Szakszervezet Országos Szövetsége-díjas, Gobbi Hilda-életműdíjas színművész, "vándorszínész" nagyszüleit nem nagyon ismerte, a nagyapákat egyáltalán, a nagymamákkal pedig ritkán találkozott. János felesége példaértékű nagymama. Nagyunokájával - aki 11 éves - 500 kilométert gyalogolt a felesége az El Caminon, két évvel ezelőtt pedig 300 kilométeren keresztül jött velük Írországban. Az 5 éves kisunoka bakancsot akar vetetni, mert ő is útnak szeretne indulni. A legkisebb unoka kedvenc olvasmánya pedig János útinaplója, amely telis tele van képekkel. 

Zsurzs Kati, Kazinczy- és Aase-díjas színművész három fiú unoka nagymamája, akik mind nagyon különbözőek. Régen 4-5 generáció élt együtt egy házban, fantasztikus élmény volt. Kati szerint a nagyapáknak könnyebb dolguk van, - fogalmaz humorosan - hiszen általában ritkábban látják a nagyapákat a gyerekek, így sokkal nagyobb szenzáció, és bolondozás a velük töltött idő. 

Korral nő az aktivitás?

A Starvanger Egyetem kutatója bebizonyította, hogy minél idősebb korban válik valaki nagypapává, annál aktívabb életet él. Az unoka születését követően először a nagymamák aktivizálják magukat, majd később a nagyapák veszik át ezt a szerepet. 5000 60-80 éves közötti nagyapák vettek részt a kutatásban, Európa 11 országában. Pozitív jövőképet fest fel ennek a kutatásnak az eredménye. Ennek következtében úgy tűnik, újra szorosabbá válik a generációk közötti kapcsolat. 

A biztonságos szövetséges

Milyen szerepet játszanak a nagyszülők az unokát fejlődésében? Brigham Young Egyetem tette ezt kutatásuk tárgyává. Eredményül azt kapták, hogy óriási szerepük jut az unokák boldogságát illetően. Mindez részletesen: azok az unokák, akiknek a mindennapi életében jelen vannak a nagyszülők, jobban beilleszkednek a környezetükbe, elkötelezettebbekké válnak az iskolában. A nagyszülő egy pozitív ösztönző, főleg a kamaszkorban, amikor a gyermek többször kerül összetűzésbe a szüleivel. Nem mások ők, mint a biztonságos szövetségesek. 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!