Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

'Önbizalomfröccs' férfi módra Adásba kerül: 2016. március 16.

Az önbizalom elengedhetetlen része annak, hogy a családban, párkapcsolatokban, a hétköznapokban és a munkában is megfelelően tudjunk teljesíteni. Már gyermekkorban nagy jelentősége van, de vajon hogyan tudjuk megfelelően kialakítani? Hogyan tudjuk kellőképpen megismerni magunkat és mikor tudunk az önismeretből ötösre vizsgázni? A magabiztosság tanulható? Olyan vendégekkel beszélgetünk, akiknek az életüket, karrierjüket a magabiztosság jellemzi. Itt lesz velünk Gajdos Tamás, Orosz György és Limpár Imre. Meglepetés hölgyvendégünk sok-sok önbizalmat tud adni a hozzá forduló embereknek.

Gajdos Tamás, műsorvezető, sportoló gyermekkorában abszolút nem volt magabiztos kisfiú. Eminens és zárkózott diák volt. Majd csak a kamaszkorral együtt jött a változás. Négy gyermeke van, a legnagyobb is önbizalomhiánnyal küzdött, ahogyan ő is. Azonban, amikor a fia életének része lett a sport, kinyílt előtte a világ. Tamás szerint nem tudunk örülni a másik sikerének, pedig ebből is lehet töltekezni. 

Orosz György, humorista szerint gyermekként inkább vakmerő volt. 21 féle sportágban kipróbálta magát, de egyiknél sem tette le a voksát. Szeretetteljes családban nőtt fel, meg volt a nyugalma, s szerinte, ha e kettő megadatik egy gyermeknek, akkor nem fogja zavarni, ha valami nem sikerül az életben. Kiskora óta képes volt magán is nevetni. Számára a nevetés a legnagyobb dicséret, hiszen ez tényleg őszintén jön.

Limpár Imre, tréner, tanácsadó, szakpszichológus már óvodában is azt szerette volna, hogy mindig videózzák. Iskolás korában szorongóvá vált, de ezt sikeresen leküzdötte. Imre nem hisz az önbizalomhiány fogalom létezésében. Szerinte ez egy súlyos címke, amely akár önbeteljesítő is lehet. Ha tisztába akarjuk tenni a szinonima fogalmakat, akkor az önértékelés a múltról szól, az önbecsülés a jelenről, az önbizalomnak pedig a jövőben van a fókusza. Ha nincs elég önbizalmunk, ennek megváltoztatására két út van. Vagy feltárom magamban, hogy mi is az oka, miért nincs, vagy magamra öltök egy olyan viselkedésformát, ami nem az enyém. 

"Sohase veszítsd el önnön erődbe vetett hitedet, s így mindenre képes leszel ebben a világmindenségben."

/Vivékánanda/

Kánya Kata, színésznő, műsorvezető szerint, ha úgy mosolygunk, hogy nem ér bennünket öröm, a mosoly izmai olyan jelzést adnak az agynak, hogy attól elkezdjük magunkat jól érezni, s ettől jó kedvünk lesz. Szerinte egy önbizalomhiányos embernek ez lehet az első leckéje. Csináljon úgy, mintha.. Kata szerint önbizalomhiány az élet bármely szakaszában jelentkezhet. Arra vagyunk képesek, amit elhiszünk magunkról. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a saját teljesítményünket nem vesszük észre. 

Mit tudnak a férfiak, amit mi nem?

A Buffalói Egyetem 31 évnyi kutatásának eredményéből kiderült, hogy a férfiak több nemzedékre visszamenőleg mindig is jobban teljesítettek az önimádat területén, mint a nők. A férfiak még mindig jobban vágynak a hatalomra, mint a nők, de mindkét nem hajlamos az önteltségre. 
Brit tudósok kutatásából kiderült, hogy minden második nő úgy érzi, ha lenne önbizalma, a karrierje is jobban alakulna.  S ez az érzés a sikerességre is rányomja a bélyegét. S ez a spirál nagyon sok mindent rejt önmagában. Ebből kifolyólag a munkahelyi környezetben is hiányzik sokszor a nőkből a magabiztosság, az, hogy kiálljanak magukért, az elképzeléseikért. A kutatásból az is kiderült, hogy az önbizalomhiány hátterében sok esetben a külsővel való elégedetlenség áll. 

Miként tudjuk az önbizalmunkat növelni? 

  • Első lépésként fontos elkülöníteni a képzelt hátrányokat a valóságtól. Ugyanis nagyon sok esetben ez csak a mi képzeletünkben létező dolog.
  • Törekednünk kell arra, hogy valós önképet alakítsunk ki magunkról.
  • Nagyon fontos, hogy ne hasonlítgassuk magunkat folyamatosan másokhoz.
  • A siker kockázattal jár, vállaljuk! S meg kell tanulnunk nem félni a kudarctól, hanem tudatosítani azt, hogy ez a siker velejárója.
  • Vegyük észre magunkban is a jó dolgokat, nemcsak másokban.
  • Ha bármiben is alulmaradunk, az nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a leggyengébbek, hanem túl erős személlyel vagy tényezővel állunk szemben.

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!